Идеалният бюст - 45:55, не балон, а повдигнат

Статуята на Венера Милоска е едно от най-прочутите произведения на древногръцкото скулптурно изкуство, което сега се пази в Лувъра в Париж. Богинята на любовта е изобразена с бюст, който е със златната пропорция 45:55.

Kакво е общото между Афродита, Брижит Бардо, Кейт Мидълтън и Скарлет Йохансон? Всички те имат идеални гърди от научна гледна точка, които са с точните математически пропорции, доказали се през вековете като най-харесвани и от мъже, и от жени.

Елитен пластичен хирург, който работи в Лондон, разкри формулата за идеалния женски бюст. Той трябва

да е малко по-обемен

под “паралела”,

очертан от зърната

Перфектното съотношение за гърдите е 45% над линията и 55% под тази мислена линия, обяснява д-р Патрик Малучи.

Това означава, че зърната на жената трябва да са насочени нагоре под ъгъл от 20 градуса, създавайки формата, която хирургът нарича “кимащи гърди”.

Този вид бюст е естествено повдигнат, младежки и секси, смята д-р Малучи. За да подкрепи твърдението си, той анкетирал повече от 1300 души, които трябвало да избират между 4 вида бюст с различни пропорции. Анкетата показала, че 87% от хората харесали бюста на английската манекенка и актриса Кели Брук, който е със съотношение точно 45 на 55 процента.

Въпросът не е в големината, а във формата и пропорцията, настоява специалистът. Най-атрактивни за хората - както мъже, така и жени, се оказват гърдите, които са малко по-малки над линията на зърната и по-големи под нея.

“В миналото съм имал много случаи, в които жени идват в клиниката ми и с идеята, че при операцията ще получат двойка футболни топки, тъй като налетите форми са много привлекателни под дрехите.

Повечено от дамите

си представят себе си

именно облечени”,

разказва специалистът пред в. “Дейли мейл”.

Оказва се обаче, че тази представа се разминава с привлекателността на голите гърди. Повечето от пластичните хирурзи обаче предпочитат да угодят на жените, като им дават това, които те искат, отбелязва със съжаление д-р Малучи. Именно така пластичната хирургия се сдобива с лошо име заради това, че рекламира и разпространява фалшиви и изкривени форми, предупреждава специалистът.

“Не казвам, че всички жени трябва да се придържат към идеалното съотношение, което прави бюста перфектен както на голо, така и под дрехата. Това само дава на хирурзите по света техническа и естетическа “пътна карта” за жените, които ще поискат да получат протези, водещи до най-добрите резултати”.

Знаменитости, чиито бюст е със златното съотношение, са съпругата на принц Уилям - Кейт Мидълтън, американската актриса Скарлет Йохансон, певицата Кейти Пери и британската актриса Кели Брук. При допитването жени с бюст със съотношение 50:50 като тези на Бритни Спиърс са били поставени на първо място от едва 9 процента от анкетираните.

Бюстовете на

Ким Кардашиян и

Линдзи Лоън със

съотношение 55:45,

както и на певицата Риана (35:65) пък са фаворити за едва 2 процента от анкетираните.

Друг интересен факт, който разкрива анкетата, е, че повече мъже, отколкото жени предпочитат естествената форма на гърдите. Това рязко се противопоставя на общоприетото клише, че мъжете предпочитат големи или надути “изкуствени гърди”, както ги нарича специалистът.

Д-р Малучи се е сблъсквал с всякакви изисквания от клиентки в практиката си. Някои жени посочвали, че не желаят гърди като уголемения с протези бюст на Виктория Бекъм.

Пластичният хирург за първи път открива идеалното съотношение през 2007 г., когато сравнява гърдите на топлес модели на бельо, избрани заради тяхната естествена красота. Оттогава той призовава и останалите си колеги по света да го прилагат в практиката си.

Златната пропорция при женските гърди изобщо не е откритие, направено сега, обяснява специалистът. В цялата човешка история, от статуите в древността и по време на Ренесанса до съвременните фотографи, творците винаги избират същите пропорции, когато изобразяват женските гърди. Независимо дали става въпрос за Венера Милоска, Брижит Бардо или Кейт Мос, жените, оценявани като красавици от обществото, винаги притежават “кимащи гърди”, както ги нарича д-р Малучи.

Д-р Малучи решил да разпространи точната математическа формула на идеалния бюст, за да знаят жените как да обяснят на хирурзите какво точно искат. 

КЕЙТ МИДЪЛТЪН
КЕЙТ МИДЪЛТЪН

Бюстът на тв звездата Ким Кардашиян е с пропорция  55:45.
Бюстът на тв звездата Ким Кардашиян е с пропорция 55:45.

Бюстът на певицата Риана е 35:65.
Бюстът на певицата Риана е 35:65.

СКАРЛЕТ ЙОХАНСОН
СКАРЛЕТ ЙОХАНСОН

Материалът е на вестник "24 часа"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене