Българка от Виенската опера ни представя във Франкфурт

Великолепното месосопрано Надя Кръстева, която от 2002 г. пее във Виенската опера, брилятният пианист Людмил Ангелов, живеещ в Испания и оркестърът на Класик ФМ радио ще представят България на Европейските културни дни във Франкфурт на Майн. Събитието е на 15-и октомври и се организира от Европейската централна банка и БНБ. Инициативата Европейски културни дни се провежда от 2003 г. насам като всяка година акцентът е поставен върху културата на различна страна от ЕС.

Почитателите на класическата музика в Alte Oper във Франкфурт ще чуят блестящата рапсодия „Вардар“ и Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов. Централна част в програмата заема Концертът за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров – един от върховете в българската клавирна музика, който ще бъде интерпретиран от Людмил Ангелов.



Надя Кръстева е избрала за изявата си няколко великолепни арии от оперите „Адриана Лекуврьор“, „Андре Шение“, както и от оперетата „Прилепът“ . В програмата й са още песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин, както и арията на Ефросина от операта „Момчил“ от Любомир Пипков.


Българските почитатели на музиката имаха възможност да чуят концерта, с който се представи във Франкфурт снощи (13.10.) в зала „България”, в София.

Надя Кръстева завършва НМА “П. Владигеров” и от 2002 година се присъединява към ансамбъла на Виенската държавна опера. Там тя дебютира с ролята на Фенена от операта "Набуко" от Верди и бързо се превръща в един от водещите мецосопрани в театъра. Впоследствие Надя Кръстева изпълнява повече от 30 роли на сцената на Виенската опера и участва в 10 премиери с роли като Кармен, Еболи, Адалджиза, Леонор де Гузман, Сара, Мария Джезуалдо, Прециозила, Улрика, Жулиета, Марина Мнишек, Олга, Полин/Дафнис, Мадалена, Сузуки и др. Една от коронните си роли – Кармен от едноименната опера на Бизе Надя Кръстева е пяла също в Арена ди Верона, Lyric Opera - Чикаго, Болшой театър, Deutsche Oper - Берлин, De Nederlandse Opera, Open-air festival - Санкт Маргаретен и др. Поради голямата си заетост певицата сравнително рядко има възможност да гостува в България.
На 18-и октамври оркестърът на Класик ФМ радио ще изнесе втори концерт в рамките на Европейските културни дни. Той ще е в Mozartsaal на Alte Oper във Франкфурт и участие в него ще вземат и младите български таланти – Елин Колев (цигулка) и Виктория Василенко (пиано). Представянето на България в немския град ще продължи с два джаз концерта през ноември, изяви на Детския хор на БНР, на формация „Драгостин Фолк Национал”, на трупата на Нешка Робева, както на други наши творци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене