Българка от Виенската опера ни представя във Франкфурт

Великолепното месосопрано Надя Кръстева, която от 2002 г. пее във Виенската опера, брилятният пианист Людмил Ангелов, живеещ в Испания и оркестърът на Класик ФМ радио ще представят България на Европейските културни дни във Франкфурт на Майн. Събитието е на 15-и октомври и се организира от Европейската централна банка и БНБ. Инициативата Европейски културни дни се провежда от 2003 г. насам като всяка година акцентът е поставен върху културата на различна страна от ЕС.

Почитателите на класическата музика в Alte Oper във Франкфурт ще чуят блестящата рапсодия „Вардар“ и Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов. Централна част в програмата заема Концертът за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров – един от върховете в българската клавирна музика, който ще бъде интерпретиран от Людмил Ангелов.



Надя Кръстева е избрала за изявата си няколко великолепни арии от оперите „Адриана Лекуврьор“, „Андре Шение“, както и от оперетата „Прилепът“ . В програмата й са още песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин, както и арията на Ефросина от операта „Момчил“ от Любомир Пипков.


Българските почитатели на музиката имаха възможност да чуят концерта, с който се представи във Франкфурт снощи (13.10.) в зала „България”, в София.

Надя Кръстева завършва НМА “П. Владигеров” и от 2002 година се присъединява към ансамбъла на Виенската държавна опера. Там тя дебютира с ролята на Фенена от операта "Набуко" от Верди и бързо се превръща в един от водещите мецосопрани в театъра. Впоследствие Надя Кръстева изпълнява повече от 30 роли на сцената на Виенската опера и участва в 10 премиери с роли като Кармен, Еболи, Адалджиза, Леонор де Гузман, Сара, Мария Джезуалдо, Прециозила, Улрика, Жулиета, Марина Мнишек, Олга, Полин/Дафнис, Мадалена, Сузуки и др. Една от коронните си роли – Кармен от едноименната опера на Бизе Надя Кръстева е пяла също в Арена ди Верона, Lyric Opera - Чикаго, Болшой театър, Deutsche Oper - Берлин, De Nederlandse Opera, Open-air festival - Санкт Маргаретен и др. Поради голямата си заетост певицата сравнително рядко има възможност да гостува в България.
На 18-и октамври оркестърът на Класик ФМ радио ще изнесе втори концерт в рамките на Европейските културни дни. Той ще е в Mozartsaal на Alte Oper във Франкфурт и участие в него ще вземат и младите български таланти – Елин Колев (цигулка) и Виктория Василенко (пиано). Представянето на България в немския град ще продължи с два джаз концерта през ноември, изяви на Детския хор на БНР, на формация „Драгостин Фолк Национал”, на трупата на Нешка Робева, както на други наши творци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене