Сутиенът - съблазнителният столетник

Сутиен от бонбонки на американската фирма “Спенсърс”.

Мери Фелпс Джейкъб си е въобразила, че тя е измислила сутиена през ноември 1914 г. и сега светът дори чества 100-годишнината от нейното велико изобретение.

Истината е, че американката е първата, получила патент. Ако се заровим в биографията , ще открием, че тя е доста по-заслужила в книгоиздаването и откритието на литературни таланти. В този списък попадат Хемингуей, Чарлз Буковски, Анаис Нин.

Доста разюздана личност е била Мери Фелпс - богата, бохемка, с трима съпрузи и безброй любовници, тя много лесно е давала да  разкопчават сутиена.

Но ставаше въпрос дали го е измислила. Още в Древна Гърция жените са използвали дреха за подкрепа на бюста си, която наричали мастодетон, което означава лента за гърдите. Тази широка лента се изработвала от вълна или лен, пристягала бюста и се връзвала отзад, на гърба.

Често казано, не е за вярване, че и египтянките - дето така плътно се омотавали след смъртта си, не са го правели и приживе. Един любовен египетски стих от VI век пр.н.е. казва: “Искам да бъда лентата, пристегната около твоята гръд.”

Така че Мери Фелпс просто е една практична американка.

През 2008 г. австрийски историци откриват в тиролския замък Лендберг стари дрехи, сред които и 4 сутиена. Два от тях имали дори твърди чашки, което се смята за иновацията на Мери Фелпс. Сутиените били ленени и чрез въглероден анализ са датирани! към периода от 1440 - 1485 г. А че дамите в императорските дворове на Франция, Хабсбургите и на Албиона, са носели корсети, го знае всяко дете. И че от корсета се е родил по-лековатият сутиен, както от дългите рокли се е получил минижупът, е ясно като слънчев ден.

Да оставим сега на мира духа на Мери Фелпс, който витае някъде над Рим след смъртта  през 1970 г.

Замисляли ли сте се защо с букви от латинската азбука - A, B, C, D, DD, E, F, G и H, се отбелязва големината на чашката, тоест номерът на бюста, и какво означават? Сега ще научите:

 - А, нима това въобще са някакви цици?!

В - Би могло да се каже, че не е съвсем без хич!

С - Цици са, съвсем нормални.

D - Дръж здраво!

DD - Дръж здраво и двете!

Е - Ега ти цомбите!

F - Фалшиви без съмнение!

H - Ха, това просто не е истина!

Друг много съществен въпрос, чийто отговор може би ви убягва, е:
Защо сутиен е в единствено число, а гащи в множествено? Учудващо е, понеже, както добре сте забелязали, има известна прилика между двата (чифта) еротични атрибути, които се пъхат в тях.

Е, по този въпрос учените още не са достигнали до задоволителен отговор, сори.
 

Светещи и
 хрупкащи

Бурното съвременно развитие засегна и сутиените. Появи се умно бельо, които променя цвета си при овулация и сигнализира за повишено внимание. Има сутиен, който се надува с помощта на копче при любовна нужда. Има медицински сутиени, които диагностицират пулс и кръвно налягане. Някои са с паникбутон и викат помощ в случай на нападение. Изработен е вече сутиен от титан, който запаметява формата на гърдите при първото обличане. В производство влизат сутиени, непонасящи цигарения дим. Фирмата “Триумф” пусна за 200-годишнината на Моцарт музикален сутиен, който изпълнява негова композиция, а през 90-е на миналия век бе изработен сутиен от чисто 24-каратово злато.

Светещото бельо за танцьорки в нощен бар или пък за лична употреба стана модно преди пет години. Те работят по модерната LED технология. Австралийката Джен Холи пък направи цяла линия фосфоресциращо с тъмното дантелено бельо, наречена “Будоар”. Технологията  е фирмена тайна.

А сладките сутиени, съшити от бонбони, са страхотна американска приумица, която струва само 10 долара и може да се поръча по интернет! Ако не сте съвсем кьопави в ръцете, можете да си изработите и сами един - например от разноцветните гумени бонбони.

Най-известните

Безспорно най-прочутият сутиен е конусовидната авангардна творба на френския модист Жан Пол Готие, направен за турнето на Мадона “Руса амбиция” през 1990 г. Певицата има поне още един много известен сутиен, нанизан от черни мъниста. Негови дизайнери са Долче и Габана, правят го за шоуто  Girlie Tour през 1993 г. На търг на “Сотбис” по-късно този сутиен достигна рекордна цена от 23 850 долара, като предварителната оценка бе само 7 хиляди. Единична част от сценичен тоалет на звезда никога не е получавала толкова висока цена. Дженифър Анистън също е прочута с едно свое творение в областта на бельото и това е доста грубичкият сутиен с една мъжка и една женска ръка. Тя явно си пада по играчки, защото преди 3 г. се нави да тества в ефир сутиен вибратор в тв шоуто на Елън Дедженерис.
 
 Първият  и доколко е
 полезен  за младата плът

Проучвания сочат, че 80 % от жените носят грешен номер сутиен. Някои нарочно. По-малкият сутиен притиска гърдите и те сексапилно изскачат нагоре в деколтето. Жените с голям бюст изобщо винаги имат проблем с откриването на удобния сутиен - тези с малък почти нямат нужда от него. Даже има една френска теория, че животът без сутиен е по-полезен за гърдите, защото държи в кондиция мускулите им и те не се отпускат.

Стягането на бюста в сутиен не е полезно за здравето, а то винаги се получава, понеже двете гърди са асиметрични, пък чашките на сутиена са напълно идентични. Така че дори на едната да  приляга, на другата няма да  е съвсем точно. За атлетките например, които наистина се нуждаят от сутиен при спортуване, в последните години измислиха еластични бюстиета, които не минават през сърцето, не пречат на дишането и позволяват по-голяма свобода на движенията.

Д-р Робърт Менсъл, хирург в университетската болница на Уелс, твърди, че бюстът увисва с годините от силата на гравитацията и собствената си тежест и никакъв сутиен колкото и дълго да е носен не може да го спаси. Логичният извод е, че младите момичета могат да си ходят без “подкрепа” (това означава на френски сутиен), докато не навлязат във възраст, когато формата на гърдите им вече не е за показ. Да оформя естетично бюста е главната задача на сутиена.

Най-старият уондърбра

Първият повдигащ сутиен е измислен през 1880 година. Открит е в хранилището на лондонския научен музей и може да се каже, че това е първият уондърбра, тоест сутиенът чудо, създаден единствено с естетическата цел да оформи по-приятно бюста. Той се състои от две кръгли чашки, съединени с широка лента, която се връзва отзад и дизайнът му е правен в Европа. Украсен е с дантела и пера.

До 1907 г. сутиенът не е обикновена ежедневна част от женското облекло. Като модно бельо за богати дами всъщност го налага американското сп. “Вог”. Популярен става чак през 30-е години на XX век. Тогава вече почти всички градски и заможни жени го имат в гардероба си.

Интересно е, че първият уондърбра е изложен сред козметична сбирка от XIX век. До него във витрината на лондонския музей са подредени още изкуствени зъби, фалшиви вежди, правени от козината на мишка и пластири за покриване на рани, белези и грозни бенки.

ВИЦОВЕ

Мъж пита една жена:
- Госпожо, вие имате ли си бюст?
Тя:
- Имам, разбира се!
Той:
- Ами, носете си го тогава!
***
Мъж продава сутиени на пазара.
- Сутиени 3-и и 4-и номер, моля заповядайте!
Приближава се една жена и го пита:
- Извинете, имате ли сутиени 1-и номер?
- Тапети не лепим, госпожо!
Приближава се друга жена:
- Извинете, имате ли сутиени 2-и номер?
- Копчета не обличаме!!
Поредната клиентка задава своя въпрос:
- Извинете, имате ли сутиени 5-и номер?
- Палатките са отсреща, госпожо!
***
Иванчо се хвали на жена си, че успял да купи на половин цена две автомобилни гуми.
- Какво толкова се радваш? Нали нямаш кола?
- Слушай! - ядосва се Иванчо. - Аз казвам ли ти нещо, когато си купуваш сутиен?

Материалът е на вестник "Труд"

Тази антика почива във витрина на лондонския научен музей заедно с изкуствени зъби и вежди от миши косми.
Тази антика почива във витрина на лондонския научен музей заедно с изкуствени зъби и вежди от миши косми.
Сутиен с LED лампички, които светкат и угасват и създават движещи се мотиви.
Сутиен с LED лампички, които светкат и угасват и създават движещи се мотиви.
Сутиен, създаден по дизайн на Дженифър Анистън.
Сутиен, създаден по дизайн на Дженифър Анистън.
Това е прословутият сутиен на Мадона, направен от Жан-Пол Готие.
Това е прословутият сутиен на Мадона, направен от Жан-Пол Готие.
Сутиен на японска компания по случай световното по футбол.
Сутиен на японска компания по случай световното по футбол.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене