Литературата е меката сила на една държава

Литературата е меката сила на една държава и писателите са най-добрите посланици на българската култура в чужбина, категорични бяха участниците в дискусията на MoveBG „Непосилното битие на литературата", която се състоя в Дома на MoveBG.

За любовта към писането, за страстта към четенето, за отговорността да си издател и да свързваш читател с писател, за флирта между критика и книгата говориха Захари Карабашлиев, писател и главен редактор на издателство „Сиела", Манол Пейков, управител на ИК „Жанет 45", Белослава Димитрова, поет и журналист, и Павлина Радославова от „Аз чета". Въпросите задава Надежда Дерменджиева, писател и координатор на програмата за ценности на MoveBG „Отправна точка".

„Поставяйки литературата сред държавните приоритети, създаваш качество на живот и инжектираш смисъл в най-добрите си посланици", каза Манол Пейков в рамките на дискусията. „България е единствената държава в Европейския съюз, освен Великобритания, която няма програма за подкрепа на преводите на родни книги на чужд език", уточни още той. Павлина Радославова отбеляза, че е окуражаващ фактът, че все по-разнообразни форми на подкрепа се появяват онлайн, които заместват липсата на институционалната такава. „Иска ми се да стана свидетел на това книгата да е важна за държавата", сподели младата поетеса Белослава Димитрова, която вече има зад гърба си две стихосбирки.

Участниците коментираха още ефекта от падането на ДДС върху книгите. Стана ясно, че България е и единствената страна-членка на ЕС, която не се е възползвала от възможността да намали данъка върху книгите. „Това са няколко милиона лева - джобни пари за една държава. Те няма да останат в издателствата, а ще се разпределят по цялата ценностна верига - писатели, преводачи, книгопродавци, включително и читатели," убеден е Манол Пейков. Захари Карабашлиев, от своя страна, заключи: „Имаме ангажимент както към световната, така и към собствената си култура. Без Вазов, Йовков, Захари Стоянов нямаше да знаем как са живели нашите предци. Книгата е фундаментален човешки опит, чрез нея споделяме ценности".

Може да гледате запис на дискусията в Youtube канала на MoveBG, където тя се излъчваше пряко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене