Борбата с депресията става все по-лесна

След смъртта на големия американски актьор Робин Уилямс се заговори усилено за един от бичовете на съвременното общество – депресията. Какво не знаем за нея припомня сп. "Всичко за жената"?


Бяхте ли наясно например, че депресията при мъжете, при жените, при родилките и при тийнейджърите протича по съвсем различен начин? Жените най-често страдаме от нея и причините са много – от репродуктивните хормони до социалния натиск върху нас и очакванията от нас. В САЩ е направена статистика, че една от всеки осем жени развива депресия в даден момент от живота си. Това състояние е сериозен проблем, който би могъл да окаже влияние върху всяка област в живота ни – кариера, лични отношения, самооценка и т.н. Добрата новина е, че е лечима.

Симптомите
- потиснатост
- загуба на интерес или удоволствие от дейности, които са ви били приятни
- чувство за вина, безнадеждност и безполезност
- прокрадващи се мисли за самоубийство
- често повтаряща се мисъл за смърт
- нарушения на съня
- загуба на апетит и промяна в теглото
- затруднена концентрация
- липса на енергия и умора

Причини за депресията при жените

Ще се спрем малко по-подробно на психологическите фактори, тъй като те са по-неясни, но  при навременното им осъзнаване депресията, причинена от тях, може да се овладее по-лесно, отколкото при социални фактори и фактори, свързани с нашето здраве.

Биологични и хормонални
Предменструални проблеми
Бременност или безплодие
Следродилна депресията
Проблеми със здравето
Социални
Проблеми в семейството и/или неспособност да се съчетаят балансирано работата и семейните задължения
Работни проблеми: дискриминация, загуба или смяна на работа, пенсиониране и т.н.
Постоянни финансови проблеми
Смъртта на близък човек или друго стресиращо събитие, което ви кара да се чувствате самотни, тъжни и безпомощни
Психологически
Фокусиране върху негативните чувства
Жените са по-склонни да размишляват, когато са депресирани. Те също така плачат и разговарят с приятели, опитвайки се да разберат причините. Установено е, че размишленията и разговорите понякога засилват депресията, така че бъдете внимателни и по-добре се разсейвайте с нещо, отколкото да се фокусирате върху състоянието си.
Неспособност да се справим със стреса
Жените са по-склонни от мъжете да развият депресия вследствие на стрес. Освен това те произвеждат повече хормони на стреса, отколкото силният пол. Затова търсете начини да се успокоявате веднага, когато настъпи някакъв хаос.
Проблем с харесването на собственото си тяло
Разбира се, при жените той е много по-сериозен и започва още в пубертета. Да не се чувствате добре в тялото си е силна предпоставка за поява на депресия, затова когато се грижите за правилния си начин на хранене и решавате как да поддържате тонуса си, вие извършвате и превенция срещу депресия.

Как да си помогнем сами
Ако имате повече от два от изброените по-горе симптоми, посетете незабавно специалист. Ако симптомите са слаби, можете да опитате първоначално да си помогнете и сами. Ето няколко съвета.

1. Разговаряйте за чувствата си с някого, на когото имате доверие. Направете го на четири очи, а не чрез имейл или телефон. Ако не можете да се доверите на никой близък, няма нищо лошо в това да разкажете на някой, който не ви е от най-тясното обкръжение, но го чувствате стабилен и способен да ви изслуша и посъветвта.
2. Не спирайте да излизате и да сте сред хора, дори да нямате желание за това. Насилвайте се, ако е необходимо, но в никакъв случай не се затваряйте сама в черупката си.
3. Ставайте от леглото и започвайте да действате, колкото и да ви се иска да се криете цял ден под завивките. Няма нищо по-противно за депресията от активният начин на живот.
4. Депресията е свързана с нарушение на съня, но вие намерете начин да спите по 8 часа на денонощие. Ако се налага, взимайте билки, купете си етерични масла и спазвайте всички правила за здрав сън.
5. Всеки ден се излагайте на слънце. Може да е за половин час, но не пропускайте.
6. Научете някакви техники за релаксация. Не е казано, че трябва да инвестирате време и пари, за да ходите на йога. В Youtube можете да намерите много клипове, а съществуват и редица приложения за телефон и таблет. Въобще борбата с депресията става все по-лесна.

Четете повече по темата в сп. "Всичко за жената".

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене