Как да правим добри зимни снимки?

На първо място добра идея е през зимата да снимате навън, колкото и да ви е студено, съветва сп. "Всичко за жената". Белият сняг служи като огромен отражател и дава на портретите страхотна светлина. Специалистите препоръчват също така снимане в контражур, който в зимни условия работи много добре. Ето и какво друго е важно да имате предвид, ако излезете навън с фотоапарата.

1. Корекция на експонацията
Ако снимате в автоматичен режим, камерата ще прецени, че кадърът е много светъл и ще се опита да компенсира. Ако вашият фотоапарат го позволява, вкарайте корекция на експонацията между ½ и 1 бленда в посока преекспониране. Това е начин да излъжете автоматиката и лицето да не стане твърде тъмно заради бялото от снега.


2. Задайте ръчно белия баланс
Точно както при експозицията, ако снимате в автоматичен режим, снегът ще стане сивкав или жълтеникав. За да се предпазите от това и ако машинката го позволява, настройте белия баланс ръчно на по-висока стойност – 6500 или 8000 келвина. Това ще ви позволи като цяло да стоплите картинката, а снегът да изглежда бял като в реалността. Друг вариант е да снимате в RAW формат – той ще ви даде възможност да сте максимално гъвкави с цветовете и да определите цветната температура, след като снимката е вече направена.


3. Внимавайте с хроматичните аберации
При тях по границите между обектите се забелязва оцветяване или разместване на цветовете. Появяват се често в снимки със сняг, там където тъмните контури на дърветата например срещат бялото на снега. За да не ги допускате, снимайте при отвор на диафрагмата поне f/2.8. Хроматичните аберации могат да се коригират и в програми като Lightroom.


4. Пазете техниката
Ако вали сняг, докато снимате, трябва да увиете апарата в непромокаема материя – може да е найлонов плик например, прикрепен с тиксо. Ако съвсем леко навалява, не е толкова страшно. Имайте предвид, че когато от студ влезете в топло помещение, обективът ще се запоти. Освен ако не е наистина много студено, може да ползвате отново фотоапарата си след половин час. Ако температурите са изключително ниски, сложете го в найловон плик, който да затваряте, когато не снимате с него.

В новия брой на сп Всичко за жената, който излиза в четвъртък, ще научите още много интересни неща, свързани с мода, красота, диети. здраве, домашен уют, звезди и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене