Малко лудост е полезна дори и за пишман готвачите. А и няма как да навреди, щом в буламача е замесена нутела.
Бащата на течния шоколад с лешници - Микеле Фереро, почина на 14 февруари - 9 дни след световния празник на нутелата. Благодарение на изобретения от него десерт, Фереро стана най-богатият италианец с 26 млрд. долара лично богатство. През 2006 г. банковата му сметка надскочи тази на бившия италиански премиер - медийния магнат Силвио Берлускони.
Във връзка с трагичното събитие феновете на нутелата споделиха в сайта на Би Би Си най-невероятни рецепти с шоколада. Някои от предложенията са твърде екстравагантни, други - почти смилаеми, а трети са си направо превъзходни на вкус. Но това дали ще ви допаднат, зависи до голяма степен от личните предпочитания.
Мляко с ориз и нутела
Няма какво да се чудите. Рецептата е същата като на мляко с ориз, но се добавя и течен шоколад. Да уточним, че оризът първо трябва да се посвари, а млякото се добавя вече след като е омекнал. Нутелата слагаме най-накрая. По желание пропускаме канелата, с която обикновено ръсим сутляша, за да не "убием" аромата на нутела.
Панирани банани с шоколад
Продукти: 1 яйце, 1/2 ч.л. сода за хляб, 1 чаша брашно, олио, 5-6 средноголеми твърди банани, по 3 с.л. нутела на банан.
Приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме по диагонал на големи резени. Намазваме с шоколад и ги слепяме "на сандвич", като ги забождаме с клечки за зъби. След като приготвим резените, ги поставяме за 30 минути в хладилника. Междувременно разбиваме яйцето с брашното и малко сол. Панираме до златисто.
Пилешки енчиладес с нутела
За по-лесно купете готови царевични питки, в които да навиете като в палачинки плънката от накълцано пиле, сирене и сос с нутела.
Продукти: 4 големи тортиляс или 8 малки царевични питки, 2 чаши накълцано пилешко месо - печено или варено, 1/2 чаша смес от 4 настъргани (натрошени) сирена по избор, 2 с.л. квасена сметана, разредени с 1-2 лъжици мляко, сусам за украса.
За соса:
3 люти чушлета без семките (ако са сушени, трябва предварително да се накиснат в топла вода), 1/2 глава накълцан лук, 3 скилидки чесън, 230 г доматена паста, 1/4 чаша счукани бадеми или лешници, сол, 1/2 с.л. канела, 1/2 с.л. риган, 1/4 с.л. смлян черен пипер, 1/4 с.л. карамфилчета, 1/4 с.л. кимион, 1/4 чаша нутела, 50 г шоколад за готвене, 1 чаша пилешки бульон
Приготвяне: Задушете лука и чесъна, докато омекнат, добавете бадемите, солта, подправките и накълцаните люти чушлета. Дръпнете от котлона. Добавете част от салцата и смелете всичко с блендер. Върнете отново в тигана. Като разбърквате на слаб огън, прибавете остатъка от доматеното пюре, нутелата и шоколада и разредете с бульона, докато сосът стане с приятна консистенция - нито много гъст, нито прекалено рядък. Може да добавите на вкус допълнително количество нутела или шоколад, или и двете.
В друг тиган с няколко капки олио запържете леко питките, колкото да се затоплят. Разбъркайте пилешкото месо със сирената и поръсете щедро питките. Навийте на рула. Залейте обилно със соса. Отгоре напръскайте с разредената сметана и наръсете сусам.
Сладко-лют бекон
Беконът се нарязва на дебели ивици и се запържва леко. Вадите парченцата и хубаво ги посипвате с черен и лют червен пипер (на вкус, все пак). След това отново запържвате, докато стане хрупкав. Нутелата се разтапя малко в микровълновата, за да може да се намаже по-лесно върху вече чупливите резени бекон. Използвайте силиконова четка. Поръсвате с едри кристали сол. Прибирате в хладилника за около половин час, докато стегне шоколадът. Сега вече беконът с нутела е готов за ядене. Да ви е сладко! Или солено?
Ну-кексчета с картофено пюре
Продукти: чаша и половина брашно, 2 с.л. сода за хляб, сол, 2/3 чаша кафява захар, 2 с.л. неподсладено какао на прах, 3 с.л. нутела, 1 с.л. ванилия, 1/3 чаша картофено пюре, половин чаша размекнато масло, 1/4 ч. пълномаслено мляко и 2 яйца.
Приготвяне: Картофеното пюре трябва да е охладено. Затоплете фурната до 180 градуса. Подгответе формите за кексчета, като ги покриете с хартийки за печене. Разбъркайте хубаво какаото, брашното, содата и солта. В голяма купа разбийте маслото и захарта и добавете пюрето и нутелата. Трябва да се получи гладък, въздушен крем. В друга купа разбийте хубаво яйцата и млякото. Добавяйте към пюрето с нутела, като редувате брашно с яйчена смес, пак брашно и така до получаването на гъста каша. Започнете и завършете с брашно. С така полученото тесто напълнете 3/4 от формичките. Запечете за 15-18 минути. Намажете готовите кексчета с нутела.
Ягодова пица
Запечете до златисто намазани с масло тесто или готов блат за пица. Намажете с нутела и покрийте с резени ягоди и банани. Върнете във фурната за още 5 мин. Поръсете с пудра захар. Това е.
КОКТЕЙЛИ
Шоководка с бейлис
45 мл бейлис
45 мл водка с ванилия
2 с.л. нутела
120 мл мляко
1 чаша натрошен лед
Сладко мартини
За разлика от предишната, тази рецепта е само за хора, които ядат много сладко и не са застрашени от диабет. Използвайте за мярка шот.
Продукти: 1,5 шот ликьор "Франджелико", 1 шот бейлис, 1 с.л. нутела, 4-5 шота прясно мляко, 1 чаша натрошен лед.
Приготвяне: Изсипвате всичко в шейкъра и раздрусвате здраво.
Подготовка на чашата: Намазвате с пръст ръба с нутела и топвате в натрошени на ситно бисквити.
Материалът е на вестник "Труд"








Коментари (0)
Вашият коментар