Николета Лозанова се научила да готви по телефона от майка си

За Никулден Николета Лозанова приготви шаран и публикува тази снимка в социалната мрежа.

Николета Лозанова се научила да готви дистанционно. Приказката за неволята важи в пълна сила за нея, признава тя самата.

“Не проявявах афинитет към кулинарията, но исках да изненадвам тогавашния си приятел. И понеже живеехме в Холандия, готвех на телефонната слушалка. От другата страна, от България, майка ми ми даваше наставления и смея да твърдя, че се справяхме отлично”, разказва моделът. Преди връзката си със съпруга си Валери Божинов, който сега играе за италианския отбор “Тернана”, тя имаше любовни отношения с футболиста Ники Михайлов и двамата живееха именно в Холандия.

Днес Николета готви само италианска кухня. Със съпруга си от години живеят в Италия, но в момента тя често пътува заради снимките на предаването, което води по Би Ти Ви - “Папараци”.

Любимите ѝ сосове за паста и пиле, в които вече е направо специалист, са с трюфели. Често прави и ризото с трюфели - ястието, което винаги си поръчва, когато вечеря навън. Другата ѝ страст са морските дарове, макар че едно от малкото неща, които не яде, е риба. “Парадоксално е, но не я обичам. Но обожавам морски дарове”, казва Лозанова.

Малката Никол също като родителите си много харесва паста. “Любими са ѝ ньоките - с форма на охлювчета. Много се забавлява с тях”, смее се майка ѝ.

Тя не готви абсолютно всеки ден, но често вечерята е домашна. В домакинството се включва и съпругът ѝ Валери. Удават му се всякакви италиански специалитети.

“Често обича той да се развихря в кухнята и да изненадва Никол с любимите ѝ ястия или с интересни артпорции, човечета от филийки и така нататък”, разказва Николета.

Никол е още прекалено малка, за да проявява интерес към готвенето, но сигурно и това ще стане, ако е наследила нюха на майка си. Самата Николета като дете помагала на бабите си, докато готвят, като им подавала подправките. После започнала да асистира и на майка си. Първите ѝ опити да готви сама в Холандия не минали без кулинарни гафове. “Едва ли има хора без такива. В началото редовно не можех да преценя количеството вода, което трябва да сипвам, и или рано ми извираше, или имаше твърде много. С времето се усъвършенствах”, казва Лозанова.

От време на време вкъщи ядат и гръцка кухня. Тя също им е по вкуса, но италианската им е на сърцето. Освен вкусна тя е и здравословна. Особено ако се готви на пара, както Лозанова понякога прави.

За да осигури на семейството си полезна храна, Николета винаги гледа да има в хладилника пресни сезонни плодове. Всеки ден дъщеря ѝ Никол изяжда по едни банан или ябълка. И двете с майка ѝ много обичат и мед - това е другият продукт, който винаги присъства в кухнята на Николета Лозанова Тя не пие кафе, рядко си прави чай. Но всяка нейна сутрин започва с чаша топло прясно мляко с мед.

Това е едно от малкото сладки неща, които водещата консумира. Не защото е на диета - хранителни режими никога не е спазвала. А просто защото не обича. “В интерес на истината се радвам, че Никол ме е наследила по отношение на вкусовите ми предпочитания към сладкото - и двете не сме му почитателки”, обяснява Николета. Тя не тренира редовно във фитнеса като повечето жени с красиви тела. Не практикува никакъв спорт. Вероятно дължи формата си на здравословната италианска кухня, а сигурно и на добър ген.

РЕЦЕПТАТА НА ВОДЕЩАТА

Ризото с трюфели

ПРОДУКТИ

1 л пилешки бульон

250 г ориз

50 г масло

50 г настъргано сирене пармезан

20 г бели трюфели

индийско орехче

черен пипер

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Слагаме бульона да заври в подходящ съд.

Добавяме ориза и го оставяме да ври 15-20 мин на средна температура. Малко преди да е готов, когато водата е вече поизвряла, добавяме сиренето, малка щипка индийско орехче, черен пипер и сол на вкус.

Сервираме ястието горещо в дълбоки чинии, като върху него нарязваме на тънки резени трюфелите със специален нож.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене