Виктор Ангелов от MasterChef събира стари мерцедеси

Бойното кръщение на шеф Виктор Ангелов било в кухнята на поделението в Симеоновград, където отбивал военната си служба. Майсторът, който от няколко дни препитва кандидатите за тв слава в шоуто на Би Ти Ви MasterChef, завършил техникум по обществено хранене и веднага след това влязъл в казармата. Озовал се в кухня с огромни казани - „беше шокиращо“, спомня си Ангелов.

За закуска трябвало да ползват поне 150 кори с яйца, защото на масите сядали прегладнели над 1300 души. Първото, което готвих в казармата, беше боб с пушени ребра, което си беше деликатес за онези години, казва майсторът на черпака. На третия месец обаче го изгонили от кухнята, защото... крадял от храната.

Правел го, за да дава от продуктите на останалите си съквартиранти в помещението, където спял, за да не ги тормозят „старите” войници. Един ден старшината го хванал и му казал: „Всички крадат, но ти, Ангелов, се оля!”, смее се сега готвачът. И му забранили да влиза в кухнята. Виктор се качил в помещението много притеснен, че старите войници ще го смажат от бой, след като „кранчето“ вече е спряно. Те обаче били останали толкова доволни от това, което правил дотогава, че му „сложили колан”. Това на казармен жаргон означавало, че вече е приет за „старо куче“ и никой повече не го закачал.

Дали заради подобни случки или по друга причина, но Виктор Ангелов твърди, че готвенето не е за романтици, а за последователни хора, които имат много търпение и дисциплина. Смята, че всеки би могъл да стане добър във всичко, стига да отделя по 14 часа на ден поне 20-ина години от живота си, за да се усъвършенства. Твърди, че самият той през първите 10-12 години от кариерата си почти не излизал от кухнята. Сега е намалил престоя до 12 часа дневно, което смята за сериозно постижение. В рода им няма професионални готвачи, но баща му - Ангелов-старши, имал невероятен афинитет към тази професия.

След като Виктор се уволнил от казармата, работил още година-две в ресторанти по морето и на почивни бази на Министерския съвет. Един ден обаче баща му го накарал да се яви на интервю за готвачи в Германия. Одобрили го и той се озовал в петзвездния ресторант към хотел „Шератон” във Франкфурт. Именно там решил, че наистина му харесва тази професия. Били над 60 майстори - „голям отбор, перфекционизъм, порядки и сериозна дисциплина“. Ако бях останал в България и работех в някоя дупка с жълтеникава униформа, защото тук никой не се грижи за персонала, щях да избягам от тази професия, казва Ангелов. И благодари на съдбата и на баща си, че се е оказал в точното време на точното място.

Зехтин в сладоледа

След като се върнал от Германия, започнал да работи в софийския „Шератон“. На втората година го направили главен готвач. През годините е готвил за министри, премиери, чужди делегации, сред които тези на бившия US президент Бил Клинтън, за шведското и датското кралско семейство. Сега има собствен ресторант, в който командва над 30 души. Казва, че подправката, без която не може, е солта. Мразя безвкусна храна, а солта повдига ароматите и вкуса на всеки друг продукт, обяснява Ангелов. Любимият му продукт е зехтинът. Слага го даже когато прави сладолед.

Мерцедеси и гайки

Важно е за един мъж да има хоби, а за една жена - да има мъж, шегува се Ангелов. Самият той обича високите скорости и колите. И дори колекционира стари мерцедеси. Засега са 4 - от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години. Всички са в движение, имат регистрация и може да се ползват, гордо обяснява майсторът. Обича да прекарва доста време в тях - карайки ги, или под тях - ремонтирайки ги. И искрено твърди, че е щастлив човек.

„Имам куче овчарка, кола мерцедес, съпругата ми е най-красивата жена, а децата ми не само са отличници, ами са отличници и в чужбина.” Синът му учи в Германия, а по-голямата му дъщеря - в Холандия. Най-малката му щерка Натали е едва на 5 г. Тя е и най-критичната зрителка на MasterChef: „Тати, защо не ги пускаш всичките напред?”, попитала преди ден малката и дори се разплакала. Казала му, че ако тя е на негово място, на всички ще казва „да”. Кръстена е на майка си Наталия, която Ангелов признава, че е „преследвал” дълги години, за да я спечели. Вкъщи обикновено готви съпругата му, която професионално е далеч от кулинарията - работи в телекомуникационна компания. Когато идват гости обаче, престилката слага Ангелов.

Материалът е на вестник "Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене