Музиката като мезе

Проф. Чарлс Спенс се занимава с изкуството на насладата.

Знаете ли защо преподавателите в Оксфорд са с много малка натовареност? За да се посветят на дълбоки научни изследвания и да достигнат до фундаментални открития. Благодарение на тази далновидна политика днес човечеството разполага с “Мултисензорната наука за храната и храненето”, основана, тествана и доказана от проф. Чарлз Спенс.

Романтичното заглавие, с което “Гардиън” представи труда на психолога, е “Мелодия в менюто”. Професор Спенс е разгърнал целия си интелектуален потенциал в името на насладата от виното и ястията. Той е посветил живота си на каузата да ги увеличи чрез подходяща музика, светлина и атмосфера. “Дори формата на чиниите и тежината на приборите в ресторанта допринасят за по-доброто усвояване на сервираната храна.” Вследствие на това изказване Спенс е много търсен и добре платен консултант на луксозни заведения от Испания до Шанхай. Част от експериментите му са осъществени в прочутия ресторант “Ел Були” на братята Адриа, където поднасят за десерт три листа от розов цвят, поръсени с пет капки лимонов сок например.

Наскоро проф. Чарлс направи демонстрация и в Берлин по покана на местна винарна, която търгува с много скъпо шампанско. Две групи дегустатори са участвали в теста, който показал, че шампанското на винарна Круг разгръща най-пълно ароматите и вкусовия си букет в акомпанимент на Брайън Фери или на пианото на джазмузиканта Джаки Теръсън. Роденият в Берлин пианист бил най-подходящ за партидата от 2003 г.

“Хората проявяват склонност да асоциират отделните видове музика с точно определени вкусове, казва проф. Чарлс Спенс. Киселото например свързват с високи пискливи тонове, докато сладостта хармонира на топли, богати и меки звуци. Горчивото отговаря на представата за разтърсващ драматизъм, най-трудно за идентифициране чрез музика е соленото.” Предположението, че то си партнира най-добре с тръбящи, пулсиращи звуци, било отхвърлено при научните експерименти, проведени от професора и екипа му в лабораторни условия. “Най-вълнуващи резултати получихме при измерването на влиянието на музиката върху консумацията на вино, ентусиазиран е професор Спенс. Насладата от виното се увеличава до 15% при точно подбраната мелодия.”

И така, сега вече знаем, че струнен квартет №1 в ре мажор, опус 11, от Чайковски повишава вкусовите качества и удоволствието от пиенето на виното, произведено през 2004 г. в френското имение Шато Марто. Моцартовият квартет за флейта и струнни №1 в ре мажор е перфектното мезе за сухото бяло вино Pouilly-Fume, което се произвежда по Лоара. Сомелиерите, опитали веднъж вино с Моцарт, повече не искали и да го вкусят на тишина.

В Берлин хитрецът Спенс направи демонстрации и с напълно обикновени хора, които разделени на групи трябваше да ядат шоколад. Тъжна музика засилвала горчивата нотка на шоколада, а леката мелодия го правела по-сладък, установил ученият без никакво съмнение.

Цветовете и светлината играят също толкова важна роля за доброто храносмилане, доказали пък тестовете му с 3000 души в Лондон. Червеното вино на приглушена червена светлина освобождава цялата си палитра от вкусове в сравнение със скучното му пиене на нормално осветление. Зелена лампа го прави кисело, твърди проф. Спенс.

За да не допускате тъпи грешки, най-добре да познавате основните открития на този светъл оксфордски ум:

1. Риба с картофки се усвояват най-добре на фона на “Бийтълс”. Модният ресторант “Ултравайълет” в Шанхай има специална зала, в която и масата е покрита с британското знаме.

2. Великата Били Холидей с “Есен в Ню Йорк” увеличава сладостта на тиквения крем брюле.

3. Лучано Павароти, но само когато пее Nessun Dorma, засилва аромата на черното кафе и задълбочава сладостта на шоколадовия мус. Тази двойственост се дължи на гениалното му изпълнение.

4. Maroon 5 се консумират с коктейл от раци и миди, като специално парчето One More Night подчертава лимоновия вкус.

5. Майк Олдфийлд и неговият дебютен албум Tubular Bells се сервират с десертни вина.

6. Ако ще пиете Каберне Совиньон, трябва да си пуснете “Кармина Бурана” на Карл Орф, иначе губите 60% от кефа.

7. Шардоне по правило трябва да се консумира в компанията на Nouvelle Vague. Свежестта му се увеличава до 40%.

Меси върви с целувки

Това, което прави Лионел Меси на терена, може да бъде сравнено само с изпълнение на някой велик тенор на сцената. Затова той е единственият немузикант, който може да увеличи насладата от вкусовете, така както го може само музиката. В барселонския ресторант с три звезди Мишлен El Celler de Can Roca е тестван десерт с целувки, като на посетителите е пускано видео от мач на Барса с Реал Мадрид. Целувките ставали трикратно по-сладки, в момента, в който топката се поемала от Меси.

Чайковски върви с бордо, произвеждано в имението Шато Марго.
Чайковски върви с бордо, произвеждано в имението Шато Марго.
Великата Били Холидей може да партнира само на тиквения крем брюле.
Великата Били Холидей може да партнира само на тиквения крем брюле.
Ранният Майк Олдфийлд се сервира с десерни вина.
Ранният Майк Олдфийлд се сервира с десерни вина.
Моцарт става предимно за сухо бяло от лозята по Лоара.
Моцарт става предимно за сухо бяло от лозята по Лоара.
Адам Ливайн помага за доброто усвояване на морската храна.
Адам Ливайн помага за доброто усвояване на морската храна.
“Бийтълс” са най-подходящата гарнитура за пържена риба.
“Бийтълс” са най-подходящата гарнитура за пържена риба.
Павароти засилва аромата и вкуса на черното кафе.
Павароти засилва аромата и вкуса на черното кафе.
Целувките са по вкусни с головете на Лионел Меси.
Целувките са по вкусни с головете на Лионел Меси.
Тиквен крем брюле
Тиквен крем брюле
Вино от Шато Марго, реколта 2004 г.
Вино от Шато Марго, реколта 2004 г.
Десертно вино.
Десертно вино.
Сухо бяло вино от Лоара.
Сухо бяло вино от Лоара.
Черно кафе с Павароти.
Черно кафе с Павароти.
Maroon 5 подсилват лимонения аромат на коктейла с миди.
Maroon 5 подсилват лимонения аромат на коктейла с миди.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор
Михаела Маринова трябва да е на световната сцена

Напишете дума/думи за търсене