Раждането се равнява на 80-километров преход. Чаровната репортерка на БНТ 2 Карина Караньотова добре знае това и не спира да спортува, за да се подготви за него. Остават ѝ дни до термина, а до миналата седмица ходела на фитнес. Сега спряла с тренировките в залата, но ходи на пилатес за бременни. На Великден обиколила цялото Панчаревско езеро пеша – това са около 10 км.
В осмия месец пък качила Черни връх. Във фитнеса я гледали малко странно не само заради големия корем, а защото не спирала да тренира с тежести. Свикнала е на големи, затова по време на бременността пак вдигала гирички по 6 кг – тежест, която е голяма и за някои жени, които не очакват бебе. “Но не мога изведнъж да мина на единички”, смее се Карина.
Откакто ходи редовно на фитнес – вече десет години, тя спазва нисковъглехидратна и високомазнинна диета. “Ако всеки се храни така, няма да има нито дебели, нито болни”, категорична е Карина. В дома ѝ няма хляб, плодове или варива, защото са изключени от менюто ѝ. Набляга се на по-мазните меса, сирена, яйца и зеленчуци – броколи, спанак, карфиоли. Сега, заради бременността, е внесла малки промени в режима – пие по 3 фреша на ден. “От портокал, цвекло, моркови и ябълка. По принцип плодовете са въглехидрати, но сега съм увеличила приема им. Иначе си се храня, както по принцип”, обяснява Карина. Тя е качила само 12 кг, които със сигурност ще свали няколко месеца след раждането, защото е спортна натура. С редовния фитнес и това хранене Карина успява да поддържа едни и същи килограми вече толкова години. Идеалната закуска за нея е бъркани яйца със сирене и бекон, а отстрани – краставица и авокадо. За обяд би хапнала свинска вратна пържола със зелена салата, а една от любимите ѝ вечери е сьомга с броколи. Почти винаги – домашно приготвени.
Вкъщи на печката се редуват Карина и приятелят ѝ Васил. Той отговаря за маринатите на пържолите. Маже ги с мед, с горчица, използва и пресни подправки от градината, за която сам се грижи. “Имаме двор, гледаме си мащерка, розмарин, босилек, доматки”, смее се Карина. Покрай градината и Васил прояла домати – преди не ги обичала. Сега, по време на бременността, ѝ се услаждат и ягодите.
“Аз не съм крайна по отношение на храненето. Не мога да си изкривя душата – от време на време хапвам черен шоколад. Миналото лято бях на долната граница на килограмите си – харесва ми, ставам по-релефна, но не мога дълго да поддържам тази форма именно заради страстта ми по сладкото”, смее се Карина. “Ето, на Великден ядох дроб сарма – тя е с ориз. Ако нещо ми се яде, не се спирам.” Самата тя прави вкусни пълнени чушки, но гледа да наблегне на каймата в плънката за сметка на ориза.
Научила се да готви от майка си – актрисата Юлияна Караньотова. Дори преди години – в началото на връзката си с Васил, ѝ звъняла тайно, за да ѝ диктува рецепти. Идеята била той да мисли, че тя се справя съвсем сама и умее да готви без чужда помощ.
Най-новата ѝ страст са десертите. Още в началото на бременността се зарекла, като излезе в майчинство, да се научи да прави сладки неща. И вече се справила отлично с чийзкейк, лимонов пай, шоколадов мус с вишни, а и с великденските козунаци, заради които още е с мускулна треска.
Синът на Карина и Васил ще се роди тези дни. Решили са да го кръстят на баща ѝ – бизнесмена Ивайло Караньотов, който е съпруг на актрисата Аня Пенчева.
РЕЦЕПТАТА НА РЕПОРТЕРКАТА
Шоколадов мус с вишни
ПРОДУКТИ:
300 г черен шоколад 70%, щипка морска сол, 8 яйца, 100 г пудра захар, 300 г течна сметана (най-добре животинска), 75 мл амарето, 2 с.л. какао на прах, 2 сусамки, 400 г вишни – продават се замразени по големите вериги
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Начупваме шоколада и го разтапяме на водна баня с щипката сол. През това време разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме в отделен съд и течната сметана, докато се сгъсти.
Добавяме при жълтъците захарта. Разбиваме белтъците на сняг. Сваляме от котлона разтопения шоколад.
Сипваме в жълтъците амаретото и какаото и разбъркваме добре. Смесваме жълтъците със сметаната, после добавяме шоколада и накрая белтъците. Тях слагаме на три пъти и бъркаме бавно и дълго време, за да се получи хомогенна смес.
Кипваме вишните с малко амарето, докато се сгъсти сосът им. Изсипваме в купички муса и отгоре украсяваме с лъжица от вишните и натрошена сусамка.

Коментари (0)
Вашият коментар