Албена Павлова и Любо Нейков често си разменят рецепти. И като едни истински съпрузи – но само на екрана – имат еднакво отношение към кулинарията и много от рецептите им съвпадат. “Общо взето, май готвим идентично. Човек наистина ще си помисли, че имаме дълъг съвместен живот”, смее се чаровната актриса, която играе негова жена в “Столичани в повече”.
Но кулинарната муза на Албена Павлова е съпругът ѝ Емил Марков - главният сценарист на сериала. “Заради него се научих да готвя. Той е зодия Телец – чревоугодник, и това беше мой сериозен коз в покоряването му”, разказва тя. Когато заминала да учи в София, майка ѝ я изпратила с цяла тетрадка с рецепти. Дотогава тя не проявявала интерес към готвенето. “Още повече че мама е великолепна домакиня и обикновено деца на такива майки са по-пасивни в шетнята”, допълва Албена. Един от първите ѝ опити бил с кисело зеле и може да се каже, че именно тя е пионерът в здравословното готвене – направила го без месо, че и без олио. Но оттогава насам много гозби са ѝ минали през ръцете, и то все много вкусни. Сред близките си
е известна с шпикованото телешко, с питата и козуначените рула,
които прави за Коледа и Великден. “Но това нека не се разбира като признание, че готвя само по Коледа и Великден”, смее се тя.
Докато децата били по-малки, актрисата кулинарствала всеки ден и им осигурявала разнообразно меню. После те се отказали от супите, а впоследствие – и от закуската преди училище. “Вече ни е трудно да се съберем заедно дори на вечеря. Мина напоследък сама се грижи за менюто си, а Емил е доволен и на домат със сирене. Здравко (синът на актрисата) вече не живее с нас и за менюто му вече са отговорни приятелката му и кварталните кръчмета. Разбира се, че не съм се отказала от готвенето и продължавам с удоволствие да го правя, но вече столуващите са по-малобройни”, обяснява Албена Павлова. И все пак за менюто вкъщи отговаря предимно тя. Съпругът ѝ никога не е готвил, но за сметка на това е “благодарен консуматор на храната”, а и вкъщи майстор никога не са викали – той се справя с всяка повреда. Мина, която също се снима в сериала заедно с майка си, напоследък се увлича по готвенето, но харесва нетрадиционните рецепти. Любимата ѝ е за гуакамоле (приготвя се с меко авокадо, което се намачква на пюре и се добавят ситно нарязани лук и домати). “Харесва ѝ да приготвя и здравословни сладкиши. Никога не съм имала желание да я правя готвачка от малка. Готвенето вероятно ще я съпътства цял живот, не смятам, че е нужно да се занимава с него и като дете”, казва майка ѝ.
Когато пътува, любимата кухня на актрисата е непознатата. Обича сръбска, турска, гръцка, индийска, тайландска, мексиканска, но вкъщи е предимно традиционалист в кухнята. Запалена е по умереното хранене и силно вярва, че неслучайно лакомията е смъртен грях. “Замислете се колко често ядем не от глад. На човек му е нужно толкова малко, за да си засити стомаха и е почти невъзможно да си засити очите”, казва Албена.
Двете с дъщеря ѝ не ядат месо, а Емил си хапва само когато вечерят навън. “Препоръчвам вегетарианството, но това е много специален и много, много личен избор. Точно защото мислех, че се е увлякла от мен, се опитвах да отклоня дъщеря си от него. Но нейната непреклонност и времето ме убедиха, че решението ѝ е взето без всякакво влияние. Най-горещата ми препоръка към всички е – яжте само когато сте гладни! Само тогава храната е полезна”, казва актрисата.
По един ден всяка седмица – желателно е да е от 12,30 в четвъртък до 12,30 в петък, тя пие само вода и не яде нищо, и вече
втора година прави житния режим на Петър Дънов
през февруари. “Чувствам се прекрасно, когато знам, че аз контролирам стомаха си, а не той мен.”
Албена предпочита домашните лекове – за себе си, децата и Емил, пред тези от аптеката. “Инхалации с кармолис или лавандула, чай с мед, сок от лимон, лапи на гърдите със синапено семе (да се внимава много да не се изгори кожата) и сироп от бъз - приготвям го сама и смятам, че притежава чудодейни качества. Разбира се, силно залагаме на биорезонансната диагностика и хомеопатията”, обяснява тя.
Освен на хубавите гени и на умереното меню актрисата дължи перфектната си форма и на личния си фитнес инструктор – кучето Райка, с която редовно се разхожда в парка. “Но аз по принцип го правя доста интензивно и всеки ден изминавам на бърз ход по 2,5-3 км. Спирам понякога за кратки, но задължителни и силно зареждащи погалвания и погушвания на четирикраки приятели”, разказва актрисата. Всекидневно тя прави и комплекс от енергийни упражнения, на който я научил неин колега и приятел.
До дни приключват снимките на деветия сезон на “Столичани в повече”. Освен с тях Албена е заета и с театрални изяви. Съвсем наскоро мина премиерата на представлението “Покер”, в което тя играе заедно с Ненчо Илчев, автор Емил Бонев. Режисьор е съпругът ѝ Емил Марков. “То е продукция на Пернишкия драматичен театър, а в София се играе на сцената на Сатиричния театър. Получи се много смешно, лирично и изпълнено с изненадващи обрати преживяване. Горещо го препоръчвам на всички, които искат да видят Ненчо и мен в нова светлина. Може да ни гледате на 26 май”, казва актрисата.
РЕЦЕПТАТА НА АКТРИСАТА
Салата “Уолдорф”
Продукти
500 г целина, 250 г ябълка (кисела), 3 с.л. лимонов сок, 150 г черни гроздови зърна, 100 г начукани орехи, 150 г заквасена сметана, 1 с.л. орехово олио или зехтин, сол, черен пипер, малко захар.
Начин на приготвяне
1. Настъргваме целината на лентички и нарязваме ябълката на ивички.
2. Поливаме ги с 2 с.л. лимонов сок и разбъркваме в купа. Към тях прибавяме гроздовите зърна, разрязани на две и с изчистени семки (по желание) и начуканите орехи.
3. Приготвяме дресинга от сметаната, ореховото олио (зехтина) и 1 с.л. лимонов сок. Разбиваме с миксера и подправяме със сол, черен пипер и захар. Накрая овкусяваме салатата със сол и черен пипер.
Материалът е на вестник "24 часа"


Коментари (0)
Вашият коментар