Преди години една стюардеса ми разказваше как при полет от бивша съветска република видяла с очите си най-невероятното „пиене“ на чай на борда. Пасажерите си пъхнали торбичките с конеца в устите си и взели бавно и ритуално да отпиват от горещата вода. Така за около десет минути половината самолет достолепно пътувал с висящи чаени конци от крайчеца на устата. Било много смешно, разбира се...
Не знам доколко тази история е истина, но е чудесен пример за това колко нелеп можеш да изглеждаш, ако не познаваш правилата на мястото и ситуацията. За аудитория на „Труд” не е необходимо да обяснявам къде се поставя торбичката с чая. Мога обаче да улесня социалния ви живот, като ви подскажа как да реагирате и какво да направите, когато по една или друга причина се чувствате несигурни в някакво обкръжение. С това, надявам се, не само няма да се окажете обект на подигравки, но и можете дискретно да помагате на другите в неловка ситуация.
Скъсаният чорапогащник
Дамите много добре ме разбират. Отиваш на важна среща, облечена си точно както е необходимо, всичко изглежда прекрасно... и изведнъж съзираш бримка на чорапогащника. Цялото ти самочувствие се спихва като спукан балон. Спокойно! Ясно е, че почти никоя от нас не носи в себе си резервен, както съветваме ние, специалистите. Затова артистично изиграйте, че ей сега откривате малкия гаф. Уж случайно го погледнете и с цялата си женска органичност се изненадайте, че имате бримка.
Ескалаторът в метрото
Той не е просто движеща се стълба като тази в мола, където така или иначе никой не бърза, а се наслаждава на свободното си време и приятния шопинг. Правилата за ескалатора в метрото са други, създадени преди десетки години. Така че не спорете с тези, които ви побутват, когато стоите отляво и не им обяснявайте, че като искат да бързат, да използват стълбите. Просто винаги заставайте отдясно.
Гардеробът в театъра
Това не е услуга по желание – ваше задължение е да си оставите връхната дреха на гардероб, за да влезете в залата елегантни и приятно изглеждащи и за останалите зрители. За гардероба се грижи кавалерът, негова е задачата да помогне на дамата да съблече мантото си, да го даде на гардеробиера и да съхранява номерчето. След края на спектакъла отново той се грижи да се нареди на опашката, да вземе дрехата и да помогне на дамата да се облече. Не е нужно да й оправя косата, ако не са близки. В случай че на събитието са две дами или двама мъже, функцията „кавалерстване“ се изпълнява от по-младата или по-младия.
Железарията около чинията
Понякога е смущаващо да се сблъскате с цялата посуда, подредена около чинията ви в ресторанта, особено когато става дума за наистина изискано място. Не се притеснявайте, просто помнете, че винаги трябва да започнете да се храните с най-външните прибори. Когато свършите с тях, за да покажете на сервитьора, че може да отнесе чинията ви, трябва да ги подредите успоредно един до друг в нея. За да дадете знак, че си почивате, трябва да сложите вилицата и ножа в горната част на чинията под тъп ъгъл. Не е задължително на всяка вилица да отговаря нож – може да има вилица, с която домакините ви са предвидили да ядете салата или предястие, които не се нуждаят от нож.
Тостът
За да се ориентирате дали и кога ще има тост, обърнете внимание къде точно е подредена чашата за шампанско на официална вечеря. Ако е най-вдясно, над върховете на ножовете и преди останалите чаши, тостът е предвиден за началото на вечерта. Ако е най-вляво, непосредствено до или зад чашата за безалкохолно (която в луксозен ресторант също е със столче), очаквайте тоста в края на вечерта, някъде около десерта.
Платнената салфетка
Когато седнете на масата, не се чудете кога точно и къде да поставите платнената салфетка. Изчакайте да видите какво ще направи домакинът. Когато той сложи салфетката на колената си, направете го и вие. Никога не я слагайте като лигавник в ризата или около врата. Когато се налага да станете, не правете популярната грешка да оставите салфетката на стола или на облегалката. Правилното й място е точно там, където сте я намерили – вляво до вилиците.
Комплексен прибор
Трябва да сте наясно, че такова нещо като олио или зехтин в компанията на оцет на масата на изискан ресторант няма как да се появи. Там евентуално ще има само сол или сол и пипер заедно. Причината е, че салатите идват овкусени от главния готвач, за когото това не е просто работа, а въпрос на престиж и признати умения. Затова ако поискате допълнително зехтин, най-вероятно ще ви попитат дали всичко е наред и дали сте доволни от храната. Ако сте, просто обяснете, че обичате по-кисело например. Сервитьорът ще ви донесе балсамико или оцет и той ще ви овкуси салатата, не би следвало да ви остави вие да го направите сами.
Клечките за зъби
Те – както и хартиените салфетки, няма да присъстват на официално декорирана маса в луксозен ресторант. Пък и помислете – както и да се прикривате, каквито и трикове да използвате, за да почистите досадното парче зелена салата от зъбите си, на всички наоколо става ясно какво точно правите по гримасите на лицето ви. Ако усетите, че имате някакъв проблем, по-добре се извинете и отидете до тоалетната, за да оправите нещата. Не е необходимо да обяснявате къде отивате.
Маслинката и костилката
Как точно да изплюете костилката от маслинката и къде да я изхвърлите – ако ми кажете, че никога не сте си задавали този въпрос на елегантна вечеря, няма да ви повярвам. Много хора смятат, че нищичко не бива да се пипа с ръка, когато се храним на луксозно място, освен, разбира се, хлябът. Всъщност и за маслинката имате тази свобода. Вместо да балансирате костилката върху вилицата и вътрешно да се надявате да не се пльосне с шум в чинията ви или да не ви опръска със сос, просто я изплюйте деликатно в лявата си ръка. След това я хвърлете в чинийката за отпадъци, а ако няма такава, спокойно я оставете в горния ляв край на чинията.
Как се яде това
Случва се на много изискани места домакините така да са се постарали, че в чинията ви да се появи странно произведение на кулинарията, което напомня много повече на малка пластика, отколкото на храна. Тогава се втренчвате в странния обект и се чудите как точно да го подхванете и да го изядете. Няма нищо страшно в това – просто гледайте какво прави домакинът и правете като него. Ако нещо все още ви притеснява, попитайте откровено как да се справите с проблема, използвайки чувството си за хумор. Ако нещото не ви се стори много приятно на вкус, все пак се опитайте да хапнете колкото можете повече от него. Ако и това не е възможно, извинете се и обяснете, че искате да си оставите повече място, за да се насладите и на следващите ястия.
Материалът е на вестник "Труд"
Коментари (0)
Вашият коментар