Росица Ганева не яде купешко пиле заради хормоните и готви почти без мазнина

Росица Ганева не яде пилешко месо, освен ако не е домашно, защото в купешкото има много хормони. Миналата есен решила да започне да се храни по-здравословно и наблягала на рибата и пилето. Резултатът бил съвсем нездравословен – проблеми с хормоналния баланс. След консултация със специалист той ѝ препоръчал да се откаже напълно от пилешкото, което се продава в магазинната мрежа. “Както казва д-р Гайдурков – когато човек е млад, той не усеща негативния ефект от храните, които яде, но когато възрастта напредва, се получава натрупване на токсините в организма, което неизбежно дава отражение. Затова трябва да се внимава много”, съветва певицата.

Тя избягва и млечните продукти, защото знае, че след определена възраст те са вредни. Водят до натрупване на млечна киселина в ставите и до различни проблеми особено при мъжете. Ошипяване, артрити и други.

Всичко това Ганева научила от специалисти и от литература по темата. Имало период, в който не се хранела така здравословно, но от януари е стриктна в това отношение. Набляга на салатите, суровите ядки, почти не консумира мазнина и сол. Маслото в кремсупите например добавя накрая – след като е свалена от огъня, защото при термичната обработка на мазнината се отделят токсични вещества. “Това е изключително подходящ режим, когато човек иска да излекува нещо. Неправилното хранене води до натрупване на токсини в периферията на тялото, които впоследствие водят до натрупване на лош холестерол. За да се изчистят, трябва много сериозна диета”, казва певицата.

Лично тя станала свидетел на това как със специален хранителен режим нейна позната излекувала гуша и артрит. Друга пък започнала режима на д-р Гайдурков, а мъжът ѝ се включил от солидарност. В резултат на това той вече не пие никакви хапчета за регулиране на кръвното налягане, с което имал проблеми преди диетата.

Основните продукти в менюто на Росица Ганева са плодовете, зеленчуците, слънчогледовите семки и суровите ядки. Тя живее сама, затова рядко готви по-сложни рецепти от супи например. Едно време, когато била омъжена, често правела традиционни гозби.

Ганева живее далече от майка си от 17-годишна, когато дошла от родния Чирпан в София, за да учи в Музикалната академия, затова се научила сама и постепенно. Днес заимства много рецепти и идеи как да комбинира подправки и продукти от своя приятелка, която има кулинарно бистро.

Една от любимите ѝ салати е с цвекло. Понякога го стърже сурово, но предпочита да го свари и нареже на кубчета. Добавя орехи и много магданоз, овкусява го със съвсем малко зехтин, слага лимонов сок, а отскоро и домашен ябълков оцет, който зет ѝ сам приготвя. Напоследък киноата е актуална и в нейното меню. Добавя я към салати, супи, приготвя я със зеленчуци вместо ориз.

Единственото нещо, с което “съгрешава” певицата, е медът. “Мита, че той е изключително и само полезен, беше развенчан от д-р Гайдурков. Заради високия гликемичен индекс той повишава холестерола. Но аз не мога да се откажа напълно от него, защото сутрин обичам да си пия кафето с мед”, обяснява певицата.

Тя е изпробвала на свой гръб и външните полезни свойства на меда. Често пасира някакъв сезонен плод или зеленчук – ябълка, круша, краставица, авокадо, добавя по малко мед, зехтин, а понякога и суров жълтък и си прави маски за лице. През зимата пък с мед излекувала хрема. Усетила, че започва да се разболява, и веднага буквално напълнила ноздрите си с мед. Сложила по един тампон в тях и легнала, за да се стича той към синусите. “Може да се сложат едновременно и тампони с хубава домашна ракия в ушните миди – така се получава сериозна атака на болестта, цялостно затопляне”, обяснява Ганева. Още на сутринта била вече здрава. “За ангина знам от майка ми друго – гърлото се обтрива с тампон, напоен с пречистена рафинирана газ. Помагат и гаргарите със сода за хляб”, добавя още певицата. Към лекарства тя посяга само ако е на път и няма условия да приложи бабините илачи.

Ганева спортува редовно. Прави аеробика вкъщи и върви много пеша. Най обича разходките на Витоша.

РЕЦЕПТАТА НА ПЕВИЦАТА

Зелена кремсупа с просо

ПРОДУКТИ

Спанак, киселец, коприва – приблизително равни количества, 1 домат, 2 моркова, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус, бучка масло, 2-3 с.л. просо

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме и нарязваме зелениите. Слагаме ги в тенджера с вода да се варят.

Добавяме ситно нарязаните моркови и домат, както и връзката магданоз.

Сипваме и 2-3 с.л. просо – количеството зависи от размера на съда. Имайте предвид, че просото набъбва значително. Подправяме на вкус със сол и черен пипер.

Сваляме от котлона, когато всичко омекне, и прибавяме бучка масло. Пасираме супата и сервираме.

* Може да се консумира и студена, много е свежа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене