Човекът е човек, когато е напит

Лятото се очертава тучно, с периоди на жега. И в двата случая животът става доста по-искрист и ярък, когато е подправен с една цветна, запотена чаша с нещо вкусно - алкохолно или не. Коктейлът. За да не останем жадни, да хвърлим поглед върху това кои са най-актуалните идеи на барманите за този сезон.

Тенденциите за 2015 г. надхвърлят границите на изисканото и прескачат директно към поп или пънк вариантите - коктейл в буркан, коктейл в саксия или още по-зле - коктейл в кофа от мармалад.

Буркан вълната е стара - за първи път плъзва през 2010 в Ню Йорк, две години по-късно е подета от двама братя украинци в Киев, а с година-две закъснение се появи и София. Към днешна дата буркан барове има в цяла Европа. Но по българските курорти бурканите са изместени от нов съд, много по-практичен за нуждите на алкохолния туризъм - кофа от мармалад. (За тази черноморска традиция може да прочетете по-долу на същата страница.)

Сега да очертаем основните тенденции в коктейлите за това лято.

"Гор-чи-во!" няма да е вече само сватбарско скандиране. Горчивият вкус уверено измества от първото място сладкото. На мода през 2015 г. идват коктейли с кампари, чинциано, мартини, "Амер пикон", "Дюбоне" и др. Но любителите на сладкото не бива да се стряскат - 20 мл горчив ликьор само ще подчертаят сладостта на питието им. Наред с горчивото, киселият вкус също се налага - ако не като основен, то като необходима добавка към букета от усещания в чаша.

Ако не сме в крайбрежно капанче или в бара, но все пак искаме да придадем ново измерение на летния ден, може да прибегнем до готовите коктейлни напитки от супермаркета - радлер, брийзър и т.н., с най-разнообразен вкус. Модата на бутилираните коктейли тепърва набира пара и предвижданията са, че те ще стават все по-разнообразни.

Като съставки за коктейл в момента са актуални шерито и бялото уиски, докато водката е изпаднала леко в немилост сред барманите. Текила също доста ще се лее, особено по морето. И разбира се, тази година ще се пие много газирано - шампански вина, газирана вода и всякакви безалкохолни и алкохолни напитки с мехурчета.

Храни - салати, марули, стръкове мента, джоджен, целина, резенчета плодове, маслинки и коктейлни черешки разкрасяват чашите и бурканите. Като мотото е "колкото повече, толкова повече". За здравословните маниаци, които държат да се напият "полезно", са коктейлите с плодови и зеленчукови фрешове, сок от червено цвекло и други неща, от които редовните пиячи ужасено потръпват. Но това са коктейлите на 2015-а - с много цвят и много материал.

И така лятото се заформи шарено, главозамайващо и... в буркани.

Със захарен памук - на диетите напук

Друга тенденция са коктейлите, подсладени със захарен памук. Ето как става: напълва се чашата догоре с памук, след което се налива напитката. Изключително ефектно е, защото памукът се разтапя пред очите на гостите. Розовият памук съответно ще оцвети питието, а ако поставим парченце цветен захарен памук на дъното на чашата, без да разбъркаме, оцветяването ще остане само като петно на дъното. Водка, мартини, шампанско - безброй коктейли за сладокусници могат да се направят с него, стига да откриете къде се продава. Домашна машина за любимото от детството лакомство струва към 80-100 лв.

Коктейли в кофи до морето, карибска мода в изисканите барове

Две нови модни линии завладяха коктейл баровете край морето. Напитките са едни и същи, но на много места вече не ги поднасят в стъклени чаши. В изисканите барове доминира карибският стил тики - коктейлите се сервират в глинени чаши с изрисувани по тях островитянски орнаменти. В по-непретенциозните капанчета край брега във Варна и курортите на север пък алкохолните еликсири на цена 5-6 лв. се поднасят в бурканчета за сладко или в канчета под мотото street style. Тъй като младите чужденци, дошли за алкохолен туризъм, се множат, находчиви бармани предлагат и коктейли в кофи с примамливата оферта "10 на цената на 5". На Златни пясъци масово така се наливат до зори млади германци. После буйстват, изтрезняват в ареста и плащат глоби за дребно хулиганство. Само за последните 2 седмици съдът наказа трима немци, а в токсикологията свестяваха други двама, загубили съзнание след комбинация от евтини шотове и коктейли.

"Използването на буркани и канчета всъщност е ретро мода, която копира сервирането на коктейли отпреди 2 века. Тогава са пиели миксовете в канчета. Затова в някои заведения започнаха и да си правят сами леда, да го подхвърлят с ръце. Ефектно е, но не е хигиенично", коментира Пенчо Пенчев, председател на Българската асоциация на барманите. Неговият бар във Варна предлага "Гинес" асортимент от 2014 коктейла.

В по-екстравагантните се влагат джинджифил, кориандър, дори отвара от сушени манатарки. Пенчев подобри световния рекорд за четвърти път миналата година, но днес е категоричен, че познавачите намаляват, а масовият клиент става все по-пиещ и непретенциозен. "Намират се чужденци ценители, но са единици. За останалите определяща е цената и количеството, а у нас алкохолът е най-евтин в ЕС", твърди топбарманът. Според него и това лято най-много ще се търсят вариациите на "Мартини", "Манхатън" и "Маргарита", в която бармани добавяли вече и сок от бъз. Край морето се намират и барчета, които наблягат на рецептите на баба и продават коктейли, забъркани от водка и домашно приготвени билкови отвари. В големите заведения обаче не тачат тази практика, тъй като напитките не отговарят на стандарта и има риск от солени глоби.

Чужденци смучат коктейли от кофи за мармалад

Любимото забавление на чужденците в Слънчев бряг е да пият коктейли от трилитрови пластмасови кофи за мармалад. Те се продават в големите търговски вериги и барманите лесно се снабдяват с тях.

В кофата се изсипва бутилка водка, много лед и останалите съставки на микс или предпочитан коктейл. Много търсен е "секс он дъ бийч"- с водка, шнапс – от праскова, гренадин, ананас. Ягодово дайкири и мохитото също вървят като топъл хляб. Морят ги и с любимите им миксове - водка с кола или пиня колада с водка.

Всеки грабва сламка и пие от пластмасовата кофа. Туристите с кеф се фотографират как смучат алкохола. В момента в курорта има много млади британци, ирландци и скандинавци, които си умират да се наливат. Някои от тях се снимат с бутилка уиски срещу сградата на полицията, защото твърдят, че това е върхът на свободата и демокрацията. За всеки случай го правят така, че да не ги забележат от дежурната.

Материалът е на вестник "Труд"

Тенденцията е: леко горчив, малко кисел и пълен с витамини.
Тенденцията е: леко горчив, малко кисел и пълен с витамини.
Коктейлите със захарен памук са доста атрактивни.
Коктейлите със захарен памук са доста атрактивни.
Барманът Пенчо Пенчев е рекордьор в Книгата на Гинес.
Барманът Пенчо Пенчев е рекордьор в Книгата на Гинес.
Възкресение   50 мл ром (препоръчително Appleton Estate Reserve) 2 с. л. черешов сироп 1-2 с. л. лимонов сок 30 мл кокосово мляко газирана вода  Поставяте в шейкър съставките без газираната вода. Добавяте лед и разбивате хубаво.  Прецеждате в коктейлна чаша и допълвате с газирана вода.
Възкресение 50 мл ром (препоръчително Appleton Estate Reserve) 2 с. л. черешов сироп 1-2 с. л. лимонов сок 30 мл кокосово мляко газирана вода Поставяте в шейкър съставките без газираната вода. Добавяте лед и разбивате хубаво. Прецеждате в коктейлна чаша и допълвате с газирана вода.
Маргарита с жасминов чай  60 мл текила 30 мл сок от лайм 15 мл (3 с. л.) сироп от агаве 120 мл студен чай от жасмин  Разбивате в шейкър и изсипвате върху пълен с лед буркан или чаша. Гарнирате със свежо листо от мента.
Маргарита с жасминов чай 60 мл текила 30 мл сок от лайм 15 мл (3 с. л.) сироп от агаве 120 мл студен чай от жасмин Разбивате в шейкър и изсипвате върху пълен с лед буркан или чаша. Гарнирате със свежо листо от мента.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене