Лятото се очертава тучно, с периоди на жега. И в двата случая животът става доста по-искрист и ярък, когато е подправен с една цветна, запотена чаша с нещо вкусно - алкохолно или не. Коктейлът. За да не останем жадни, да хвърлим поглед върху това кои са най-актуалните идеи на барманите за този сезон.
Тенденциите за 2015 г. надхвърлят границите на изисканото и прескачат директно към поп или пънк вариантите - коктейл в буркан, коктейл в саксия или още по-зле - коктейл в кофа от мармалад.
Буркан вълната е стара - за първи път плъзва през 2010 в Ню Йорк, две години по-късно е подета от двама братя украинци в Киев, а с година-две закъснение се появи и София. Към днешна дата буркан барове има в цяла Европа. Но по българските курорти бурканите са изместени от нов съд, много по-практичен за нуждите на алкохолния туризъм - кофа от мармалад. (За тази черноморска традиция може да прочетете по-долу на същата страница.)
Сега да очертаем основните тенденции в коктейлите за това лято.
"Гор-чи-во!" няма да е вече само сватбарско скандиране. Горчивият вкус уверено измества от първото място сладкото. На мода през 2015 г. идват коктейли с кампари, чинциано, мартини, "Амер пикон", "Дюбоне" и др. Но любителите на сладкото не бива да се стряскат - 20 мл горчив ликьор само ще подчертаят сладостта на питието им. Наред с горчивото, киселият вкус също се налага - ако не като основен, то като необходима добавка към букета от усещания в чаша.
Ако не сме в крайбрежно капанче или в бара, но все пак искаме да придадем ново измерение на летния ден, може да прибегнем до готовите коктейлни напитки от супермаркета - радлер, брийзър и т.н., с най-разнообразен вкус. Модата на бутилираните коктейли тепърва набира пара и предвижданията са, че те ще стават все по-разнообразни.
Като съставки за коктейл в момента са актуални шерито и бялото уиски, докато водката е изпаднала леко в немилост сред барманите. Текила също доста ще се лее, особено по морето. И разбира се, тази година ще се пие много газирано - шампански вина, газирана вода и всякакви безалкохолни и алкохолни напитки с мехурчета.
Храни - салати, марули, стръкове мента, джоджен, целина, резенчета плодове, маслинки и коктейлни черешки разкрасяват чашите и бурканите. Като мотото е "колкото повече, толкова повече". За здравословните маниаци, които държат да се напият "полезно", са коктейлите с плодови и зеленчукови фрешове, сок от червено цвекло и други неща, от които редовните пиячи ужасено потръпват. Но това са коктейлите на 2015-а - с много цвят и много материал.
И така лятото се заформи шарено, главозамайващо и... в буркани.
Със захарен памук - на диетите напук
Друга тенденция са коктейлите, подсладени със захарен памук. Ето как става: напълва се чашата догоре с памук, след което се налива напитката. Изключително ефектно е, защото памукът се разтапя пред очите на гостите. Розовият памук съответно ще оцвети питието, а ако поставим парченце цветен захарен памук на дъното на чашата, без да разбъркаме, оцветяването ще остане само като петно на дъното. Водка, мартини, шампанско - безброй коктейли за сладокусници могат да се направят с него, стига да откриете къде се продава. Домашна машина за любимото от детството лакомство струва към 80-100 лв.
Коктейли в кофи до морето, карибска мода в изисканите барове
Две нови модни линии завладяха коктейл баровете край морето. Напитките са едни и същи, но на много места вече не ги поднасят в стъклени чаши. В изисканите барове доминира карибският стил тики - коктейлите се сервират в глинени чаши с изрисувани по тях островитянски орнаменти. В по-непретенциозните капанчета край брега във Варна и курортите на север пък алкохолните еликсири на цена 5-6 лв. се поднасят в бурканчета за сладко или в канчета под мотото street style. Тъй като младите чужденци, дошли за алкохолен туризъм, се множат, находчиви бармани предлагат и коктейли в кофи с примамливата оферта "10 на цената на 5". На Златни пясъци масово така се наливат до зори млади германци. После буйстват, изтрезняват в ареста и плащат глоби за дребно хулиганство. Само за последните 2 седмици съдът наказа трима немци, а в токсикологията свестяваха други двама, загубили съзнание след комбинация от евтини шотове и коктейли.
"Използването на буркани и канчета всъщност е ретро мода, която копира сервирането на коктейли отпреди 2 века. Тогава са пиели миксовете в канчета. Затова в някои заведения започнаха и да си правят сами леда, да го подхвърлят с ръце. Ефектно е, но не е хигиенично", коментира Пенчо Пенчев, председател на Българската асоциация на барманите. Неговият бар във Варна предлага "Гинес" асортимент от 2014 коктейла.
В по-екстравагантните се влагат джинджифил, кориандър, дори отвара от сушени манатарки. Пенчев подобри световния рекорд за четвърти път миналата година, но днес е категоричен, че познавачите намаляват, а масовият клиент става все по-пиещ и непретенциозен. "Намират се чужденци ценители, но са единици. За останалите определяща е цената и количеството, а у нас алкохолът е най-евтин в ЕС", твърди топбарманът. Според него и това лято най-много ще се търсят вариациите на "Мартини", "Манхатън" и "Маргарита", в която бармани добавяли вече и сок от бъз. Край морето се намират и барчета, които наблягат на рецептите на баба и продават коктейли, забъркани от водка и домашно приготвени билкови отвари. В големите заведения обаче не тачат тази практика, тъй като напитките не отговарят на стандарта и има риск от солени глоби.
Чужденци смучат коктейли от кофи за мармалад
Любимото забавление на чужденците в Слънчев бряг е да пият коктейли от трилитрови пластмасови кофи за мармалад. Те се продават в големите търговски вериги и барманите лесно се снабдяват с тях.
В кофата се изсипва бутилка водка, много лед и останалите съставки на микс или предпочитан коктейл. Много търсен е "секс он дъ бийч"- с водка, шнапс – от праскова, гренадин, ананас. Ягодово дайкири и мохитото също вървят като топъл хляб. Морят ги и с любимите им миксове - водка с кола или пиня колада с водка.
Всеки грабва сламка и пие от пластмасовата кофа. Туристите с кеф се фотографират как смучат алкохола. В момента в курорта има много млади британци, ирландци и скандинавци, които си умират да се наливат. Някои от тях се снимат с бутилка уиски срещу сградата на полицията, защото твърдят, че това е върхът на свободата и демокрацията. За всеки случай го правят така, че да не ги забележат от дежурната.
Материалът е на вестник "Труд"





Коментари (0)
Вашият коментар