Сашка Васева си връзва зелев лист на главата, когато я заболи

Сашка Васева е истинска енциклопедия, що се отнася до народната медицина. Цери всякакви болежки само с напълно естествени илачи. Затова не се чудете, ако я видите със зелев лист на главата – това значи, че има главоболие. Но не за дълго, защото зелето има аналгетичен ефект и го лекува за половин-един час. “Връзвам го с една панделка да не пада. Същата работа вършат и картофите. По принцип се стържат, но много се разтичат. Затова ги режа на филийки и налагам така”, обяснява певицата. Ако има безсъние, тя не взема приспивателни, а си прави чай от липа, а ако я мъчи афта, хапва плод от шандудия. Това е рядко дърво – вид черница, която произхожда от Мала Азия, но расте и в двора на Сашка Васева. Плодчетата му имат стипчив вкус и лекуват всякакви язви в устната кухина. Приличат на черници, но са още по-вкусни, казва певицата.

В дома си тя винаги има накиснат във вода живовляк. Държи го така, за да е подготвена за всяка ситуация. Когато например баща ѝ го ужилила пчела и главата му се подула, така го изцерила. Направила му лапа с десетина листа, отокът спаднал и не се наложило да ходи в болница. “Беше го ужилила, докато карал колело. И заради високата скорост жилото се забило много дълбоко. Казах му: Сядай сега тука аз да те лекувам. И докато изгледа едно полувреме на мача, вече се беше оправил”, разказва певицата. Пак с живовляк изцерила и дъщеря си, когато получила алергия от корнфлейкс с шоколад. Окото на детето се подуло. Сашка ѝ наложила живовляк и след половин час нямало и следа от отока.

Тя лекува и двете си деца - 15-годишния Христо-Никола и 7-годишната Христина-Елена, само с народна медицина. Двамата

никога не са пили

хапче или купешки

сироп – само

домашен

“В градината си съм събрала цялата аптека на Господ”, казва Васева. В двора ѝ няма култивирана трева, а змийско мляко, живовляк и всякакви други билки, както и череши и парник, в който целогодишно има всякакви плодове и зеленчуци. “Изобщо всичко ни е био”, казва певицата.

Освен билките тя е издигнала в култ и пчелните продукти. От пчелари на пазара купува клееви пръчици и прави тинктура, с която лекува кашлица, хрема, болно гърло и какво ли още не. “Киснат се в шише с ракия около един месец и готово. Клеевата тинктура става и за тампони в носа, пие се на капки, смесена с вода, и лекува язви, гастрити и всякакви проблеми по хранопровода, слага се на рани – зарастват моментално”, обяснява певицата. 

Ако някое от децата има температура, Сашка я сваля пак с картофи. Сурови, на филийки. Слага ги на ръцете и ходилата и не след дълго състоянието се подобрява. “Полезно е за хората да се обърнат към природата. Бог е предложил толкова алтернативни варианти да оцелеем в този свят на химия. Трябва да се възползваме от тях. А и да се върнем на село, да обработваме земите”, смята певицата.

Билките тя слага и в гозбите. Редовно добавя пресен живовляк в любимите кремсупи на децата, с него готви и месо. Супите застройва с домашна сметана от козе мляко, която баща ѝ прави.

Готви само с

домашни яйца

Баща ѝ се грижи и за плодовете и зеленчуците. Сашка отговаря за естетическите подобрения по двора, семейното меню и лечението. Тя готви всеки ден по малко, за да има прясна храна за децата. Вкъщи обичат предимно традиционните гозби – мусака, супи, пълнени чушки, но от известно време певицата въвежда и нови продукти като авокадото например. (Виж любимата ѝ рецепта в долу. – б.а.) “Гледам да давам на децата полезни неща. А когато не ги обичат, ги замаскирам, като ги пасирам в кремсупите. Така правя например с броколите”, обяснява Сашка Васева.

Певицата може да говори за готвене и билки с часове, но личния си живот не обича да обсъжда. През март в писмо до редакцията тя опроверга клюка от жълтата преса, че си има любовник и се развежда с бащата на децата си – бизнесмена Христо Бакърджиев, с когото са заедно вече 15 г. По последни данни двамата не са разделени.

РЕЦЕПТАТА

Мус с авокадо

ПРОДУКТИ

Няколко плода авокадо, готварска сметана, сол, черен пипер, кимион, куркума

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелваме авокадото и махаме костилките. Слагаме го в блендер или го пасираме леко с пасатор.

Овкусяваме със сол, черен пипер, кимион и куркума, която е много полезна за имунната система и действа противовъзпалително.

Разбиваме сметаната, докато стане на сняг, и я смесваме с шпатула с авокадото. Сервираме като предястие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене