Италианци пият коктейли с имена на композитори

Аперитивът е ледена тръпка в жегите

Леден и лекоалкохолен аперитив в късния следобед може да ви достави неочаквана разхлада и релакс след битката с жегите. Един италиански коктейл от сорта на “Сприц” или “Росини” може да подейства като хладна тръпка за всичките ви сетива, когато сте на плажа. Студеният коктейл обаче е чудесно средство против горещините и когато сте си вкъщи, тъй като е лесен и бърз за приготвяне.

Що е то аперитив

Това е питието, което се пие винаги преди ядене, за да отвори апетита.

То може да бъде съставено от един или повече продукти, като във втория случай се превръща в коктейл. Навикът основното ядене да се предхожда от ароматно лекоалкохолно питие, което трябва да гъделичка апетита, датира още от древността. Самата дума аперитив произлиза от латинското aperire, или отварям, започвам.

Аперитивът е обаче и повод за социална мрежа на живо. Отпивайки го, можем не само да се разхладим, а и да обсъдим клюката от деня с приятели.

С течение на времето към пиенето на аперитива се добавя и отгризването на вкусни солени хапки или минисандвичи. Постепенно се стига до т.нар. Happy Hour, при който аперитивът се пие в компанията на апетитни ястия, чието приготвяне обаче не изисква много време.

Практиката да се измислят нови питиета,

смесвайки различни

билки, треви и мед,

идва още от Средновековието. Първият коктейл, за който съществуват исторически данни, се е наричал “Сазерак” и е бил измислен в началото на XIX век от френски фармацевт от Ню Орлианс. Коктейлът бил смесица от битер, коняк и сладък сироп и се сервирал в керамични купи, наподобяващи тези за яйца alla cocque, и наречени coquetier. Мнозина предполагат, че терминът коктейл идва точно оттук. Според други обаче той означава опашка на петел.

Две са легендите по този повод. Първата разказва как през XV в. в английската провинция се пиела цветна напитка, наподобяваща петелската опашка. Според втората легенда пък английските моряци, стигнали до Южна Америка, пиели европейски ликьори, разбъркани с тропически сокове с помощта на пера от петел.

Царе в летните жеги по цял свят са обаче най-вече италианските аперитиви и коктейли, тъй като повечето от тях са нискоалкохолни и освежаващи.

Сприцът е най-моден

Хит номер едно от над 10 г. в Италия е измисленият навремето във Венеция “Сприц”. Където и да се пие днес по света, газираният коктейл напомня винаги за “газираната” и весела атмосфера във Венеция.

Ако влезете в който и да е бар на Венеция, Падуа, Триест или Тревизо, ще видите, че на практика там “Сприц” се лее по масите като минерална вода.

Той е и най-търсеното питие от любителите на глътката в американските заведения. Сприцът е рекордьор по предпочитания сред коктейлите в най-модните локали на Ню Йорк, Лос Анджелис и Лас Вегас. Заради лесното му приготвяне обаче мнозина си го правят и вкъщи, за да освежат летните вечери.

Италианският коктейл, който в Америка наричат Venetian Spritz, се приготвя от сухото газирано вино “Просеко” (Prosecco), от сода и от “Аперол”. Някои го правят и с Campari bitter.

Традиционната рецепта за “Сприц” е следната:

5/10 Prosecco, 3/10 Aperol или Campari, 2/10 вода, резен портокал.

Продуктите се изсипват заедно с лед в шейкър и се разбиват. Коктейлът

се налива в чаша с

портокалов резен

Може да се разбърка с дълга лъжичка и да се прибавят сламки и лимоново резенче.

“Сприцът” датира от времето на австро-унгарското управление във Венеция, Триест и Пола. Според легендата той се ражда като смес от вода и бяло газирано вино. Австрийските войници, привикнали бързо към местния обичай да се пие вино в заведенията, не можели да свикнат с високия градус на венецианските вина. За да разрешат проблема, започнали да ги разреждат с вода.

Леката и утоляваща жаждата напитка бързо си пробила път и в останалите градове на Североизточна Италия. Всеки град започнал да предлага свои разновидности, прибавяйки по нещо в коктейла. Воля на фантазията си дали и барманите, поради което алкохолният му градус може да варира, но общо взето се върти около 8.

Задължително в коктейла трябва да присъстват сухо газирано вино и газирана минерална вода или тоник. Останалите 30% се допълват с най-различни алкохолни напитки. Правилото е, че трябва да се запази червено-оранжевият цвят на коктейла.

Най-моден на Апенините е “Сприц” с “Аперол". В чашата след това се поставят резен лимон, портокал или маслина. “Сприц” се пие в компанията на леки и вкусни хапки като минисандвичи със салам, шунка, различни видове сирене, зеленчуци на грил. Заради факта, че е лекоалкохолен и е сравнително евтин, сприцът е най-предпочитаният коктейл от младите хора.

Римският вариант

е “Маурилио”

И ако в Рим “Сприц” стана на мода след 2000 година, 6 г. преди това негов предвестник става близкият по вкус и свежест коктейл “Маурилио”. Измислил го е собственикът на централния римски бар “Виминале” Маурилио Пепи, който го представя за пръв път на състезание във Флоренция.

Коктейлът се прави директно в чашата, която е напълнена с кубчета лед, и включва 1/4 бял вермут, 1/4 аперол, 2/4 швепс лимон. За декорация се прибавя шишче от ягодки и резенче киви, но може и резен портокал. Сервира се с две сламки.

И “Белини” е полъх

от Венеция

Хитов коктейл е и “Белини”, който също като “Сприц” идва от Венеция. Съставеният от бяло газирано вино (обикновено просеко или шампанско), от смлени бели праскови и от сока им коктейл също е сред “посланиците” на Италия по света.

Баща на “Белини” става между 30-те и 40-те години на миналия век Джузепе Чиприани, главен барман на най-известния и скъп бар във Венеция - Harry's Bаr. Заради розовия му цвят, който напомня този на одеждите на един светец, изобразен в картина на художника Джовани Белини, Чиприани нарича коктейла си на неговото име. Напитката от типа лонгдринк бързо става хит в Harry's Bar, където навремето си пият питиетата от Ърнест Хемингуей и Синклер Луис до Орсън Уелс. Малко по-късно обаче манията по Белини завладява и нюйоркския Harry's Bar. Коктейлът става постоянно присъствие в американския хитов локал, след като един френски търговец започва да изнася гъстата смес от бели праскови, наподобяваща нектар.

Белини се приготвя по строго определени правила. За направата му

е необходима

месестата част на

типичните бели

праскови (3/10),

които се отглеждат до Верона. Тя се смесва с газирано вино “Просеко” (7/10). При създаването си обаче коктейлът е съдържал и сок от малини или ягоди, за да придобие розов цвят.

“Белини” се сервира в тясна и висока стъклена чашка на столче или в такава за мартини. Съществуват обаче и разновидности, тъй като не навсякъде по света се намират “Просеко” и бели праскови. Някои бармани го приготвят с жълти праскови или дори с обикновен нектар от праскови, както и с различни видове бяло газирано вино. Примесването му с шампанско обаче съвсем не е максимумът, който може да се желае. Някои пък на мястото на виното слагат газирани сокове или сода, постигайки по този начин безалкохолен “Белини”.

“Росини” е вариация

на “Белини”

“Росини” е коктейл, измислен в началото на XX век. Носи името на композитора Джоакино Росини. Коктейлът се приготвя от свежо пюре от ягоди (1/3) и бяло газирано вино “Просеко” (2/3), което често се замества с шампанско. Сервира се студен в чаша от типа флют.
Много е важно да бъде направен от свежи ягоди, смлени с миксер, към които след това се прибавят няколко капки лимонов сок и няколко капки захарен сироп.

“Пучини” е

от мандарини
Този коктейл се приготвя директно в стъклената чаша. Необходимо е сокът от мандарини да се налее в чашата, след което да се допълни с пино шардоне “Чинцано”. Сервира се, след като е добре разбъркан в чашата. Любопитен факт е, че навремето се е смятало, че мандарините, основна съставка за “Пучини”, произхождат от Китай (жителите му били наричани с това име). В действителност плодът, който се култивира в Средиземноморието, произлиза от Индонезия и Индия.

И за “Тинторето”

е нужно “Просеко”
“Тинторето” е италиански коктейл, който се приготвя със сок от нар (1/3) и бяло пенливо вино “Просеко” (2/3) . Името му е в чест на венецианския художник Тинторето.
Идеалният период за приготвянето и консумирането му е септември-октомври, когато узряват наровете. “Тинторето” е коктейлът - символ на северния град Азоло, до Тревизо.

“Мимоза”

също е от града на гондолите
“Мимоза” подобно на останалите си венециански роднини също се приготвя от вино “Просеко” (2/3), което обаче се смесва с фреш от портокал (1/3). Алкохолният му градус не надвишава 7. Коктейлът се приготвя директно в чашата. Любопитно е, че в някои англосаксонски страни е известен с името Buck's Fizz, идващо от заведението в Лондон Buck's Club, където го сервират за пръв път през 1921 г.

Драй мартини” е

на над 100 години
“Драй мартини” се смята открай време за краля на коктейлите. Има многобройни версии и легенди за произхода му. Сред най-популярните е тази, според която барман на име Мартини, произхождащ от Арма ди Таджа, в Лигурия, и емигрант в Америка, измисля коктейла около 1910 г. в нюйоркския Knickerbocker Hotel, в чест на Джон Рокфелер.
Най-класическата рецепта за коктейла е следната:
8/10 джин, 2/10 “Мартини екстра драй”, 1 зелена маслинка, кубчета лед. За приготвянето не се препоръчва използването на шейкър, а по-скоро mixing glass с филтър.Поставете леда в стъклената чаша за разбиване, разбъркайте го и изсипете формиралата се в него вода. След това изсипете в него сухия вермут мартини и джина. Бъркайте няколко секунди, за да стигнете до онова състояние, в което коктейлът е студен, но не е удължен с вода. Налейте го веднага в класическата му чаша, известна като купа за мартини. Тя обаче трябва да е изстудена предварително във фризера. Традиционната украса включва обезкостена зелена маслина, набодена на клечка за зъби. Някои прибавят и т.нар. lemon twist, или леко напръскана върху повърхността лимонова кора.

“Казанова” е с ягоди
За приготвянето на този 11-градусов коктейл са ви необходими 0,6 л “Чинцано екстра драй”, половин резен лайм, 3 свежи ягоди, 2 лъжички кафява захар. Аперитивът се смесва директно в чашата. Намачкайте деликатно в нея първо захарта, резена лайм и ягодите на резенчета. Прибавете бучки лед, а след това “Чинцано екстра драй”. Объркайте хубаво с лъжичка. Украсете с резенче ягода или лайм.

Изберете точната чаша

Juice 0,4 л

Както става ясно и от превода на този вид чаша – за сок, в нея се сервират обикновено аперитиви на базата на сокове.

Highball 0,33 л

Обикновено се използва за сервирането на коктейли, към които се прибавя сода. Името на тази чаша означава в превод “висока топка”. В началото на XIX век имало специални ледени топки, които трябвало да охлаждат коктейлите. Този тип чаша е направена така, че да може да поеме подобна ледена топка. Тя се вдигала във високата част на чашата, когато в нея се наливал коктейлът.

Чаша за вино 0,36 л

Напоследък се използва все по-често за коктейли с газирано вино или просеко.

Flute 0,15 л

За коктейли на базата на сухо шампанско или италианско просеко. Издължената форма на чашата позволява на носа да поеме най-добре аромата на питието.

Rock или Old fashioned 0,2 л

В тези чаши се сервират чисти аперитиви или пък аперитиви с лед.

Коктейлна купа 0,16 л

В тази чаша се сервират алкохолни коктейли без лед и обикновено разбъркани с шейкър. Това е първата измислена чаша за питиета.

Росини
Росини
Пучини
Пучини
Мимоза
Мимоза
Казанова
Казанова
Тинторето
Тинторето
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене