- В България сме ви гледали в две поредици. В момента 24Kitchen излъчва “Скандинавска кухня със Сара ла Фонтейн”. Колко готови епизода сте заснели от поредицата?
- Работя много усилено с “Фокс”. Заснехме 38 епизода от това предаване миналата година. Работя с тях от две години и половина. После направихме още 14 епизода - повечето са посветени на рецепти за печива.
- Ще ви гледаме ли скоро и в друга поредица, в момента снимате ли ново предаване за 24Kitchen?
- Всъщност в момента съм в малка почивка. Вероятно наесен започваме снимки отново, но сега просто се наслаждавам на малко време със семейството си и приятелите, тъй като бях доста заета през последните години. Особено през последните две.
- Като майстор готвач сте се справяли с най-различни кулинарни предизвикателства, готвили сте рецепти от цял свят. Има ли кухня, която по ваше мнение може да затрудни дори и човек с много опит в готвенето?
- Когато приготвяш гурме, всички нови технологии могат да бъдат трудни за изпълнение особено в домашни условия. Лично аз обичам различните кухни и това ми дава вдъхновение. Когато пътувам, винаги вземам идеи за сосове, подправки. Но после винаги създавам нещо ново. Когато учих в САЩ - латиноамериканска и мексиканска кухня, сосовете им бяха много сложни. Например сос моле (мексиканска рецепта - б.а.). Съдържа над 40 съставки - това си е много. Това са все рецепти, които се предават от прабабите им от векове. Скрити и тайни, затова на първо място са трудни за намиране - може би именно тези, най-специалните, са най-трудни.
Хубавото е, че в моята професия може да се развиваш цял живот - аз се уча всеки ден. Това е един непрекъснат креативен процес. Сега съм се съсредоточила върху здравословното хранене. Създавам такива рецепти.
- Какви летни продукти бихте препоръчали на читателите ни за здравословно смути например?
- Използвам различни плодове - замразено манго, банани, горски плодове (виж рецептата в карето на 63-а стр. - б.а.), добавя се плодов сок. После слагам суперхрани. Може да сложа малко корен от мака на прах и може би годжи бери. А ако искам да има повече протеин, може би бих сложила малко кисело мляко или кокосово мляко. Или от готовите протеини на прах.
- Занимавате се с различни неща. В момента дори работите по нов парфюм - ваш собствен аромат.
- Вече имам един парфюм - Delicious, а в момента обсъждаме вариант за нещо ново, да. Много обичам аромата на Delicious, надявам се скоро да може да го пробвате и във вашата държава. Напълно органичен е, от него няма да получите главоболие или обриви. Има ванилови и нуга нотки, сладка и мека лятна миризма.
- Сама ли избрахте съставките за парфюма?
- Да, беше много забавно. Занимавах се с това около половин година. Търсех нотките, които харесвах, а после трябваше да намеря и баланса между ароматите. Много ми хареса. Обичам работата си - да работя с вкусове и аромати. Беше ми приятно да използвам носи си, докато разработвах парфюма. Пръскам се с него почти всеки ден.
- Интересувате се от натурална козметика, правите ли си домашни маски за коса или кожа?
- Да, обожавам да правя такива рецепти. Например вана с мляко. Или скраб, вана със сметана и мед за краката. Може да използвате и парфюма в тези органични маски, придава страхотен аромат. Всъщност преди година издадох книга за здравословните храни и натурални рецепти за грижа за тялото.
- Помогна ли кариерата ви като модел за телевизионните ви изяви като майстор готвач и как?
- Мисля, че съм естествена пред камерата - свикнах с това. Станах модел съвсем случайно. Когато бях на 9 години, имах малко кученце. Отидох на разходка с него в парка и срещнах една жена, която пишеше статия за кучетата и техните собственици. Искаше да съм част от интервюто ѝ, имаше още няколко човека. Гримьорът ми каза: Трябва да станеш модел. Много се зарадвах, вълнувах се, но майка ми беше малко по-скептична по въпроса. Каза: “Трябва да си гледаш училището” и така нататък. Но така или иначе постепенно започнах да се снимам и така около десет години. Беше ми като хоби. Когато започна да ми потръгва и да отнема много време, трябваше да реша дали искам да съм модел, или да готвя.
Това бяха двете ми хобита. Започнах да готвя на 4 години. И накрая именно готвенето спечели сърцето ми. Но и да си модел, е забавно - срещаш много хора. Аз обичам модата, обичам да се обличам добре. Бляскаво е, грим, красиви дрехи. Но и дните са много дълги. Просто мисля, че с готвенето мога да изразя себе си по-добре. Прекрасно е, че имах такъв богат опит заради моделството, но готвенето е толкова мое, то е моята душа.
- Има ли модни тенденции и в готвенето?
- Винаги има различни тенденции около печивата. Обикновено са свързани с нови здравословни продукти, както и с подправки. Много са модерни суперхраните на прах, смутитата. Хората вече мислят какво ядат и това е прекрасно. Скандинавското влияние беше популярно за малко, сега става още по-силно особено в САЩ и Азия. Новите тенденции започват в големите градове - обикновено в ресторанти в Ню Йорк, Ел Ей, Сингапур, Токио. И след това се разпространяват. Това е бавен процес. Сред подправките и ароматите също има някои скандинавски елементи, които навлизат.
- Много известни готвачи казват, че острият нож е най-верният помощник в кухнята. Така ли смятате и вие и кой е вашият любим уред?
- Ножът определено е важен, но аз обичам да имам и остро ренде. Можеш да си настържеш чесън, джинджифил, лимон, какво ли още не. Улеснява домакинята, тийнейджъра, който е решил да си приготви нещо, а също и готвачите. Рендето е нещо, което улеснява живота ти и прави рецептите по-лесни и бързи за приготвяне. Всички бързаме и никой не иска да хаби по 2-3 часа в кухнята.
- Вашите близки са късметлии - със сигурност често опитват специалитетите ви. Какво обичат да им приготвяте?
- Тъкмо сготвих нещо в лятната ни вила. Обикновено аз се грижа за храната. Работя доста вкъщи. Когато дойдат, приятелите ми знаят къде съм - в кухнята и работя. Отбиват се да кажат “здрасти” и обикновено опитват рецептите за шоуто. Особено най-близките ми - брат ми и най-добрата ми приятелка, мама, съседите ми - те също опитвам много от храната, която готвя. Когато приготвя много храна и няма как да се изяде цялата, обичам да я споделям. А и е добре да получа тяхната гледна точка. Почти целият квартал е опитвал рецептите ми. Но е забавно - аз им давам нещо, а те нещо още по-ценно - мнението си за вкуса, за ароматите. Знаят, че искам да ми кажат истината.
Обикновено започвам деня си с приготвяне на закуска. Тя е любимата на близките ми и те също искат да започнат деня си с нея. Знаят, че мога да направя особено вкусни закуски. Иначе мога да приготвя всичко.
- Какво правите за закуска?
- Различни смутита, омлети, сурови торти (с напълно вегански продукти - б.а.), леки мъфини, които не са твърде мазни или с много захар - в тях слагам моркови, ябълка, подправки - канела, кардамон, джинджифил. Правя и зърнена закуска - имам си много добра домашна рецепта за мюсли. Добавям плодове, мед, кисело кокосово мляко. Когато е есен, използвам много гъби, сега през лятото обичам да използвам грах, диви подправки и билки. Закуската за мен е най-важна. Когато започнеш деня си здравословно, това ще е хубав ден.
Правя менюта за закуска на различни ресторанти, така че това е нещо, което наистина е много близо да сърцето ми.
- Казвате, че готвите от съвсем малка. Спомняте ли си първото ястие, с което започнахте?
- Когато бях малка, наистина исках да бъда сладкарка. Започнах да правя различни торти, правех си украси. После се запалих и по всички останали храни. Първият ми опит беше една лятна торта с класическа основа с много горски плодове - диви ягоди, ванилия - така започна всичко.
ВИЗИТКА:
Сара ла Фонтейн е световноизвестна тв водеща и готвачка, модел и стилист на храна за различни уебсайтове, автор на кулинарни книги, статии за храна и менюта за ресторанти. Родена е на 22 април 1981 г. в Санта Барбара, САЩ. Майка ѝ е финландка, а баща ѝ - американец от френски произход. Завършва гимназия в Хелзинки през 2001 г., а след това 2 г. учи в Американския кулинарен институт в Ню Йорк.
Сара ла Фонтейн започва да води първото си предаване “Със Сара” (Аvec Sara) по един от най-големите финландски канали MTV3 през 2003 г. След това води и Perfect Day (2007-2010), Two Faces of the City (2012), New Scandinavian Cooking (2013).
Сара е и дизайнер на домашен текстил, чинии и чаши за финландска марка. Създава платове и за други текстилни фирми в Индия и Скандинавия, както и модели обувки за шведска компания. Има своя марка парфюм, който сама е разработила.
През 2014 г. излизат новите ѝ предавания за “Фокс” - “Сара ла Фонтейн”, от което са излъчени два сезона (в България под заглавието “Пекарната на Сара”) и “Скандинавска кухня със Сара ла Фонтейн”. Второто се излъчва и в момента - от понеделник до четвъртък по 24Kitchеn от 19,15 ч.
РЕЦЕПТИТЕ НА САРА:
Лятно плодово смути
Продукти:
50 г ананас
100 г манго
100 г ягоди
150 мл ябълков сок (около 3/4 ч.ч.)
1 ч.л. лукума на прах (лукумата е субтропичен плод от Перу, който се използва като натурален подсладител. Продава се на прах в повечето магазини за биохрани. - б.а.)
1 ч.л. мака на прах (маката е корен, наричан още Перуански женшен. Билково растение, което става все по-популярно и у нас. - б.а.)
1 ч.л. пчелен прашец
Начин на приготвяне:
Почистваме и нарязваме плодовете на малки парчета. После ги замразяваме.
Слагаме плодовите кубчета в блендер.
Добавяме и сока, както и сухите съставки, и пасираме, докато получим хомогенна смес.
Захарен скраб за тяло
Продукти:
80 мл сурово кокосово масло
25 мл арганово масло
50 мл олио от рапица
15-20 капки лимоново олио - есенция
2 капки натурален зелен оцветител
около 400 г захар
Начин на приготвяне:
Смесваме всички видове олио, като предварително стопяваме кокосовото масло на водна баня - то се продава в твърдо състояние.
Добавяме оцветителя и лимоновата есенция.
Изсипваме в съда и захарта и разбъркваме добре. Съхраняваме скраба в стъклен бъркан.
* Изпробвайте скраба под душа или в сауната - овлажнява кожата и ѝ придава блясък.
Материалът е на вестник "24 часа"





Коментари (0)
Вашият коментар