Сара ла Фонтейн: Готвя от 4-годишна. Целият квартал редовно опитва рецептите ми

- В България сме ви гледали в две поредици. В момента 24Kitchen излъчва “Скандинавска кухня със Сара ла Фонтейн”. Колко готови епизода сте заснели от поредицата?

- Работя много усилено с “Фокс”. Заснехме 38 епизода от това предаване миналата година. Работя с тях от две години и половина. После направихме още 14 епизода - повечето са посветени на рецепти за печива.

- Ще ви гледаме ли скоро и в друга поредица, в момента снимате ли ново предаване за 24Kitchen?

- Всъщност в момента съм в малка почивка. Вероятно наесен започваме снимки отново, но сега просто се наслаждавам на малко време със семейството си и приятелите, тъй като бях доста заета през последните години. Особено през последните две.

- Като майстор готвач сте се справяли с най-различни кулинарни предизвикателства, готвили сте рецепти от цял свят. Има ли кухня, която по ваше мнение може да затрудни дори и човек с много опит в готвенето?

- Когато приготвяш гурме, всички нови технологии могат да бъдат трудни за изпълнение особено в домашни условия. Лично аз обичам различните кухни и това ми дава вдъхновение. Когато пътувам, винаги вземам идеи за сосове, подправки. Но после винаги създавам нещо ново. Когато учих в САЩ - латиноамериканска и мексиканска кухня, сосовете им бяха много сложни. Например сос моле (мексиканска рецепта - б.а.). Съдържа над 40 съставки - това си е много. Това са все рецепти, които се предават от прабабите им от векове. Скрити и тайни, затова на първо място са трудни за намиране - може би именно тези, най-специалните, са най-трудни.

Хубавото е, че в моята професия може да се развиваш цял живот - аз се уча всеки ден. Това е един непрекъснат креативен процес. Сега съм се съсредоточила върху здравословното хранене. Създавам такива рецепти.

- Какви летни продукти бихте препоръчали на читателите ни за здравословно смути например?

- Използвам различни плодове - замразено манго, банани, горски плодове (виж рецептата в карето на 63-а стр. - б.а.), добавя се плодов сок. После слагам суперхрани. Може да сложа малко корен от мака на прах и може би годжи бери. А ако искам да има повече протеин, може би бих сложила малко кисело мляко или кокосово мляко. Или от готовите протеини на прах.

- Занимавате се с различни неща. В момента дори работите по нов парфюм - ваш собствен аромат.

- Вече имам един парфюм - Delicious, а в момента обсъждаме вариант за нещо ново, да. Много обичам аромата на Delicious, надявам се скоро да може да го пробвате и във вашата държава. Напълно органичен е, от него няма да получите главоболие или обриви. Има ванилови и нуга нотки, сладка и мека лятна миризма.

- Сама ли избрахте съставките за парфюма?

- Да, беше много забавно. Занимавах се с това около половин година. Търсех нотките, които харесвах, а после трябваше да намеря и баланса между ароматите. Много ми хареса. Обичам работата си - да работя с вкусове и аромати. Беше ми приятно да използвам носи си, докато разработвах парфюма. Пръскам се с него почти всеки ден.

- Интересувате се от натурална козметика, правите ли си домашни маски за коса или кожа?

- Да, обожавам да правя такива рецепти. Например вана с мляко. Или скраб, вана със сметана и мед за краката. Може да използвате и парфюма в тези органични маски, придава страхотен аромат. Всъщност преди година издадох книга за здравословните храни и натурални рецепти за грижа за тялото.

- Помогна ли кариерата ви като модел за телевизионните ви изяви като майстор готвач и как?

- Мисля, че съм естествена пред камерата - свикнах с това. Станах модел съвсем случайно. Когато бях на 9 години, имах малко кученце. Отидох на разходка с него в парка и срещнах една жена, която пишеше статия за кучетата и техните собственици. Искаше да съм част от интервюто ѝ, имаше още няколко човека. Гримьорът ми каза: Трябва да станеш модел. Много се зарадвах, вълнувах се, но майка ми беше малко по-скептична по въпроса. Каза: “Трябва да си гледаш училището” и така нататък. Но така или иначе постепенно започнах да се снимам и така около десет години. Беше ми като хоби. Когато започна да ми потръгва и да отнема много време, трябваше да реша дали искам да съм модел, или да готвя.

Това бяха двете ми хобита. Започнах да готвя на 4 години. И накрая именно готвенето спечели сърцето ми. Но и да си модел, е забавно - срещаш много хора. Аз обичам модата, обичам да се обличам добре. Бляскаво е, грим, красиви дрехи. Но и дните са много дълги. Просто мисля, че с готвенето мога да изразя себе си по-добре. Прекрасно е, че имах такъв богат опит заради моделството, но готвенето е толкова мое, то е моята душа.

- Има ли модни тенденции и в готвенето?

- Винаги има различни тенденции около печивата. Обикновено са свързани с нови здравословни продукти, както и с подправки. Много са модерни суперхраните на прах, смутитата. Хората вече мислят какво ядат и това е прекрасно. Скандинавското влияние беше популярно за малко, сега става още по-силно особено в САЩ и Азия. Новите тенденции започват в големите градове - обикновено в ресторанти в Ню Йорк, Ел Ей, Сингапур, Токио. И след това се разпространяват. Това е бавен процес. Сред подправките и ароматите също има някои скандинавски елементи, които навлизат.

- Много известни готвачи казват, че острият нож е най-верният помощник в кухнята. Така ли смятате и вие и кой е вашият любим уред?

- Ножът определено е важен, но аз обичам да имам и остро ренде. Можеш да си настържеш чесън, джинджифил, лимон, какво ли още не. Улеснява домакинята, тийнейджъра, който е решил да си приготви нещо, а също и готвачите. Рендето е нещо, което улеснява живота ти и прави рецептите по-лесни и бързи за приготвяне. Всички бързаме и никой не иска да хаби по 2-3 часа в кухнята.

- Вашите близки са късметлии - със сигурност често опитват специалитетите ви. Какво обичат да им приготвяте?

- Тъкмо сготвих нещо в лятната ни вила. Обикновено аз се грижа за храната. Работя доста вкъщи. Когато дойдат, приятелите ми знаят къде съм - в кухнята и работя. Отбиват се да кажат “здрасти” и обикновено опитват рецептите за шоуто. Особено най-близките ми - брат ми и най-добрата ми приятелка, мама, съседите ми - те също опитвам много от храната, която готвя. Когато приготвя много храна и няма как да се изяде цялата, обичам да я споделям. А и е добре да получа тяхната гледна точка. Почти целият квартал е опитвал рецептите ми. Но е забавно - аз им давам нещо, а те нещо още по-ценно - мнението си за вкуса, за ароматите. Знаят, че искам да ми кажат истината.

Обикновено започвам деня си с приготвяне на закуска. Тя е любимата на близките ми и те също искат да започнат деня си с нея. Знаят, че мога да направя особено вкусни закуски. Иначе мога да приготвя всичко.

- Какво правите за закуска?

- Различни смутита, омлети, сурови торти (с напълно вегански продукти - б.а.), леки мъфини, които не са твърде мазни или с много захар - в тях слагам моркови, ябълка, подправки - канела, кардамон, джинджифил. Правя и зърнена закуска - имам си много добра домашна рецепта за мюсли. Добавям плодове, мед, кисело кокосово мляко. Когато е есен, използвам много гъби, сега през лятото обичам да използвам грах, диви подправки и билки. Закуската за мен е най-важна. Когато започнеш деня си здравословно, това ще е хубав ден.

Правя менюта за закуска на различни ресторанти, така че това е нещо, което наистина е много близо да сърцето ми.

- Казвате, че готвите от съвсем малка. Спомняте ли си първото ястие, с което започнахте?

- Когато бях малка, наистина исках да бъда сладкарка. Започнах да правя различни торти, правех си украси. После се запалих и по всички останали храни. Първият ми опит беше една лятна торта с класическа основа с много горски плодове - диви ягоди, ванилия - така започна всичко.

ВИЗИТКА:

Сара ла Фонтейн е световноизвестна тв водеща и готвачка, модел и стилист на храна за различни уебсайтове, автор на кулинарни книги, статии за храна и менюта за ресторанти. Родена е на 22 април 1981 г. в Санта Барбара, САЩ. Майка ѝ е финландка, а баща ѝ - американец от френски произход. Завършва гимназия в Хелзинки през 2001 г., а след това 2 г. учи в Американския кулинарен институт в Ню Йорк.

Сара ла Фонтейн започва да води първото си предаване “Със Сара” (Аvec Sara) по един от най-големите финландски канали MTV3 през 2003 г. След това води и Perfect Day (2007-2010), Two Faces of the City (2012), New Scandinavian Cooking (2013).

Сара е и дизайнер на домашен текстил, чинии и чаши за финландска марка. Създава платове и за други текстилни фирми в Индия и Скандинавия, както и модели обувки за шведска компания. Има своя марка парфюм, който сама е разработила.

През 2014 г. излизат новите ѝ предавания за “Фокс” - “Сара ла Фонтейн”, от което са излъчени два сезона (в България под заглавието “Пекарната на Сара”) и “Скандинавска кухня със Сара ла Фонтейн”. Второто се излъчва и в момента - от понеделник до четвъртък по 24Kitchеn от 19,15 ч.

РЕЦЕПТИТЕ НА САРА:

Лятно плодово смути

Продукти:

50 г ананас

100 г манго

100 г ягоди

150 мл ябълков сок (около 3/4 ч.ч.)

1 ч.л. лукума на прах (лукумата е субтропичен плод от Перу, който се използва като натурален подсладител. Продава се на прах в повечето магазини за биохрани. - б.а.)

1 ч.л. мака на прах (маката е корен, наричан още Перуански женшен. Билково растение, което става все по-популярно и у нас. - б.а.)

1 ч.л. пчелен прашец

Начин на приготвяне:

Почистваме и нарязваме плодовете на малки парчета. После ги замразяваме.

Слагаме плодовите кубчета в блендер.

Добавяме и сока, както и сухите съставки, и пасираме, докато получим хомогенна смес.

Захарен скраб за тяло

Продукти:

80 мл сурово кокосово масло

25 мл арганово масло

50 мл олио от рапица

15-20 капки лимоново олио - есенция

2 капки натурален зелен оцветител

около 400 г захар

Начин на приготвяне:

Смесваме всички видове олио, като предварително стопяваме кокосовото масло на водна баня - то се продава в твърдо състояние.

Добавяме оцветителя и лимоновата есенция.

Изсипваме в съда и захарта и разбъркваме добре. Съхраняваме скраба в стъклен бъркан.

* Изпробвайте скраба под душа или в сауната - овлажнява кожата и ѝ придава блясък.

Материалът е на вестник "24 часа"

Сара Ла Фонтейн е много фотогенична, защото освен тв водеща и готвачка, е и бивш модел. СНИМКИ: АРХИВ
Сара Ла Фонтейн е много фотогенична, защото освен тв водеща и готвачка, е и бивш модел. СНИМКИ: АРХИВ
Здравословно смути за лятото
Здравословно смути за лятото
Захарен скраб за тяло
Захарен скраб за тяло
Известната водеща пазарува с велосипеда си за епизод на една от кулинарните поредици, които води.
Известната водеща пазарува с велосипеда си за епизод на една от кулинарните поредици, които води.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене