Когато градусите навън се покачват, няма нищо по-освежаващо от лимонада. Най-хубаво е, когато си я правим сами вкъщи - не само защото знаем какви продукти сме сложили в нея, а и защото можем да контролираме количеството и съотношението на основните съставки - лимони, захар, вода.
За да е още по-вкусна, винаги може да добавите още нещо - като пресните летни билки, малко сок от сезонен плод и, разбира се, много лед. Ето 6 предложения за различна, но подобрена лимонада, която може да си направите в домашни условия.
С пресни билки
Свежите листа мента или босилек превръщат лимонадата от обикновена в наистина божествена напитка. Вкусът е толкова освежаващ и лек, сякаш никога досега не сте опитвали нещо толкова приятно. Може да си забъркате сами, като първо направите сироп, в който сте разтворили половин чаена чаша захар в една чаена чаша вряла вода. Много по-лесно е да добавите сиропа към лимонадата, отколкото да се опитвате да разтворите захарта в студена вода. Добавете към течността и няколо листа мента. В горещата вода те ще отпуснат още повече аромата си.
След това обелете кората на един добре измит лимон на тънки ивици. Сложете я в кана, в която вече сте оставили шепа листа мента. Изстискайте вътре сока на 3-4 лимона и долейте почти догоре вода. Не забравяйте, че трябва да ви остане място за сладкия сироп. Изсипете и него накрая и разбъркайте добре. Колкото повече изчакате, преди да отпиете от лимонадата, толкова по-ароматна ще бъде тя.
С ягоди и кокос
Само четири съставки са необходими за този толкова интересен вкус на лимонадата - ягоди, кокосово мляко, лимони и захар. Точните количества от тях са 1 ч. ч. пресен лимонов сок, 1 ч. ч. вода, 1 1/3 ч. ч. захар, 2 ч. ч. ягоди и 1 консерва кокосово мляко.
За да приготвите основата, изсипете лимоновия сок, водата и захарта в касерола. Сложете го на котлона да заври и междувременно бъркайте, за да се разтвори добре захарта. Когато това стане, махнете съда от котлона.
Изсипете течността в блендер и там добавете ягодите и кокосовото мляко. Разбуркайте, докато ягодите станат на пюре и получите гладка смес. След това я прокарайте през ситна цедка, за да няма вътре семки от ягодите.
Накрая изсипете течността в кана и добавете догоре с лед и студена вода. Ако искате да впечатлите и с вид, не само с вкус, украсете каната и чашите с ягоди. Може да сложите и няколко цели в самата лимонада. Ако ви е тежък вкусът, вместо кокосово мляко може да използвате кокосова вода.
Слуши с диня
Това ще е хитовата напитка на това лято. Терминът слуши обаче не е толкова нов - така наричат на английска ледената напитка, която от детството си знаем като скрежина - чаша, пълна с натрошен лед, отгоре полята с ароматен сироп.
За напитката ще ви трябват 1 ч. ч. захар, 5-6 ч. ч. студена вода, 8 парчета диня, 1 ч. ч. прясно изстискан лимонов сок, 4 ч. ч. натрошен лед, 1 1/2 ч. ч. лимонада от диня, няколко листа мента или босилек.
За лимонадата направете сироп от захарта и водата и го оставете да се охлади в хладилника. След това в блендер смесете половината от количеството диня с чаша вода, докато стане на пюре. С цедка махнете по-големите парчета, като наливате сместа в голяма купа. Повторете стъпката с останалата диня. В купата изсипете останалите 2 чаши вода, лимоновия сок и сиропа от хладилника. Разбъркайте с бързи движения, за да се смесят съставките. Опитайте и ако ви е прекалено сладко, добавете още малко вода. Когато усетите, че е по вкуса ви, го оставете в хладилника.
За да получите слуши, смесете лед и лимонадата от диня в блендер. Украсете с листа мента или босилек и се насладете на новия вкус.
Направете си сангрия
Бяло вино мускат, лимонада, кафява захар и много пресни плодове и се получава перфектният женски коктейл за лятото. За него ще ви трябва бутилка вино, 1 1/2 ч. ч. лимонада, 1 ч. ч. водка, 1/4 ч. ч. сладък сироп (как се прави - виж в карето за лимонадата с мента), 1 лимон и 1 лайм, нарязани на тънки резени, 1 1/2 ч. ч. нарязани на четвъртинки, 1 ч. ч. боровинки, нарязани на половина, и около 10 клонки прясна мента.
Сложете в кана плодовете, виното, сиропа и лимонадата. Разбъркайте добре. Не добавяйте лед. Оставете каната в хладилника, за да добие течността по-силен аромат и плодовете да поемат от сангрията.
Минете с резен лимон по ръба на чаша. Отгоре посипете с малко захар. Сложете вътре няколко кубчета лед и изсипете сангрия от каната. Отгоре украсете течността с 2-3 резенчета лимон и листа мента.
Със зелен чай матча
Зеленият чай матча става все по-популярен. Вече е познат като един от най-силните антиоксиданти, а освен това има голямо съдържание и на кофеин. Така че ако искате хем да сте свежи, след като сте станали от сън, хем това да стане с нещо полезно, може да пробвате лимонадата с матча.
За нея ще ви трябват 1 ч. ч. гореща вода, 2 ч. ч. кафява захар, 2 ч. ч. прясно изстискан лимонов сок, 1 1/2 с. л. чай матча и 3 1/2 ч. ч. студена вода.
Смесете в голяма купа захарта и горещата вода и разбъркайте добре, докато захарта се разтвори. Добавете матчата и лимоновия сок. Изсипете сместа в блендер и разбъркайте, докато вече не виждате гранули от чая и се е получила хомогенна смес. Налейте я в голяма кана и добавете и студената вода. Оставете получената напитка да подиша поне 5 мин. След това разбъркайте и свежата лимонада е готова за пиене.
Може да добавите към нея няколко листа мента и тънки резени лимон.
Пробвайте с цветя
Какво по-интересно в чаша лимонада от клонка лавандула? Продуктите за тази лимонада са 4 ч. ч. вода, 1/2 ч. ч. захар, 1/4 ч. ч. мед, 3 с. л. сушена лавандула, 2 ч. ч. прясно изстискан лимонов сок, 1 лемон на тънки резени.
Направете сладкия сироп, както е описано при рецептата за лимонада с билки. Когато го махнете от котлона, разбъркайте вътре меда и сложете изсушената лавандула. Покрийте с капак за около 15 минути, така че да се смесят добре вкусовете.
В голяма кана смесете прясно изстискания лимонов сок, сиропа с лавандула и вода. По ваш избор може да оцветите водата с малко червен и малко син цвят, за да се получи лилавият цвят на лавандулата. Оставете каната така настрани за около 2 часа и след това сервирайте в чаши с лед.
Коментари (0)
Вашият коментар