Никой не излиза навън с идеята да изгори, но в последните години слънцето става все по-агресивно и кожата се зачервява за отрицателно време. Защитният слой плажно масло по откритите части на тялото, носенето на шапка и светли дрехи, търсенето на сянка са най-добрият начин да се предпазим от страничните ефекти на слънцето - изгаряне, преждевременно остаряване на кожата и дори рак. Магазините са пълни с рекламирани като чудодейни мазила, но има и храни, които по най-естествен начин могат да облекчат проблема.
Първото нещо, за което всеки българин се сеща при изгаряне на голям участък, е намазването с кисело мляко. Ще е прекалено самоуверено да си мислим, че нашенският лек е единствен. Доста от веществата в храните притежават естествени слънцезащитни свойства, които могат да повишат устойчивостта на кожата през горещите месеци. И въпреки че в списъка влизат традиционни за различни народи продукти, повечето са достъпни по всяко време в магазините.
Медицината винаги изхожда от правилото, че най-доброто лечение е профилактиката. Затова терапията срещу мехури от слънцето започва с "намазване" отвътре.
Превенцията - с нар, домати, червени чушки и броколи,
гарантира добра защита. Прилича на обикновен списък с продукти за салата, но крайният резултат е закаляване на кожата. Нарът е мощен източник на елагова киселина, която може да спомогне за защита на кожата от UVA и UVB лъчите и срещу увреждане на клетките, обясняват американски учени. Те препоръчват плодът да присъства на масата възможно най-често и заради противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства.
Всички плодове и зеленчуци, които имат силата да блокират окислителните процеси в клетките, са препоръчителни. Екзотичният плод гуава например има 5 пъти повече витамин С от портокала, но не е типичен за нашата географска ширина. Но същата работа ще свършат и целогодишно наличните броколи, червени чушки, домати. Въпреки че изглежда нелогично да ядем консервирано доматено пюре, когато на пазара има хубави домати, учените са категорични, че то има по-силен превантивен ефект заради концентрацията на полезни вещества. Доброволци, които всекидневно хапват по 5 супени лъжици доматено пюре в продължение на 3 месеца, успяват да увеличат защитата на кожата си от слънчевата радиация с 25 процента, пише специализираното издание "Привеншън". Така ще си сложите невидим, но надежден защитен фактор директно в клетките.
Ако все пак сте изгорели обаче, добре е да имате продукти за таратор и гювеч,
но не за ядене, а за мазане. Понякога болката от изгарянето има нужда от спешно облекчаване. През лятото картофите остават на заден план като храна заради многото сезонни плодове и зеленчуци, които са предпочитани особено от желаещите да се вталят за плажа. Но не е излишно да имате подръка картофи. Нишестето, което се съдържа в грудките, може да отнеме голяма част от болката при изгаряне. Голям суров картоф се нарязва на филийки и с тях се обтрива засегнатата част. Ако положението е драматично, е препоръчително да се сложи лапа с настърган студен картоф.
Още в първите минути, когато видим зачервяването, трябва да реагираме, за да не допуснем мехури поне. Киселото мляко е подходящо, но често се прави грешката да се маже директно от кофичката от хладилника. Съветът на специалистите е да се правят компреси с хладко мляко за 15-20 минути, които да се повтарят през два часа.
Краставицата е равностойна по ефект на комерсиалните продукти. При леки изгаряния върши чудеса. Бели се, смила се на каша в кухненски робот или блендер, но може и да се настърже на ситно ренде, след което се прилага върху кожата. Прясно изцеденият сок от краставица остава като защитен филм върху тялото, ако се смеси с розова вода и малко глицерин. Това обаче не е достатъчна защита за дълъг престой на плаж, басейн или високо в планината.
Особено мъчително е изгарянето, което може да си причиним на плажа. В желанието си да натрупаме преднина през първите дни на лятната почивка често избягваме чадъра. Резултатът е, че после от болка не можем да търпим нищо върху кожата. Американският вариант за спешна помощ е вана или компреси с отвара от овесени ядки. В блендер се смила купичка овесени ядки и брашното се изсипва и разбърква във вана с хладка вода. Дори десетина минути вътре носят облекчение, но след 4-5 часа трябва да повторите. Ако боли толкова, че не можете да легнете във ваната, действайте с компреси.
Крем от ягоди за изгорялото лице
След неразумната слънчева баня лицето е болезнено опънато и сухо, като че ли кожата се е смалила. Ягодите, които имат високо съдържание на танини, са превъзходно средство да я хидратирате и отпуснете. Сладкият плод се намачква и със сместа се намазват изгорелите части. Маската облекчава, достатъчно е да я държите 7-10 минути, след което се изплаква внимателно с хладка вода. Лепкаво е, но е изключително подходящо за изгаряния на лицето при планинари.
Бял оцет и варена маруля като обезболяващо
През последните няколко години белият оцет за почистване придоби огромна популярност. Особено сред хората с малки деца и любителите на живот без химия. Продава се на щандовете с препарати, струва около 3 лв. и се твърди, че освен всичко вкъщи "изчиства" и болката от слънчево изгаряне и ефектът трае около 20 минути след намазване. Ако сте на почивка обаче и нямате възможност да спрягате магазините за оцет, попарете няколко листа маруля - ще ви ги дадат от всеки ресторант. Оставете да се охлади. После обтривайте леко с тампони за почистване на грим или мека кърпа.
Бърза помощ от букетче невен
Едно от най-използваните природни средства при лечение на изгаряне е градинският невен. Растението има противовъзпалителни и заздравяващи свойства, които действат тъкмо на място в случая със слънчевото изгаряне. Прави се лапа от цветове на невен върху засегнатия участък.
Коментари (0)
Вашият коментар