Водна диета

70% от човешкото тяло се състои от вода. Затова е много важно ежедневно в организма ни да постъпва определено количество от живителната течност. Не я замествайте със сокове или други напитки, единственото, което можете да направите, е да прибавите към нея няколко капки лимон. Водата поддържа баланс в организма, спомага за изхвърляне на шлаките и така ни избавя от наднорменото тегло.

В стремежа си да имаме идеална фигура, харчим куп пари за таблетки и чайове за отслабване, термобельо, засилващо потоотделянето, тормозим се с драконовски диети, лишаваме се от нещата, които обичаме. Диетолозите обаче предупреждават: в 99% от случаите наднорменото тегло се получава на фона на недостатъчната консумация на чиста вода. Обезводняването на организма води не само да натрупване на мазнини, но и до проблеми със здравето. Водата е жизнено необходима за правилното функциониране на храносмилателната система и за поддържане на нормална чревна флора.

Хората често бъркат глада с жаждата. Причината, че е центровете в мозъка, които отговарят за глада и за жаждата, се намират много близо един до друг и невинаги можем да разберем откъде идва сигнала. При хората в напреднала възраст центърът на жаждата работи все по-малко активно, а по време на старостта въобще не изпитваме жажда.

Колко вода дневно трябва да изпиваме

Правилото е просто - на всеки 30 килограма телесно тегло по един литър. Ако организмът ви е хронично обезводнен, трябва да започнете да пиете насила. Когато привикнете, тялото ви само ще сигнализира от колко вода има нужда. Количество до 3 литра на ден е напълно нормално. Хроничният дефицит трябва да се попълва в продължение на 3 - 4 седмици. Не пийте големи количества наведнъж - по-добре на малки порции през целия ден. Свикнете винаги да имате бутилка вода до себе си - вкъщи, в офиса, в чантата, когато сте навън. Можете да пийвате и по няколко глътки топла вода по време на хранене - тя подобрява храносмилането.

Пийте с лице

Една от научните теории за остаряването гласи, че стареенето е изсъхване на организма. С напредване на възрастта центърът на жаждата става все по-малко активен и в органите постъпва все по-малко вода - така те изсъхват, отпускат се, слабеят. Бръчките се предизвикват от обезводняване на кожата. Можете да „пиете" водата и външно - като пръскате и лицето си с живителната течност.

Но помнете, че водата не е панацея - ако се тъпчете с хамбургери и чипс, едва ли ще постигнете желания резултат.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не забравяме как се кара колело?
25-те прехвалени места по света, които разочароват (галерия)
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?

Напишете дума/думи за търсене