Светът е футбол!

На 11 юни за 19-и път в историята светът ще се превърне в огромно футболно игрище. Милиони хора ще забравят всичко, за да се потопят в магията на футбола и да станат част от най-значимото спортно събитие за изминалите четири години. И дори и да не сте заклети запалянковци, със сигурност няма да останете настрана от Мондиал 2010, който тази година ще се проведе в Южна Африка.

Топката

Официалната топка на световното за 2010-а е на пазара от 5 декември, произведена е от спортния гигант Adidas и си има име - Jabulani. Думата е на залуски език (който се говори от близо 25% от населението), а в превод означава "да празнуваме". В Jabulani са използвани 11 цвята с тройна символика: на 11-те футболисти от всеки отбор, 11-те официални езика на домакините и 11-те африкански племена. Дизайнът и цветовете наподобяват топката на фасадата на стадион „Сокър Сити" в Йоханесбург, който ще бъде домакин на много важни мачове. При създаването на Jabulani е използвана специална технология, която осигурява стабилност на движението, комфорт за футболистите и точни удари независимо от климатичните условия. Първата официална топка за световно първенство е бяла на черни петоъгълници - за да се различава лесно на черно-белите телевизори от онова време.

Талисманът

Не може световно първенство по футбол без талисман. За 19-ото издание в ЮАР това е леопардчето Закуми. То е символ на страната домакин, но и на целия африкански континент. Закуми е плюшен леопард със зелени шорти и бяла фланелка, на която пише „Южна Африка 2010". Създателят на симпатичния леопард Андриес Одендаал го описва като гостоприемен, горд, самоуверен и с огромно сърце. И добавя, че футболът е един от най-добрите начини да се преодолее езиковата бариера и да се завържат нови искрени приятелства. Закуми има една основна цел - да превърне световното първенство в ЮАР в истинско значимо събитие, на което хората, забавлявайки се, да усетят духа на Африка. На този континент леопардът е символ на властта - в леопардови кожи имат право да се обличат само вождовете.

Стадионите

Футболните срещи ще се играят на 10 стадиона, за построяването и реконструкцията на които в ЮАР са похарчени над 3 млн. долара. Най-голям е „Сокър Сити стейдиъм" в Йоханесбург с 89 000 места. Тук ще се изиграе мачът за откриването на Мондиал 2010 между отборите на Южна Африка и Мексико на 11 юни, както и финалът на 11 юли. Най-оспорваните срещи ще са на стадиона „Нелсън Мандела Бей стейдиъм" в Порт Елизабет. Мачовете от предварителните групи няма да са съсредоточени само на два-три стадиона, а ще са из цялата страна - за да могат и зрителите, и футболистите да уловят атмосферата на държавата домакин.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене