Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие.
Поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите. Да се лекуват, след като са се появили, е все едно да се копае кладенец, когато ожаднеем.
Целта на настоящата книга е да запознае читателите с общите принципи на традиционната китайска медицина и да даде насоки за грижите за здравето през всеки сезон.
Със „Здраве от Китай според сезона” ще се докоснете до културата и философията на една мистична страна, до събрания през хилядолетията опит и практичните съвети за здравето.
Предлагаме ви откъс, който ще ви помогне да поддържате здравето си през студените зимни месеци.
Зима
Климатичен фактор
През зимата температурите по нашите географски ширини са ниски, следователно климатичният фактор, който най-лесно може да навреди на организма през този сезон, е студът. В традиционната китайска медицина той се определя като болестотворен фактор от тип Ин, което означава, че уврежда Ян енергията, отслабва и забавя жизнените процеси. Ако в тялото проникне патогенен студ, се появяват симптоми като втрисане, болки в крайниците, лошо кръвообращение, студени ръце и крака, липса на изпотяване, главоболие, усещане за студ в корема, болки в ставите, диария с отделяне на непреработена храна, обилна и светла урина.
Студът предизвиква свиване, сгъстяване и застой в организма. При проникване в тялото той може да наруши свободната циркулация на жизнената енергия Ци и кръвта, което е сред основните причини за появата на болка, да предизвика затваряне на кожните пори, което създава проблеми с изпотяването, както и мускулни гърчове, които нарушават подвижността на крайниците.
През зимата студът е навсякъде и ако не се пазим, той може лесно да проникне в тялото и да понижи имунитета. Особено внимание трябва да се отдели на стъпалата, защото през зимата патогенният студ прониква най-лесно през тях.
Органи на зимата
Традиционната китайска медицина свързва зимата с елемента Вода, а от органите в човешкото тяло – с бъбреците и пикочния мехур. През този период на годината те са най-активни и е по-лесно да се възстановят, ако има нарушен баланс на енергията им. Но в същото време, ако енергията им е прекалено силна, могат да отслабят функциите на сърцето, което се свързва с елемента Огън, тъй като според теорията за взаимовръзката между петте елемента Водата гаси Огъня. Сърцето и бъбреците трябва да са в хармония – Водата на бъбреците не бива “да угася” Огъня на сърцето, а Огънят на сърцето не бива да “изсушава” течностите на бъбреците.
Според традиционната китайска медицина бъбреците са “вратата на живота”. Затова с напредването на възрастта трябва да им се отделя по-специално внимание.
Емоцията, която се свързва с бъбреците, е страхът. Ако те са здрави и силни, то човек е безстрашен. Но постоянните опасения и страх увреждат бъбреците или са знак, че нещо с тях не е наред. От състоянието на този орган зависи и колко силна е волята на човек. Ако той няма желание да предприема каквото и да било, това означава, че трябва да подсили енергията на бъбреците.
Основните проблеми, които могат да предизвикат дисбаланс във функцията на този орган, са да не им достигат Ин и кръв или да се появи недостиг на Ян енергия.
Грижи за здравето
Зимата е сезон за оттегляне и почивка, когато енергията Ин доминира, а Ян се движи навътре. През този сезон листата на дърветата са опадали, а животните са се потопили в зимен сън. Зимата е време за тишина и спокойствие.
В класическия трактат “Хуанди нейдзин” се казва, че трите зимни месеца са време, през което Ян енергията се “затваря в скривалището” и не бива да се безпокои. Трябва да се ляга рано и да се става късно след изгрева на слънцето. Стремежите трябва да са скрити вътре в дълбок покой, като някоя тайна. Трябва да се пазим от студа и да стоим на топло, да не допускаме загуба на жизнена енергия Ци. Спазването на тези принципи е път към култивиране и спестяване на енергия. Ако се нарушават, ще се увредят бъбреците и през пролетта ще се чувстваме уморени и няма да ни стигнат силите за пролетното обновление.
През зимата трябва да се запази спокойствие и да се избягва психическото и емоционално претоварване. Мрачните зимни дни предразполагат към меланхолия и тъга, но въпреки това човек трябва да се опита да запази душевното спокойствие и оптимизма. Затова избягвайте излишната суета, не търсете слава и изгоди, задоволете се с вече постигнатото, търсете духовна упора в работата и отделяйте време за занимания с неща, които ви доставят радост и уморотворение, обичайте живота и се грижете за себе си.
Известният лекар У Шансиен препоръчвал при болести, предизвикани от емоционални фактори, болният да се любува на цветята, да разсейва тъгата като слуша музика, за да изгони мъката. Това според него било по-ефикасно от лекарствата.
През зимния период не бива да се претоварваме и физически, към активни дейности да се пристъпва след изгрев слънце, работата да се редува с почивка, а заниманията със спорт да са умерени. Тренирайте, докато се стоплите, но спрете преди да започнете да се потите твърде много. Зимата е подходящо време да обърнем поглед навътре към себе си, а за това биха ни помогнали практикуването на източни системи за здраве и себеусъвършенстване като йога, различните видове цигун, вътрешните стилове на бойните изкуства.
В студените и ветровити дни, ако имате възможнот, стойте у дома на топло, за да не изразходвате прекалено много жизнена енергия Ци и да се предпазите от настинки. Но в помещенията не бива да е твърде топло и да се потите (освен ако не сте настинали вече), защото така лесно ще изтощите “спотаената” Ян енергия.
В облеклото трябва да следвате същия принцип. Обличайте се така, че нито да ви е студено, нито прекалено топло.
Обърнете специално внимание и на ходилата. През зимата те трябва да се пазят топли, за да тонизирате енергията на бъбреците. Китайската медицина препоръва вечер преди лягане да ги държите в топла вода, към която може да добавите билки. Това не само ще затопли цялото тяло, но и ще успокои нервната система, ще преманхе умората и ще ви осигури спокоен и добър сън. Според традиционната китайска медицина на ходилата се намират рефлекторни зони на цялото тяло, както и биоактивни точки. Затова след като затоплите стъпалата, може да ги масажирате. Така ще стимулирате и балансирате функцията на вътрешните органи и на организма като цяло, ще подобрите обмяната на веществата и ще укрепите защитните си сили.
Ако по принцип се оплаквате от студени крайници, към водата, в която държите стъпалата, може да добавите мащерка, риган или розмарин. Други варинати са 2 с.л. джинджифил на прах (може и пресен), смлян черен пипер или една супена лъжица горчица на прах.
През зимата гърбът и вратът също са уязвими към студа зони. Гърбът е място, където минават меридиани, които управляват потока на Ян енергията, а в областта на врата се намират акупунктурни точки, през които лесно може да проникне патогенният вятър. Пазете ги топли, за да не се простудите. Използвайте слънчевите зимни дни, за да нагреете гърба и да се заредите с Ян енергия.
За да се погрижите за бъбреците и да съхраните субстанцията Дзин, през зимата не прекалявайте със секса. В древността китайските лекари съветвали в студените месеци съпрузите да спят в отделни легла, за да не прекаляват с интимните дела, които обикновено изтощават организма.
Храненето през зимата
През зимата енергията в природата и нашето тяло се движи надолу и навътре, а навън е студено, ветровито и обикновено вали сняг.
За да сме в хармония с природата и да съхраним здравето, трябва да регулираме и хранителния режим в съответствие с тези промени.
През студените месеци на годината е препоръчително да се консумира храна, която затопля организма, подсилва бъбреците и насочва енергията надолу и навътре. Не бива да забравяме и за сърцето и да добавим храни, които са полезни за него.
Традиционната китайска медицина съветва през зимата да подсилим организма, за да подобрим метаболизма, да укрепим имунната система и да се справим по-лесно със студа. Но подсилването трябва да е умерено и балансирано.
Затоплящите организма храни и тези богати на хранителни вещества ще ни помогнат да устоим на студа. Това са: телешкото, овчето и пилешко месо, кореноплодните растения и ядките, подправки като дафинов лист, карамфил, розмарин, копър, черен пипер, джинджифил и др.
От методите за готвене също могат да се добавят такива, които затоплят храната. Това са готвенето на бавен огън и варенето. През зимата е препоръчително храната да се обработва по-дълго време. По този начин вероятно част от витамините ще бъдат загубени, но на организма ще му бъде по-лесно да усвои така приготвеното ястие и няма да се налага изразходването на излишна енергия за този процес.
Освен обработената храна през зимата не бива да забравяме и за пресните плодове и зеленчуци, но те трябва да са в по-умерени количества. Студените храни и напитки също трябва да се ограничат.
В Китай през зимата е популярно за подсилването на организма да се приемат различни тонизиращи средства и имуностимулатори. Една китайска поговорка казва, че тонизирането на организма през зимата дава сили на човек “да се пребори с тигъра през пролетта”. Но с тях не бива да се прекалява, защото могат да предизвикат излишък от топлина в тялото. Препоръчително е при приема на подобни средства да се съобразим с индивидуалното състояние на организма и да се посъветваме с лекар по традиционна китайска медицина.
При усещане за горещина в тялото, като сухота в гърлото и устата, висока температура, и при настинки или възпаления, не бива да се използват тонизиращи организма средства. Те трябва да се заменят с билки и храни, които действат антивирусно, противовъзпалително и охлаждащо.
В грижите за здравето не само през зимата, но и през цялата година, недейте да следвате сляпо принципа “колкото повече, толкова по-добре”. Вместо това “пуснете стрелата в целта”, тоест използвайте лекарството (под формата на билки, тонизиращи добавки и т.н.) тогава, когато наистина се нуждаете от него.
Зимата е време, когато трябва да обърнем по-специално внимание на бъбреците. Соленият вкус въздейства пряко на този орган и в умерени количества регулира баланса на телесните течности в организма.
Известният китайски лекар Сун Съмяо съветвал през зимата да се намалят солените храни и да се увеличат билките с горчив вкус, защото те подхранват сърцето. Горчивите храни изчистват от кръвта лошия холестерол и токсините. Полезни за сърцето и кръвта са годжи бери, червеното цвекло, хинапът, целината, грейпфрутите, розмаринът.
Храни, които са подходящи за бъбреците през зимата, са: сладкият картоф, бобът, овчето месо, лунйен (драконово око), както и храните с черен цвят като черният ориз, черният сусам, черната соя.
Супите и кашите също са сред идеалните храни за зимата, защото са лесни за усвояване от организма, затоплят го и ако в тях се добавят подходящите продукти, се превръщат в подсилващо и укрепващо средство. Традиционната китайска медицина ги препоръчва и като лечебно средство, и като ежедневна част от хранителния режим.
Студените дни на годината са време за празници. Не случайно много култури по света са избрали този период на годината за семейни събирания с богати трапези. Обикновено на празник не може да мине без алкохол, а у нас виното в избите вече е готово и ракията е сварена още преди да задуха северният вятър.
Алкохолът също може да е полезен за здравето и да се използва като лекарство, особено през зимата, но отново ще припомним основното правило: трябва да се пие в умерени количества.
Според традиционната китайска медицина, алкохолът е горчив и сладък на вкус, тонизира далака, затопля храносмилателната система, изгонва патогенния вятър и студ от тялото, стимулира циркулацията на жизнената енергия Ци и кръвта, подобрява апетита, отстранява умората. Той е особено полезен, когато е ветровито и студено. Но алкохолът може да се превърне в отрова. Прекаляването с количествата ще навреди на мозъка, стомаха, кръвта, ще предизвика излишък от топлина в тялото. За него лечителят от династия Мин – Ли Шъджън казвал, че е дар от небето, в малки количества хармонизира кръвта и раздвижва Ци, укрепва духа и пази от студа, разсейва тревогата и променя настроението. Но изпиването на големи количества вреди на духа, кръвта и стомаха, разпалва огъня. Пристрастяването към алкохола и пиянството води до болести, гибел и унижение на нацията, разпадане на семейството и отнема живота в най-лошия случай.
Тези, които имат проблеми с жлъчката, черния дроб, бъбреците или висока температура, трябва въобще да забравят за спиртните напитки.
През зимата алкохолът може да се използва за приготвянето на лечебни настойки, защото ускорява действието на билките, с които е смесен. За извличането на лечебните съставки се изисква силен алкохол (около 40%), най-добре оризова ракия или водка, защото те са по-неутрални. Лечебните настойки трябва да се оставят да престоят поне месец преди употребата им, за да се даде време на билките да киснат достатъчно време в алкохола.
През зимата не се ограничавайте в консумирането само на един вид храна, разнообразете менюто си с различни продукти, но се опитайте то да е леко, откажете се от прекалено мазната, солена и сладка храна, яжте по малко, но на често.
Зимни храни
Орехи – попълват Ян енергията, полезни са при бъбречна недостатъчност, често уриниране, кашлица, облекчават умората и стреса. Прекалената консумация на орехи се отразява на храносмилателната система. Не белете кафявата им кора, защото тя също е полезна.
Бадеми – облекчават кашлицата, помагат при запек. Бадемите биват два вида – сладки и горчиви. Сладките могат да се ядат директно, докато горчивите са токсични и не бива да се консумират сурови. Тъй като бадемите имат слабителен ефект, хората с лошо храносмилане или диария е по-добре да ги избягват.
Годжи бери – тонизира бъбреците, подхранва черния дроб, подобрява зрението, укрепва костите и мускулатурата. При продължителна употреба забавя стареенето. Препоръчва се на жените на средна възраст и хората с бъбречна недостатъчност.
Ряпа – стимулира храносмилането, успокоява кашлицата, съдейства за натрупването на жизнена енергия Ци, повишава имунитета, използва се като профилактика на простудните заболявания, отстранява застоя на кръвта и отоците, тонизира далака, предпазва кожата от изсушаване. Може да се използва като лечебна храна при диабет, кашлица, високо кръвно налягане, наднормено тегло.
Агнешко месо – загрява организма и подсилва енергията Ян, затова е подходящо да се консумира през зимата и да се избягва през лятото, тонизира бъбреците, укрепва кръвта и енергията, подобрява апетита и тонизира далака, подсилва организма.
Из „Здраве от Китай според сезона”
Книгата може да поръчате тук!





Коментари (0)
Вашият коментар