Безброй са наздравиците в етно село Срна

Да отпразнуваш Рождество Христово и нова година в сръбското етно село Срна е все едно да си при баба и дядо- близо до природата и до Бога. На 50 километра от Пирот, високо в Стара планина, в подножието на Бабин зуб в хижата ви омайват с гостоприемство. Любезните домакини са приготвили няколо вида мезета. Кулинарната вакханалия е безопасна, тъй като е стъкмена изключително от домашни продукти собствено производство. Вкусните плескавици, дроб на скара, яхния от глиган можете да полеете с домашна дюлевица и пенливо вино, което развързва езиците за сладка приказка и майтапи. За раздвижване и чупка в кръста музиката сама ви вдига на дансинга.

В този земен рай ви посрещат с "добре дошли" и битов кът с национални носии.

Зад певците е окачено българското знаме и се чувстваш като у дома си при братята сърби.

В етно село Срна сутрин ранобудните са най-близо до изгрева на слънцето, а планинсктата гледка е пленителна. Комплексът е създаден от Савича Прокопович, четвърт българин, когото всички наричат Сашо. В джобчето на костюма си близо до сърцето има кърпичка с цветовете на нашия трибагреник. Силен балканджия, който обича лова и приказката "право, куме, та в очи". За цвят може да изпусне и някоя типично сръбска попържня.

Домакинът Савич разказва причудливата си история как закъсал с парите и не знаел накъде да поеме. Изпаднал в недоимък и безпътица и отишъл на гроба на баба си Младена. Прекръстил се за лека й пръст. Отправил молитва за спасение, дори поплакъл по мъжки, а тя му отговорила с топлия си глас "Теб, синко, българите ке те спасят!".

Оттогава му дошло просветлението. Решил се на смела крачка и изтеглил голям заем от 500 000 евро. Започнал да строи комплекса за гости заедно с еко фермата- магаре, овце, козички,петли, щастливи кокошки. Започнал сам да вари шипков мармалад като на баба от миналото. Сам правел и сладки и по- пиперливи лютеници, дюлева ракия, от която не боли глава.

Първи дошли българите, както баба му Младена предсказала. Благодарение на похвалите от уста на уста потокът от туристи главоломно се увеличил.

"Тук идват дори туристи от Дания, Холандия и Норвегия. Казват, че били студени хора, но високо ценят автентичното, отпускат се и се веселят," хвали се Савич.

Закуската е също толкова богата, както и вечерята с топли мекици, прясно сирене, шипков мармалад и дори малки филета със сланинка и лютика.

"Ние сме братя, така сте ми легнали на сърцето,че няма да ви забравя, елате и през лятото", кани домакинът и привиква помощничката Дивна да изчисти хотелчето за следващите приятели.

За горещините е направил басейн.

В ресторанта на гостоприемницата виси внушителен полилей от еленски рога. Открил ги в Балкана. Въпреки че ловува Сашо споделя, че "не е кръвожаден, а има душа". Не желае да споменава за политичарите, но се надява, че ако дойде Европейската заедница, ще оценят високо труда му и екологично чистите продукти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене