Учен: Шоколадът е по-ефикасен от меда при кашлица

Снимка: Архив

Шоколадът е по-ефикасен от меда при кашлица. Това успя да докаже водещ експерт в областта на кашлицата и респираторната медицина. Професор Алън Морис, ръководител на сърдечно-съдови и дихателни изследвания в Университета в Хъл, посветил живота си на изследвания на кашлицата, твърди, че може да докаже полезното действие на шоколада, съобщава БГНЕС.

Оказва се, че сиропа за кашлица, съдържащ какао, е най-доброто средство при неприятна кашлица. Експеримент показва, че пациентите, приемащи шоколадовото лекарство, имат значително подобрение на симптомите в рамките на два дни. В изследването участват 163 пациенти.

Все пак това не е първото проучване, показващо, че шоколадът може да успокои кашлицата. Преди това Кралския колеж в Лондон откри, че теобромина в какаото в по-ефикасен от кодеина – основна съставка в лекарствата срещу кашлица.

Идеята, че шоколадът може да лекува може да звучи малко налудничаво, но учените смятат, че всичко се дължи на полезните свойства на какаото. Шоколадът е по-лепкав от стандартните лекарства срещу кашлица, така че образува покритие, предпазващо нервните окончания в гърлото, които предизвикват желание да кашляте. За това, когато почувствате първите симптоми, оставете парче шоколад бавно да се разтопи в устата ви, съветват авторите на изследвания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бизнесът с пантерата
Мирослава Кацарова: Да се отнасяме към лятото като към нещо, което не свършва (подкаст)
Кейт Мидълтън - цялата истина за болестта и надеждата
Летен гид за бъдещи майки
Пластмасови бутилки, опаковки от храни и блистери от българо-турската граница се превърнаха в арт инсталация

Напишете дума/думи за търсене