Оскар Руджери: Българите ми почерниха лентата

сн. Труд

Спорен и обичан, твърд до грубост и родeн лидер. Наричат го в родината му галено "Ел Кабесон" (Големоглавия). Оскар Руджери има кариера на играч и треньор, която и двучасов холивудски филм не може да обхване.

През 1981 година Руджери става шампион на Аржентина с "Бока Хуниорс". Едва 19-годишен, рамо до рамо с вече изпъкващия гений Диего Марадона. Оттогава са велики приятели. През 1985-а разделя Аржентина на две с трансфер при кръвния враг "Ривър плейт". Печели Копа Либертадорес с отбора, а през 1986-а е железен при похода към световната титла. Пак редом с Дон Диего.

Един сезон играе в "Реал" (Мадрид) и е шампион (1990 г.). С Аржентина печели и 2 пъти Копа Америка (1991 и 1993 г.).

Като треньор се изявяваше в родината си и в Мексико. Стана шампион с аржентинския "Сан Лоренсо" преди 2 години.

- С какво ви впечатлява световното, сеньор Руджери?

- С изненадите, които стават. Не е нормално фаворитите да не могат да печелят на вид лесни мачове. Сега ще трябва със зъби и нокти да се борят за място на осминафиналите. Все си мисля, че Англия, Италия и Германия трябваше да са по-убедителни досега. Но Господ по-често гали великите и силните. Така е и сега, щом съдбата на големите още е в техните ръце.

- Кое е по-добре за вашата Аржентина - Мексико или Уругвай (съперникът на "гаучосите" стана известен снощи - б. а.)?

- Когато си Аржентина, нямаш право и да си помислиш за сметки. Не ме интересува срещу кой отбор ще играем! Не ме интересува! Важно е само как ще го победим. Мексиканците определено хващат окото, добре държат топката, агресивни са. Уругвай е традиционен футболен враг, с който мачовете на Аржентина винаги са непредвидими. Но психологическото предимство е на наша страна. В квалификациите в мач на живот и смърт ги победихме с 1:0 в Монтевидео. Не успяха да ни пречупят в ада на техния стадион и смятам, че няма да успеят и сега.

- Кой футболист е най-добрият до момента?

- Първенството като цяло засега е много слабо. Няма ги онези бляскави фигури, които ти грабват сърцето, които вдигат адреналина. Независимо че в Южна Африка са дошли най-силните футболисти в света, досега нито един не е доказал класата си изцяло.

- Дълги години съдбата ви свързва с Диего. Какво да очакваме от треньора Марадона?

- Диего е велик човек. Много велик. В родината ми няма по-известен от него. По-точно по света няма по-популярен аржентинец. Започнах кариерата си редом до Марадона в "Бока Хуниорс", спечелихме титли. След това заедно ликувахме като световни шампиони в Мексико през 86-а. Жалко за случая на мондиала в Щатите. Тогава Диего точно беше набрал скорост и с него кой знае къде щяхме да стигнем. Всъщност знам - пак щяхме да вдигнем купата.

Цялото интервю на колегите Боян Бойчев и Владимир Памуков с Оскар Руджери може да прочетете на www.trud.bg
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене