Станислав Найденов-Спенс: Гери Никол си заслужи наградата

Кой е той?
Спенс всъщност е Станислав Найденов - хип-хоп изпълнител и продуцент. Роден е в Плевен. Като ученик слушал метъл - предимно W.A.S.P. и Helloween. Едва по-късно узрява за рапа под влияние на Snoop Doggy Dogg, Kurupt, Dr. Dre и най-вече Tupac. Какво мисли хип-хоп бунтарят за политиката, шоубизнеса и музиката разкрива самия той в интервю за "България Днес"

- Спенс, какво е настроението след хип-хоп наградите, заслужено ли бяха раздадени?

- Безспорно смятам, че Гери-Никол си заслужаваше наградата. Не виждам защо да не я получи, при положение че парчето й беше тотален хит през лятото. По принцип не толерирам подобен имидж на 18 минус години, предвид факта, че имам дъщеря, но като цяло кой съм аз да я съдя, при положение че публиката я харесва. Между другото нейното изпълнение на наградите беше едно от най-хубавите и лично на мен много ми хареса. Беше с най-много енергия и професионализъм и си личи, че е минала школата на „X-фактор“.
- Тоест смяташ, че „Х-фактор“ е добра школа за артисти?
- По отношение на сценичното поведение - да. Оттам нататък статистиката показва, че нито един от тези Х-фактори не става сериозен артист точно защото индустрията го поглъща и тя му казва какво да пее и какво да прави. В този формат по-далавера е да станеш втори, трети, четвърти и да ти важи договорът още половин година и оттам нататък да оползотвориш сам популярността, която ти дава предаването. А като станеш №1, ти ударят чатала на врата с един 4-годишен договор и ти трябва да пееш това, което ти казват продуцентите, които, смея да твърдя, не са кой знае колко музикално в час, за да преценят вълната. Самият аз се чувствам стар в музиката вече, а какво остава за тях.
      - Ти би ли участвал в подобен формат - като жури или кандидат-артист?

 - Ако искам да ставам звезда или популярен към днешна дата, няма да избера този начин. Много хора виждат „Х-фактор“ или другите риалити формати като трамплин да избухнат или поне да усетят какво е да си на голяма сцена. Всички си мислят, че могат да изкарват пари от музика, а това не е толкова лесно. По-скоро не бих участвал.

- Доста си активен по актуални теми - визирам случая с побоя над Тодор от Враца. Какво провокира острата ти реакция в социалните мрежи?
- Като цяло първата ми реакция бе по-остра, защото се подведох по първоначалната информация. После се оказа, че има и друга страна историята. Не мога да оправдая нито Тодор, че е слязъл от колата с бокс, нито двамата братя, които на по 30 години са можели да допуснат какви последици би имало, ако нападнат 18-годишен младеж. Факт е, че по-младите като цяло летят много в небесата. Много агресия има и случая с Тодор от Враца е просто огледало.
- Ти си баща на две деца - момче и момиче. Какво те притеснява най-много за тях?
- Моят син е сега 7-и клас. Преди две години му намерих един бокс в стаята и водихме много сериозен разговор, защото младите не могат да разберат едно нещо - всяко оръжие, което носят, дори уж да се самоотбраняват, много лесно може да попадне в ръцете на нападателя. Тогава нещата, които си мислят, че могат да направят с бокса си, може да им се случат на тях. И с твоя бокс могат да те бият толкова много, колкото няма да могат с голи ръце. Лошото е, че човек се учи, като си счупи сам главата. На мен колкото и да ми говорят - докато сам не сбъркам - не се уча. Което не е хубаво, но характерът ми е такъв - тегав.
- Подобен бе случаят с двамата младежи, които нападнаха инкасо автомобил в Средец и единият бе убит. И тук ли подценяването на ситуацията е в дъното на фаталния край?
- Нека да разберат крадците в тази държава, че има и такива моменти, и да престанат да си мислят, че тук могат да крадат и обират всичко.
- Доста критика отнесе за парчето ти FAVR (бел. ред. в превод от английски - „Майната й на Aмерика, да живее Русия“). Защо избра този провокативен текст?
- Винаги съм бил фен на Русия от гледна точка на това, че е държава, която не губи войни. Управляващите й са разбрали след Втората световна война, че може да нямат един лев за ядене, но инвестират и последната си рубла във въоръжаване. Защото в крайна сметка всички са интриганти, като става въпрос за външна политика, а най-големите са САЩ. И защото в крайна сметка България колкото и да си върти задника, винаги ще зависи от газа и от петрола на Русия. И това нашите политици трябва да го разберат.
- Какво те вдъхнови за тази песен?
- Вдъхнови ме един приятел. Говорихме си, че хората трябва да се усетят, че всеки дърпа конците и върти и суче нещата за собствена изгода. Сутринта се събудих и много ясно ми беше изчистена концепцията в главата. Може би трябваше да го направя "Funk America, viva Русия". Да не е толкова агресивно и негативно, но в крайна сметка 90% от американските рапъри пеят "fuck America" - аз ли съм проблемът, че съм изпял това?! Умните хора чуват всичко между редовете, а ботовете чуват заглавието и то им стига да злословят.
- Какво е посланието на клипа?
- Първоначално идеята ми бе да снимам клипа в цирк - именно заради метафората с клоуна и постановките на политиците. Но не можах да намеря цирк или по-скоро не бях толкова упорит. В първия цирк, в който отидох, директорът направи такава физиономия и ми каза: "Спенс, не можеш да снимаш тука. Ние тия избори сме с друга политическа сила". И аз реших да не се моля по циркове, а си наех студио и си направих клипа, без да си късам нервите.
- Сега в обтегнати отношения ли си с някой от другите рапъри?
- Не, напротив. Бях изключително учуден от изказването на DJ Станчо, който е казал: "Със Спенснята не си говорим". Няма такова нещо, освен ако той не е спрял самосиндикално да ми говори. Явно откакто сам съм си рекърдс, гледа на мен като конкуренция и не му харесва тази идея.
- Сега имаш ли си вдъхновение?
- Някакви неща започнаха да ми се въртят и скоро ще родя нещо ново. Иначе имам план-график. Сега ще клипирам едно парче, "Оставам". То е на един млад артист - Homeless-Бездомния и там става дума защо този млад човек остава в тази държава: "...да правя това, което обичам да правя, не за слава, това е евтина плява, със сърце - така за дълго остава..."
- Фен си на Русия, а харесват ли ти проруски настроените привърженици у нас?
- Веднага се сещам за Волен Сидеров и, честно казано, ме е яд, че не го споменах в парчето FAVR. Даже след всеки лайв го осмивам, да не ме е яд така: "K'во ще кажеш Спенс, listen, мама миа - Волен Сидеров е третият български космонавт, ще лети с летяща чиния." Управлявана от НАСА, защото за мен той е платена американска клакьорка с мисия да разваля имиджа на Русия в България. Защото, ако човекът, който пропагандира "Русия", е луд като него, никой няма да се върже сериозно на думите му.
- Използваш ли рапа, за да осмиваш политици?
- Разбира се, това е моето изразно средство. Даже в новия ми клип ще си позволя да ги позастрелям (смее се). Един по един. В името на народа - за какво да харчат още държавни пари. Това е скандално държавата да харчи за един бежанец 600 лева на месец, а майката с три деца по никакъв начин да не бъде поощрена. Това са национални предатели - всичките политици.
- Започнал си нов проект, разкажи повече за него?
- Искам да направя рап школа в целоседмичен вариант, да се занимавам с млади артисти, да ги отделя от стреса и цикъла и за една седмица да ги потопя в един друг свят на музиката. Да научат много неща за малко време и оттам нататък животът е пред тях.
- Как реагираш на колаборациите между рапъри и чалга?
- Аз нямам проблем с чалгата - не ми харесва, не я слушам. Безразлична ми е. Ако някой иска да ме дразни, като ми пуска чалга, няма да му се получи. От много време им се иска на чалгаджиите да правят хип-хоп , ама не могат да намерят правилната форма. Може би най-близко до нея като парче направи Андреа с Хонг Конг, което ако не си българин, въобще няма да разбереш, че в него пее чалга изпълнителка.
- Звучиш малко разочарован от хип-хоп културата у нас. Така ли е?
- На хип-хоп наградите - има какво да се критикува. Тази година не мисля, че награждаването бе безпристрастно. Мога да критикувам особено някои от наградите - Део ми е приятел и със сигурност много е помогнал на хип-хопа, но награда за цялостен принос и влияние?!? ... Когато аз я получих преди години, бях учуден - защо на мен? Преди мен има DJ Станчо, Рап Нация, Васко Теслата... Наградите трябва да показват и респект към тези, които са положили основите.
- Имаш ли намерение да влизаш в политиката?
- Не... нямам такива намерения засега.
- Все пак доста хора от шоубизнеса се насочиха към политиката като Слави Трифонов....
- Едва ли Слави ще се изцапа с политиката, а и той показва, че за разлика от много политици наистина събира реални тълпи от хора по стадионите и то за много кратко време. Има контрол и влияние над тая маса. И освен това съм сигурен, че на него му е писнало от този шоубизнес, безинтересно му е, чуди се какво да прави и от тази гледна точка може да си позволи да се занимава с политика. А ако това е за доброто на всички - защо да не го подкрепя и аз. Аз съм на мнение, че ако някой реши да прави революция в тази държава против волята на "продуцентите", може и да го застрелят. В България убиват за много по-малко, така че, ако наистина някой реши да прави революция с народа, тя ще бъде обезглавена. Даже ще го изкарат нещастен случай.

Кристина Димитрова

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене