Серенада от Metallica, Rammstein на колене

Миналата седмица Metallica ми направиха серенада. Съвсем сериозно! Изсвириха ми Seek And Destroy под прозореца. Признавам, че сама си поръчах серенадата и си я организирах. Случи се по време на първата вечер от мега фестивала Sonisphere. Ще го разкажа подробно.

Преди време на моя приятелка един Митьо й направи серенада под прозореца. Преди седмица ми хрумна как да я надцакам. Аз живея до стадион „Васил Левски" и реших, че ако си тръгна от концерта точно преди края на концерта, бързо се прибера вкъщи и отворя прозореца, ще имам последното парче на Metallica, което изсвирят, само за мен. Планът проработи безотказно. Слушах предпоследното парче пътьом, но се показах на прозореца си като средновековна хубавица точно навреме, за да могат Metallica да ми изсвирят Seek And Destroy. Е, Джеймс Хетфийлд определено надцака Митьо.

А преди серенадата имах над седем часово рок преживяване, което споделих с още 35-хиляди фенове на стадиона и милиони по целия свят, които гледаха нашия концерт в над 800 кина по цялата планета. На следващия ден музикалното посвещение продължи с още пет часов сет. Музикалният маратон, който сля в едно 22 и 23 юни, започна с Anthrax още по светло във вторник и завърши в сряда в 23 часа с последните отблясъци но пиро шоуто на Rammstein. В този наситена със звуци маса аз държах да видя и чуя на живо Alice In Chains и Rammstein. Защото първите възкръснаха след десет години и едно от първите им появи пред публика с новия им вокал беше в България. Пък за вторите е ясно - кой може да си позволи да пропусне първият гастрол на Линдеман и сие у нас. Другите групи вече бях виждала и преди. Въпреки че всеки техен концерт все едно е първи. Но дълбок поклон пред Джоуи де Майо от Manowar, който говори 5 минути на български и отдаде почит на двама покойници - българинът фен на групата Георги Панайотов, който си отиде през април, и на Рони Джеймс Дио, който почина преди месец и нещо, а трябваше да дойде за феста с групата си Heaven and hell.

Всъщност бандите разбиха представите на феновете си. И затова преситената публика преди полунощ на 23 юни се изсипа на бул. Евлоги Георгиев и алеите на Борисовата градина с идеята, че можеше да продължи поне още съвсем малко, но пък със смътния въпрос дали е възможно да се поеме още. А това се случи точно преди вещиците да тръгнат да събират билки любов и раздяла за Еньовден. Но работата им отиде нахалос, защото десетки хиляди преживяха разлъка с мечтите си, но преди това ги срещнаха и докоснаха на живо.

Първите от Голямата четворка Anthrax се появиха на сцената рано-рано. Феновете ги чакаха в 17 часа, а те се излязоха в 16,15 ч. Запомнихме ги с това, че отдадоха почит към Дио. Пак преди мръкнало на сцената излязоха и Megadeth. Тяхната поява бе ознаменувана с активното участие на времето. По време на първото парче Holy Wars, след като се канеше цял следобед, заваля. Това не уплаши никого, никой не си тръгна и общото желание за рок като че ли отмести облаците. И докато над стадиона прокапа, само две пресечки встрани се изсипа порой, примесен с градушка. Меломаните обаче останаха невредими. Аз - съвсем, защото бях под козирката.

Вокалът на Megadeth Дейв Мъстейн размята коси точно в 17,45 ч - уточнявам часа, защото беше много важно да бъде спазен сценария, нали шоуто се гледаше онлайн на три континента. Мъжете в публиката се съблякоха, по сутиени останаха и мацките. Причината за стриптийза не беше сексапилния Дейв, а рукналият дъжд.
Slayer пристигнаха на чисто, по-скоро на сухо, изпяха си парчетата ударно и си тръгнаха видимо развълнувани. Том Арая благодари на български и отстъпи място за най-големите - Metallica. Точно тогава незабелязани от никого в ложа 8 на VIP-а се настаниха Rammstein.

Великата четворка заедно на сцената

Джеймс Хетфийлд, Кърк Хамет, Ларс Улрих и Робърт Трухильо се появиха предизвестени с кадри от филма „Добрия, Лошия и Злия". Часът бе 21,20 часа. Парчето, с което се свързаха с публиката, бе Creeping Death. Връзката не се прекъсна над два часа. Групата, известна с това, че почти не прави паузи между парчетата, не наруши традицията. Metallica поднесе плътен блок с най-добрите си парчета. И даже даде повече от предния път, когато групата беше в България на същия стадион. Петнайсет парчета, сред които култовите For Whom the Bell Tolls, Fade to Black, One, Master of Puppets, Nothing Else Matters, прогресивно вдигаха адреналина на феновете. „Тук ли е семейството на Metallica", питаше Джеймс. Отговорът идваше с мощен рев из гърлата на поне 30 хиляди. Хетфийлд прекъсна поредицата веднъж, за да отдаде почит и на другите в Голямата четворка. По-късно самите те се появиха заедно на сцената за парчето Am I Evil. Това може да се види само веднъж. А в същото време милиони фенове от 40 държави в света следяха какво се случва в тази малка държава на Балканите и мечтаеха да са на наше място.

Metallica дариха на публиката си още две парчета - Hit The Lights и Seek And Destroy. След това феновете трябваше да презаредят батериите за следващия ден. Някои не останаха - от „Александър Невски" за Гърция потеглиха 12 автобуса с фенове.

Лошо време, велика емоция

На 23 юни посъбралите сили герои започнаха да се стичат към стадиона в ранния следобед. Не ги уплаши лошото време. А така и не заваля. Първите не пропуснаха изявата на Skre4 и първите парчета на Stone Sour. Супер групата на лудия вокал на Slipknot - Кори Тейлър, не бе добре позната на българската публика, но предизвика интереса на мнозина. Имаше и такива, които бяха дошли само заради тях. И си получиха своето - Кори се раздаде напълно. Легендите на грънджа Alice in Chains излязоха на сцената втори. Групата беше необичайното присъствие на феста. Сиатълската банда дойде с новия си вокал Уилям Дювал, който замести починалия през 2002 година Лейн Стейли. Скептичните трябваше да замлъкнат - новото попълнение се оказа с невероятен тембър. А и феновете пред него хич не бяха малко. Така че гласът му се мултиплицира сред публиката. Последното парче Rooster от класическия период на групата бе достоен финал за дебюта на Alice у нас.

Поклон пред Дио

След сиатълците дойде ред на сцената да се появят легендите Manowar. Започнаха както винаги с парчето Manowar. Последваха го още 6. Преди края обаче басистът Джоуи ди Майо започна да реди български думи - цели пет минути той изпичаше трудните слова, с които почете Дио и българина Георги Панайотов. След това изсвириха Heaven Аnd Hell - парчето на Black sabbath от 1980 г.

С лодка в публиката

С идването на нощта пристигнаха сред огън и жупел Rammstein. Първо под свлеченото черно покривало на сцената се появи германското знаме. После то падна и зад него се показа осветената паст на Тил Линдеман. Фронтменът на немската банда бе в гротесков костюм - черна мрежичка върху косата, яка от червени пера и кървава касапска престилка, а устата му бе осветена отвътре със светодиод. Запя Rammlied. Около него избухваха огньове през цялото време.

В последвалото огнено шоу всеки от групата си имаше роля. Най-комичният персонаж бе Кристиан Лоренц. В началото той се появи класически - като нацист. Клавиристът ритна Линдеман, който го метна в метално корито и го заля с разтопен метал. Но той възкръсна в нов светещ костюм. После смени няколко образа, вдъхновени едновременно от фантастичните филми и електронните партита. И през цялото време под клавириста се движеше пътечка и той не спря да върви на нея.

Всеки жест на музикантите бе посрещан с рев от морето от хора пред сцената. И море не е метафора. Доказа го Лоренц, който седна в лодка и се понесе с нея над главите на публиката. Вълни му бяха ръцете на феновете. Влезе доста навътре сред морето и после се върна на брега-сцена. След това метна около врата си шалче на националния ни отбор по футбол.

Главният герой обаче беше Линдеман. Той изстреля ракети над главите на публиката, заля с огън фен, който се беше качил на сцената, а накрая яхна розово оръдие и заля публиката с пяна и конфети.

Пирошоуто продължи един час. После Rammstein склониха да излязат за още три парчета. Накрая паднаха на колене пред публиката си.
Вие бяхте ли там?

Концертите в цифри

40 В толкова страни гледаха онлайн Anthrax, Megadeth, Slayer и Metallica.
8 велики групи се изредиха на сцената на „Васил Левски" за двата фестивални дни
35 000 изгледаха рок маратона на живо във всеки от фестивалните дни.
14 Толкова бяха страните, от които дойдоха феновете - Сърбия, Гърция, Турция, Испания, Мароко, Великобритания, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Франция, Дания, Щатите и, разбира се, България.
13 часа общо звуча музика от инструментите на осем от най-великите рок банди

Какво каза на български басистът на Manowar Джоуи ди Майо:

Здравей, България! Горди сме да бъдем тук отново с вас! Колко от вас са тук днес заради Manowar? Повтарям: Колко от вас са днес тук заради Manowar? Искам да отдам чест на двама наши братя, които скоро си отидоха от този свят - Георги Панайотов - истински воин и голям българин, и Рони Джеймс Дио, приятел на Manowar и България. Дио обичаше България. Той обичаше всички вас. Искаме да посветим една песен на Рони Джеймс Дио, почивай в мир, братко! А вие не забравяйте, че Българ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене