Таря Турунен: Българите разбират от рок

Таря Турунен, истинска готик икона, обединява в своята музика метъл и опера. Става световноизвестна заедно с групата "Найтуиш". Разделя се с тях в края на 2005-а, а първият и солов албум излиза през 2007 г. Таря, наричана още Славея на скандинавския метъл, е пяла 2 пъти в София - през октомври 2008 и октомври 2009 г.

Интервюто с нея е взето със съдействието на "Лауд Консертс" и е по повод гостуването и на 23 юли на сцената на "Каварна Рок Фест 2010".

- Хей, как сте?

- Здравейте Таря, радвам се, че ще си говорим. Къде сте в момента?

- У дома съм, във Финладия - за пръв път от доста време насам.

- Готов ли е новият ви албум?

- Все още работим по една от песните, но в общи линии всичко е готово. Движим се абсолютно по график. Щастлива съм от резултата.

- През юли ще пеете отново у нас. Какви спомени имате от България?

- Беше страхотно като дойдох за пръв път в България преди 3 години! Не очаквах такъв успех. Не знам колко хиляди се бяха събрали в зала "Фестивална", но беше велико преживяване! Господи!

Българската публика е най-страхотната на света! За съжаление, разбира, се нямах достатъчно време, за да разгледам града. Опитах се да се поразходя из София, направих малко снимки - като истински турист. Сега обаче ще отида на Черно море. Пак очаквам голямо шоу.

- През юли на морето е по-приятно, отколкото през октомври в София.

- И ще бъде топло, надявам се.

- След два концерта в София с каква програма ще ни изненадате в Каварна?

- С парчета от предстоящия албум. Вече ги включвам в шоуто и със сигурност ще изпълня много нови песни. Ще изпълня и някои парчета от първия ми проект My Winter Storm, може би нещо от репертоара на "Найтуиш", както и някои роккавъри, но това ще го запазя в тайна.

- На сцената ще свирят и други - "Епика", Доро, "Лийвс ейс" - все прочути дами на метъл музиката. В приятелски отношения ли сте или си съперничите?

- О, не, няма такова нещо като съперничество между нас. Ние наистина се чувстваме близки и съпричастни. Правим едни и същи неща и сме момичета в един мъжки свят - защото светът на рока и особено метъл музиката все пак е предимно мъжки.

Най-близки сме с Доро, видяхме се миналия уикенд в Белгия, клюкарствахме, смяхме се, пазарувахме - въобще правихме заедно такива момичешки работи. Познавам и другите момичета, които ще дойдат в Каварна, и се радвам, че ще се срещнем отново.

- Както сигурно знаете, по-малко от месец в течение на 2 дни София беше най-доброто място за феновете на твърдата музика заради феста "Сонисфиър" и Голямата четворка на траш метъла. Възможно ли е да се направи шоу с Голямата четворка на дамите в метъла и кои ще са те според вас?

- Уау! През последните години в тази музика се появиха много момичета, сега са навсякъде в рока, което е хубаво. Чувствам се много поласкана, когато идват при мен и ми казват, че са се заели с тази работа заради мен.

Но същевременно ние сме доста различни в творческо отношение. Много се гордея с женското присъствие в метъла - но не ме карайте да избирам четирите най-добри. Вие, журналистите, трябва да правите такива селекции.

Цялото интервю с Таря Турунен може да видиш на www.trud.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене