Жена ми ходеше на шопинг, докато аз спасявах Ватикана

Жена ми Рита обича европейските екскурзии – тя се забавлява, докато аз прекарвам дълги часове на снимачната площадка. Използва възможността да ходи на шопинг в най-добрите ботици, докато аз рискувам живота си и се опивам да спася Ватикана.

Преди време филмът „Шифърът на Леонардо" направо разтърси света и особено религиозната част от него. Все пак последва продължението му „Ангели и демони", в което центърът на христианския свят Ватикана е изправен пред унищожение. Зловещата история, разказана в книгите на Дан Браун беше забележително пресъздадена на екрана от режисьора Рон Хауърд, а в главната роля блесна големият актьор Том Ханкс. В ексклузивно интервю Ханкс разказва за снимките на филма в Рим, детските си години и 20-годишния си щастлив семеен живот.

Том, какво беше различното в снимките на „Ангели и демони" от тези на „Шифърът на Леонардо"?

- Режисьорът Рон Хауърд постоянно се притесняваше, че действието в „Шифърът на Леонардо" се развива на прекалено много места и църкви. Мисля, че от гледна точка на това, заради фактът, че „Ангели и демони" беше позициониран в Рим, беше по-лесно да го заснемем. Според мен Рон направи страхотен филм.

Има доста шокиращи сцени и сцени на насилие в „Ангели и демони". За теб не беше ли стресиращо правенето на такъв филм?
- Не. Това е да си актьор. Когато напускам снимачната площадка в края на деня, оставям всичко зад гърба си. Връщам се в хотела, ям хубава храна и често релаксирам с телевизия. Да снимаш в Рим също е страхотно преживяване. Чувстваш се пълен с енергия, разхождайки се сред паметниците и по улицие на един от най-красивите градове в света. А и това, че жена ти харесва мястото, където работиш, също прави живота по-лесен.

Със съпругата ти сте женени повече от 20 години. Мислиш ли, че си открил ключа към щастливия семеен живот?
- Нашата връзка е основана на доверие, уважение и грижа за другия. Открили сме как всеки да нагоди приоритетите си. Знам, че Рита направи големи жертви по отношение на собствената си караиера и амбиции, когато решихме да имаме деца, или когато ме придружаваше по местата, където снимах. Ние работим и заедно като продуценти върху някои проекти и аз съм много щастлив да я подкрепям. (Рита Уилсън е продуцент на филма „Моята голяма гръцка сватба")
Създал съм си и правило никога да не пропускам началото на учебната година на децата си и го спазвам и до сега въпреки че Чет и Труман вече са тийнейджъри.

Разводът на родителите ти ли те накара да цениш повече крехките отношенията в семейството?
- Когато си дете нямаш избор и трябва да се нагодиш към обстоятелсвата. Родителите ми се разведоха, когато бях на пет и аз единствен от братята и сестрите ми не живеех посоянно с майка ми. Бях при татко или негови роднини, докато той търсеше работа или място, където да живеем. Свикнах да се нагаждам към нови места, да сменям училища и бързо да създавам нови приятели. Това ме научи да използвам хумора си, за да забавлявам другите, а и да преживявам нещата по-лесно. Но когато става дума за връзки е друго - бях много млад, когато се ожених за първи път (за актрисата Саманта Люис, която почина през 2002 г.) и тогава просто не се получи. След това срещнах Рита, вече познавах себе си по-добре и знаех как да се грижа за една връзка. Така че, когато се събрахме, много мислих как да направя всичко, както трябва, така че между нас да се получи. Но и Рита много ми помогна. Тя винаги е била супер позитивна сила в живота ми.

Трябва да получиш медал само за това, че си женен повече от 20 години за една жена...
- Да, но това е подходящата жена. Знаех това от първия миг. В дългите връзки помага и това, че, когато си толкова време с един човек, се чувстваш сякаш сте започнали всичко от самото начало заедно и пътят напред изглежда по-хубав.

Дразни ли те, че те определят като най-милия и спокоен актьор в Холивуд?
- Винаги съм казвал, че съм готов да бъда позлатен (смее се). Но какво да кажа? По-добре да си такъв, отколкото да бъдеш мразен. Винаги съм се опитвал да бъда добър човек, да живея нормален живот... и от време на време да правя филми, които хората харесват.

Успешните филми и кариера ли ти дадоха увереност?
- Не. Няма почти нищо общо с това. Мисля, че се чувствах по-стресиран и притеснен, докато правех някои от най-успешните си филми през деветдесетте години. Почувствах се по-добре след този период от живота си, който беше пълен с очаквания и напрежение. Всичко се нареди, когато постепенно влязох в мир със себе си.

Отглеждането на децата ти, помогна ли ти в това отношение?
- Мисля, че изигра голяма роля. Много интересно беше да се отдам на децата си, да прекарвам повече време с тях, което е нещо, което не правех с предишното си семейство, защото бях напълно отдаден на това да градя кариерата си.

Как мислиш, че те виждат децата ти - като голяма звезда или просто като татко?
- Децата ми са свикнали с това, че съм актьор. Не ме приемат за нещо велико. Татко обикновено се прибира вкъщи късно и това понякога не е приятно. Надявам се, че един ден те ще се занимават с това, което обичат. Ако е шоубизнес, както стана с Колин (най-големия син на Ханкс от първия му брак), Господ да го благослови. Нищо не мога да му кажа. Той сам трябва да открие себе си и какво иска.

Как се справяш като родител?

- Понякога греша, без значение колко много се старая. Опитвам се да науча децата си да обичат, да се събуждат щастливи сутрин, да не разливат сода на дивана. (смее се) ... Няма книга, която може да те научи как да бъдеш добър родител. Да си финансово стабилен помага за много неща в семейството, но аз и Рита сме работили усилено за това нашите деца да се чувстват обичани, осигурени, весили и щастливи.

Защо е важен хумора?
- Хуморът е това, което помогна на мен и братята и сестрите ми да оцелеем в трудните времена, когато родителие ни се разделиха. Майка ми обичаше начина, по който се забавлявахме, докато баща ми се чудеше защо децата му са странни същества, които намират хумор във всичко. Но мисля, че умението да се смееш на света и на нещата около себе си, помага да се справяш с трудностите.

Какво е твоето отношение към религията и какво мислиш за конспирацията, на която се основава филма?
- Вярвам в Бог, но често се питам: „Защо толкова ужасни неща се случват на добрите хора?" Историята на „Ангели и демони" е много натоварваща наистина, но това е фантастика.
Идеята за световната конспирация е един чудесен начин да се продават книги,
но аз не вярвам в тях. Когато хората започнат да ми говорят за техните велики теории на конспирацията, отказвам да ги слушам.

Как религията ти е помогнала в живота?
Тя беше за мен източник на комфорт и размисъл. Религията играеше голяма роля в живота ми в началото на двадесетте ми години. Бях объркан за много неща, докато около нея се водеха много спорове. Сблъсквал съм се с различни вероизповедания. Ходил съм дори на баптистка църква, където афро-американските госпъли превръщат религията в празник. В момента симпатизирам на гръцката ортодоксална църква (под влиянието на съпругата му Рита).

Интервюто е представено специално за "Хай клуб" от HBO България.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене