Кучешките храни

Начинът на хранене е често е сочен като причина за факта, че над 40% от кучетата в развитите страни са с наднормено тегло или затлъстели. Но дали това е наистина така и каква роля играят кучешките храни за развитието на затлъстяването?

Какво определя високите показатели за затлъстяването при кучетата?

Затлъстяването при кучетата е комплексен проблем с редица фактори, които предразполагат кучетата към покачване на теглото. Затлъстяването е по-често срещано при определени породи - типични примери са Лабрадор ретрийвър и Кокер и Cavalier King Charles шпаньол, риска при тях се увеличава с годините. Женските, както и мъжките кучета, които са били кастрирани също могат да бъдат с наднормено тегло.
Настрани от тези т.нар рискови фактори при които може да се развие затлъстяване, то се причинява и от разминаване между консумацията на калории и изразходването на тази енергия. Това от своя страна зависи от типа диета на хранене, начина по който се предлагат храните на кучетата и отношението на собствениците към храненето и начина на живот на техните домашни любимци.

Свързано ли е развитието на затлъстяването с начина на хранене?

Има спекулации в специализираната ветеринарна преса, че затлъстяването при кучетата е свързано с храненето с определени формати храни, особено високо- калоричните сухи храни. Въпреки че има малко научни доказателства които да показват, че самата суха храна е причината за затлъстяването, е ясно че е важен начина по който се предлага за консумация сухата храна.
Сухата храна се различава най-вече по енергийната плътност (брой калории на грам) от останалите храни в консерви, паучове или мокри храни. Сухите кучешки храни обикновено съдържат между 350 и 450 калории (kcal) за 100 гр, което е сходно с това на сладките бисквити и твърдите сирена като Чедър, Грюер и Пармезан.
Енергийната плътност на мократа храна е около 25% в сравнение с тази на сухата храна и на 80-100 kcal/гр., и е равна на тази на бананите, картофите и пилешките гърди. Енергийното съдържание на храната, която консумират кучетата в природата варира от 76 до 112 kcal/100гр.
Тези разлики в енергийната плътност стават по-важни при изчисляването на дневните дажби от храна. Сравнително активно средно на размер куче като Кокер шпаньола обичайно изисква 991 kcal на ден , което може да бъде доставено чрез хранения с 250 гр суха храна или 1100 грама консервирана храна (Фиг1). За сравнение, куче в природата със същия размер ще изконсумира 1,050 гр от месото на плячка.
Ако тази гореспомената величина се приеме като ориентир за естествения апетит на едно куче, тогава храненето с по-малко от ¼ от това количество всеки ден, под формата на суха храна няма да задоволят апетита. Това рефлектира върху очевидния факт, че кучетата не могат да регулират сами калориите които поемат, когато се хранят със суха храна.


Как начините на хранене допринасят за затлъстяването?

Безконтролното даване на храна, особено при консумиране предимно на суха храна, или свободния достъп до такъв тип или друг вид храна ще доведе до прекалено приемане на калории. Дори когато размера на порциите се контролира, все още има възможност за напълняване, защото дадените на пакета инструкции са базирани на средни стойности и не включват индивидуалните нужди на определеното куче.
Възрастта, пола и активността - всички те влияят на неговите или нейните нужди от храна всеки ден и често собствениците надценяват тези изисквания. Обичайните нужни калории на ден за средно активно домашно куче са представени в Таблица 1. От особено значение е собствениците да изчисляват точно нужните дажби от храна на базата на тези изисквания, и тогава да определятят размера на храненията според това дали кучето изглежда напълняло или отслабнало. Целта е да се поддържа константно, здравословно тегло.
Други фактори свързани с храненето, които допринасят за затлъстяването при кучетата са хранене само веднъж на ден или три или повече пъти дневно, и честото даване на храна от масата или леки закуски. Последното може да спомогне съществено за повишения прием на калории на ден. Малка наденичка, например, съдържа около 7% от дневните изисквания за калории за куче порода Кокер Шпаньол и има вероятност да покачи теглото си с 9 гр. И затова храненето със само една допълнителна наденичка на седмица може до доведе до увеличаване на теглото за една година с 450 гр.
Съдържанието на калории във фабрично произведена храна за кучета, залъгалки и дъвчалки също не бива да се игнорират. Бисквитите с форма на кокали, които съдържат мляко или някакъв сос съдържат 20-120 kcal, а лентите за дъвчене 20-60 kcal. Допълнителните калории от тези продукти трябва да се взимат под внимание при изчисляването на дажбите от храна и респективно да се намаляват основните хранения.

Справяне със затлъстяването- ролята на храненето
Ролята, която има храненето при справянето със затлъстяването на кучетата е сложна и справянето с наднормено тегло на куче изисква от цялото домакинство да разбира важността на контролираното хранене, ограничаването на други похапвания и закуски и избягването на достъп до други храни. Трябва да бъде ясно на всички членове на семейството колко е важно храненето с цел поддържане на здравословно тегло.

Храните за кучета, предназначени за справяне с наднорменото тегло са създадени с по-малко калории за единица тегло за да задоволяват апетита, макар и при намален прием на калории. Лесен начин да се постигне това е като се увеличи съдържанието на мокра храна и се заменят някои от сухите храни с мокри. Тъй като съдържанието на калории в мокрите храни е само ¼ на това във сухите, това може да е идеален начин за намаляване на калориите и предлагането на задоволяващи апетита хранения.

Обобщение на основните изводи
• Затлъстяването е резултат от консумирането на прекалено много калории на фона на нужната дневна енергия.
• Храненето, навиците при хранене и отношението на собствениците към храненето на тяхното куче и начина му на живот вкупом допринасят за затлъстяването.
• Даването на свободен достъп на кучетата до храна и особено сухи храни с голяма енергийна плътност, или липсата на контрол на размера на храненията, ще доведе до прекалена консумация на калории тъй като кучетата не могат да саморегулират калориите, които поглъщат.
• Храненията с остатъци от масата, леки закуски или подхапвания може сериозно да увеличи количеството на приеманите калории.
• Храните за регулиране на теглото са създадени с по-ниско съдържание на калории. Контрол може да се постигне много ефикасно и като просто се заменят някои от храненията със суха храна с мокра. Мокрите храни съдържат само ¼ от калориите в сухите и въпреки това предлагат задоволяващи апетита хранения.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене