Диета за тийнейджъри

Тийнейджърския период се характеризира с бърз растеж и развитие, поради което е важно диетата да бъде здравословна. Млечните продукти, яйцата и месото с продуктите, от които трябва да се състои 20% от менюто на младите момичета. Останалите 80% се полагат на плодовете, зеленчуците и зърнените храни.

За тийнейджърите е достатъчно да се хранят по три пъти на ден. Най-важният прием на храна е закуската, която не само зарежда с енергия за целия ден, но и въздейства на емоционалното състояние.

За съжаление бързо свикваме да хапваме вредни храни - те засищат моментално, но не носят никаква полза на организма. Затова се старайте да ядете fast food колкото се може по-рядко. Хот-дог, хамбургери, чипс - всички те са богати на мазнини. По-добре ги заменете със свежи плодове и зеленчуци. Проблемно е и пристрастяването към газираните и най-вече към енергийните напитки.

Солта и захарта в големи количества също за вредни. За да придадете по-богат вкус на храната, използвайте натурални подправки, Няма нищо лошо да хапвате сладко в умерени количества, но злоупотребата може да доведе до проблеми със зъбите, повишено ниво на холестерола, сънливост и понижение на активността. Предлагаме ви няколко препоръки за здравословни и балансирано хранене, което ще ви помогне да отслабнете:

1. Консумирайте месо не повече от два пъти седмично. Най-добре избягвайте червените меса, предпочитайте пиле и риба. За тийнейджърския организъм опитималният вариант е 3-4 яйца седмично.
2. Млякото е богат източник за много жизнено важни хранителни вещества. Най-добре се спрете на обезмасленото мляко.
3. Към всяко хранене добавяйте свежи плодове и зеленчуци. Всяка сутрин изпивайте чаша фреш, а на обяд хапвайте зеленчукова супа.
4. Не забравяйте овесените ядки, мюслито, сушените плодове и суровите ядки - това меню е чудесно начало на деня.
5. Супа от бобови растения (леща, фасул) и вегетариански сандвичи е идеален вариант за обяд.
6. Макарони, зеленчуци или пилешко - за вечеря.

Особено важно за балансираната диета е пиенето на вода - поне по 1-2 литра дневно. Тя спомага за пречистването на организма и подобрява храносмилането. Добавете и редовни физически упражнения и ще си осигурите стройна фигура и добро здраве.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво представляват хората, наречени синкис?
Рекорд - трейлърът на филма за Георги Аспарухов-Гунди с 2 500 000 гледания (Видео)
В Кан просълзената Бинош определи Мерил Стрийп като “международно съкровище”
Дъщерята на Том Круз се отказа от фамилията на баща си
Дзадзен практика - тайната на дзен

Напишете дума/думи за търсене