Томчето е от поредицата
“Здраве от природата”
на издателство “Труд”
Пенчо Далев разкрива в “Ябълката – храна и лекарство” (изд. “Труд”) защо хората по целия свят вярват, че една изядена ябълка на ден държи доктора надалеч. Освен ценни съвети и информация за здравословните ѝ качества авторът предлага над 220 рецепти за вкусни храни с ябълка. Това е най-новата книга от търсената поредица “Здраве от природата”.
От древни времена ябълките се приемат като ценен хранителен и диетичен продукт. На трапезата ни присъстват златна превъзходна, айвания, джонатан, грени смит, мелроуз, джонатан голд, молиз делишъз, фуджи, флорина или друг сорт от плода. Той се яде свеж и печен, като помага за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на хроничен ревматизъм и бъбречнокаменна болест, на простудна кашлица и прегракналост.
Много рецепти с ябълки от старата народна медицина са стигнали до нас, а благоприятното им въздействие се потвърждават от съвременната медицина. Установено е, че плодът е ефикасно средство при лекуването на болни от хипертония, нормализира артериалното налягане, помага срещу главоболие, както и срещу болките в сърдечната област.
Важна роля за лечебните и здравни качества на ябълката играят пектините, които извеждат от организма токсините, включително оловото, никела, кобалта, както и холестерина. Ябълковите диети се препоръчват при лекуване на затлъстяване и на редица други болести. Наблюденията са показали, че фитонцидната активност на ябълките е много висока. Ако се дъвчат бавно, след няколко минути устата се освобождава от микробите.
Колко ценен плод е ябълката, се вижда от това, че всички народи я вплитат в своите митове и легенди, религии и философии, литература и изкуство. Тя става символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието, безсмъртието, а в християнската традиция ябълката се свързва с изкушението и първородния грях. А писатели и философи я използват, за да създават своите мъдри мисли.
Търсете “Ябълката – храна и лекарство” в книжарниците и вестникарските будки.
Коментари (0)
Вашият коментар