Кафето - история на ароматната напитка

Днес кафето е любима напитка се е и неизменна част от ежедневието ни, навик и удоволствие, но историята помни и други времена...

Кафето е може би най-популярната и със сигурност най-обичаната напитка в целия свят. То присъства в културата на много държави, а на места пиенето му се е превърнало в ритуал - сутрешното кафе за събуждане, задължителното кафе след хранене в някои страни като Италия. Тонизиращите му свойства са познати на хората още от древността и макар учените непрекъснато да спорят относно ползите и вредите от вълшебната напитка тя си остава важна и незаменима част от деня на повечето хора.

Има много легенди и теории за откриването на кафето. Най-известната е тази за етиопския пастир Калид (Калди) живял през 9ти век. Той забелязал, че когато козите му ядат плодовете на един храст стават енергични и жизнени, дори през нощта. Така, воден от любопитство, той сам опитал и почувствал прилив на енергия.

За родина на кафето се смята Етиопия, където и днес се среща диворастящо, но разпространението му по света започнало от Йемен. В началото кафето се разпространявало бавно, тъй като се използвало предимно като лекарство срещу умора, а и арабите искали да запазят в тайна рецептата на чудната напитка. С времето то добивало все по-голяма популярност и така през 1511 година висшето ислямско духовенство създало в Мека „Съвет по кафето". На този съвет било решено, че кафето развращава чувствата и разума и било забранено. За щастие забраната не траяла дълго. Вълшебната напитка започнала разпространението си в средата на 16 век като първо била внесена в Османската империя. След големия му успех и създаването на много кафета се стига до там, че през 17 век е забранено по подобни на тези в Мека причини. Заради използването му за религиозни обреди в Африка, Етиопската православна църква не допуска използването му за светски цели до 19 век. От Турция ароматното питие е пренесено в Италия, оттам в цяла Европа, а оттам по целия свят.

Въпреки всички забрани през годините кафето успява да покори света и да се превърне в любима напитка на малки и големи. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе е „Мока" . Той е кръстен така на името на пристанището в Йемен от където тръгнало пътуването му по света.Другите два много известни сорта са „Арабика" и „Робуста".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене