Вкусни и здравословни рецепти с ябълки

Почти всички хора обичат вкуса на ябълките, макар и да имат предпочитания към определен сорт. От древни времена те се приемат като ценен хранителен и диетичен продукт. Хората са ги предпочитали свежи или печени за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на хроничен ревматизъм и бъбречнокаменна болест, на простудна кашлица и прегракналост. В книгата „Ябълката – храна и лекарство” Пенчо Далев обобщава ценни сведения за здравословното въздействие на ябълката, като дава и над 200 рецепти за вкусни ястия с най-предпочитания плод.

Здравни , лечебни и козметични рецепти с ябълки

Ябълки за здравни, лечебни и козметични цели

При анемия (малокръвие) и безсилие (1). Прави се компот от ябълки и шипки, подсладен с мед. От компота се взима сутрин и вечер по една чаена чаша.
При анемия (2). Подбират се здрави, добре узрели ябълки със средна големина. Взимат се чисти пирони, без ръжда, с диаметър 4–5 мм и се забиват в ябълките на дълбочина 3–4 см. В една ябълка се забиват по 8–10 пирона. Така ябълките престояват 24 часа. Всеки ден се изяжда по една от тези ябълки. Целесъобразно е да се подготвя само по една ябълка за следващия ден.
При камъни в бъбреците. За лечението е необходимо всекидневно по 1,5 л сок от ябълки. Той се приготвя най-добре в сокоизстисквачка, като за това количество сок са необходими към 2 кг ябълки.
В продължение на два дена всяка сутрин след 7 часа през два часа на гладно се изпива по 1 чаена чаша сок от ябълки, като последната чаша не трябва да е след 8 часа вечерта. На третия ден сутринта се изпива чаена чаша сок от ябълки, смесен с 50 мл вода и 50 мл зехтин. След два часа се изпива същият коктейл. По време на лечението се препоръчва консумацията на по-лека храна. Това продължава до изхвърляне на камъните или в продължение на десет дни. Ако за това време няма резултат, прави се почивка един месец и процедурата се повтаря.
При камъни в бъбреците. 3–4 ябълки се нарязват и се варят в литър вода 10 минути. От сока се пие 3 пъти дневно по една чаена чаша преди ядене, като ябълките се изяждат след това.
При кашлица (1). Прави се отвара от кожата на ябълката и се пие по една чаена чаша преди ядене. 3 чаени чаши обелки от ябълки се заливат с 2 л вода, похлупват се и се варят 10–15 мин.
При кашлица (2). Една средно голяма ябълка и една глава лук се почистват, настъргват се на едро ренде, прибавя се 200 г чист пчелен мед и се разбърква добре. От тази смес се взима по 3 пъти на ден по една чаена лъжичка между храненията.
При гастрит. Две средно големи ябълки се обелват и настъргват на ситно ренде. Изяждат се сутрин на гладно, като се спазва следната схема: първия месец се консумират всеки ден, втория месец се консумират по 3 пъти в седмицата, а третия месец само веднъж в седмицата. В дните, когато се консумират ябълките, не трябва да се яде и пие нищо поне 3 часа след това.
За отслабване. Веднъж седмично се изяждат 2 кг ябълки за един ден, като с това се изпива и литър минерална вода.
При високо кръвно налягане (1). 7–8 средно големи ябълки се изяждат за един ден през час, като в този ден не се приема друга храна.
При високо кръвно налягане (2). Сутрин се закусва с една настъргана ябълка, към нея се прибавя една супена лъжица мед и 2–3 с. л. накиснати предварително овесени ядки и половин чаена лъжичка канела. Това продължава до нормализиране на кръвното налягане.
При болки в очите. Ябълките се сваряват, смачкват, взима се от кашицата, слага се в 2–3 слоя марля и се налага върху очите като компрес. Това успокоява болката много скоро и заедно с това укрепва зрението.
За пречистване на организма. Сутрин, веднъж в седмицата, се изяждат на гладен стомах по 2 средно големи ябълки.
При напукани пети. Една ябълка се нарязва на малки късчета, заливат се с мляко, колкото да се покрие, и се варят на слаб огън до сгъстяване. Прави се на кашичка, от която се взима, намазва се върху напуканите пети, покрива се с кърпа и марля и се прикрепва с лейкопласт. Компресът се задържа 30–40 минути, след което мястото се изплаква с топла вода.

Ябълков сок и мед

При грип и настинка. Една супена лъжица ябълков сок и една чаена лъжичка мед се разбъркват и се взимат два-три пъти на ден преди ядене. Симптомите на простудата бързо изчезват, болките в гърлото намаляват и изчезват, а грипозното състояние се облекчава.
При артрити. Една супена лъжица ябълков сок и една супена лъжица мед се разбъркват в чаена чаша с топла вода. При артритни болки сместа се пие сутрин и вечер преди ядене. Равни части ябълков сок и мед се разбъркват добре. С тази смес се маже и втрива в мястото на болката. Намазаното място се превързва с марля, за да не се цапат дрехите.
При бъбречни и жлъчни инфекции. Чаена лъжичка ябълков сок, чаена лъжичка мед и чаена лъжичка сок от червени боровинки се смесват и се взима сутрин, обед и вечер преди ядене. При особено упорити инфекции лечението може да продължи и месец. То не изключва предписанията на лекаря, а напротив – подпомага ги.
При ракови заболявания. Смес от ябълков сок и мед, взимани директно или като чай, по няколко пъти на ден, значително подобряват състоянието на болния, особено при лъчетерапия и химиотерапия. Действието е потвърдено при клинични статистически изследвания.
При трудно зарастващи рани. Равни количества мед и ябълков сок се смесват и се взимат поне два пъти на ден като добавка към всекидневната храна.
За понижаване на холестерола. Приготвя се чай от 2 чаши гореща вода, 2 супени лъжици мед и 3 супени лъжици ябълков сок. Пие се по една чаена чаша два пъти на ден. Това се препоръчва особено когато се консумират тлъсти храни.
При силна умора и изтощение. Половин чаена лъжичка ябълков сок и 1 супена лъжица мед се разбъркат в чаша гореща вода. Пие се по няколко пъти на ден. При съчетание с подходяща храна и физически упражнения умората и изтощението бързо изчезват.

За подобряване на храносмилането и имунитета – задушени ябълки с канела

Продукти: ябълки – 1,5 килограма, стафиди – 1/2 ч. ч., канела – 2 ч. л., вода – 1 ч. ч.
Приготвяне: Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки еднакви парченца. Слагат се в тенджера, прибавят се стафидите и канелата, прибавя се и водата и се разбърква. Вари се 10–15 минути до пълно сваряване на ябълките, които придобиват червеникаво-кафяв цвят. След охлаждане се съхранява в хладилник. Взимат се по 2–3 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене.

При гастрит – печени ябълки с канела

Приготвяне: Ябълките се измиват, разрязват се наполовина хоризонтално, семките се почистват, като сърцевината на ябълката се издълбава с нож. Подреждат се в тавичка за печене с отрязаната страна нагоре. В купичка се смесват канелата със захарта и с тази смес се запълват издълбаните ябълки и се поръсват отгоре. В тавичката се излива 1 ч. ч. вода, ябълките се покриват с фолио и се пекат 10 мин в силна, предварително загрята фурна, след което фолиото се отстранява и печенето продължава още 15 мин до пълно омекване на ябълките. Докато са топли, печените ябълки се посипват с натрошените и леко запечени орехи. Сервират се охладени.

Здравословен натурален ябълков пай

Продукти: 10 ябълки със средна големина, 1,5–2 кг фурми без костилките, пресни или сушени смокини, канела, индийско орехче.
За пълнежа – 3 ябълки се смилат с 500 г от фурмите, канелата, настъргано индийско орехче и 100–150 мл вода, докато се получи равномерна тестообразна смес.
За гарнитурата – ябълките се нарязват на много тънки ивици.
Приготвяне: Здравословността на този пай се състои в това, че не се обработва термично и съставките му запазват здравословните си качества: ябълките – антиоксиданти, флавоноиди и диетични фибри; фурмите – диетични фибри, антиоксиданти и важни минерални вещества; смокините – полезни хранителни вещества, включително витамин А, витамин В1, витамин В2; канелата и индийското орехче – биологичноактивни ароматни вещества, които стимулират функцията на имунната система. Друго предимство е, че се прави бързо.
За подложката на пая – смилат се заедно сушените смокини и един килограм от фурмите, докато се получи тестообразна маса. Тя се разстила на дъното на тортена форма.
Върху положената вече подложка на пая се нанася равномерен слой с дебелина 1 см от пълнежа, върху него се подреждат тънките ивици от ябълки, върху тях – отново пълнежа и така, докато се изчерпа всичкият материал. Най-отгоре се подреждат тънките ивици от ябълки.

Пикантна здравна салата с ябълки и ябълков оцет

Продукти: 1 ч. ч. нарязана на дребно ябълка, 1 скилидка чесън, 2 ч. ч. настъргани моркови, 2 с. л. ябълков оцет, 1–2 стръка нарязан на ситно зелен лук, 5–6 стръка нарязан на ситно магданоз, 1 ч. л. пчелен мед, 1 с. л. зехтин или олио, 3–4 листа зелена салата или маруля, сол и черен пипер – по желание.
Приготвяне: Чесънът се смачква, размива се с ябълковия оцет, похлупва се и се оставя да престои 10-15 мин. Нарязаните ябълки, моркови, зелен лук и магданоз се разбъркват заедно в по-голяма купа. Медът, зехтинът и ябълковият оцет (с чесъна) се смесват в купичка и с тази смес се залива ябълковата смес. Посоляват се със сол и черен пипер на вкус – по желание тези подправки може да се избегнат. Разбърква се добре и салатата се подрежда в съд, постлан с листата от зелена салата или маруля.

Лечебна ябълкова напитка

Тази напитка, наричат я „сайдер”, се пие както топла, така и студена, като лечебно средство, но и за удоволствие към храната. Лечебните качества се дължат главно на кардамона и джинджифила в нея.
Продукти: 2 чаши прясно приготвен сок от ябълки, 1/2 чаша вода, 2 канелени пръчици (или 1 ч. л. канела на прах), 3 карамфилчета, 5 шушулки кардамон, 1 ч. л. желатин, разтворен в 100 мл вода; по желание – 3 резенчета (около 5–6 г) свеж джинджифил (някои хора не приемат тази подправка).
Приготвяне: В тенджера се изсипват всички съставки и се оставят да врят на много слаб огън за 15 минути. Прибавя се разтвореният желатин и се смесва чрез разклащане на тенджерата. Прецежда се и напитката се поднася топла.
Кардамонът (Elettaria cardamomum) е пикантна ароматна подправка от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Той притежава мощно антисептично, антиоксидантно, спазмолитично, газогонно и тонизиращо действие.
Джинджифилът (Zingiber officinale), наричан още исиот или имбир, е известен от древността на източните народи като подправка и лечебно средство. Той е естествен антиоксидант и антисептик, укрепва имунната система, стабилизира сърдечната дейност и кръвоносната система, понижава високото кръвно налягане, намалява нивото на „лошия” (LDH) холестерол, ускорява процесите на метаболизма в организма на човека, а също така притежава и многостранно лечебно действие, включително и при злокачествени заболявания.

Здравна салата с ябълки, джинджифил и кисело зеле

Продукти: 1 средно голяма зелка, 2 по-големи кисели ябълки, 25 г коренче от джинджифил, 1 ч. л. морска сол.
Приготвяне: Киселото зеле в много страни вече е редовен компонент на салати, заради съдържащите се в него здравословни пробиотици – лактобацилите, а също така, витамини и минерали. Тази благоприятна комбинация балансира и подобрява вътрешната „екология” на организма и стимулира имунната система.
Зелката се нарязва на ситно (външните листа се оставят за покриване). Ябълките се обелват и се нарязват на ситно. Джинджифилът се настъргва на ситно ренде. Нарязаното зеле се поръсва със солта и се стрива на ръка, докато си пусне сока. Добавят се ябълките и джинджифилът и се размесва. Получената смес се изсипва в стъклен буркан и се притиска, за да се уплътни и част от сока да излезе на повърхността. Покрива се с отделените външни листа и отново се притиска за уплътняване и изгонване на въздуха (процесът е анаеробен, т.е. протича в отсъствие на кислород). Съдът се оставя на тъмно и топло място (22–24 градуса С) за 3–4 дни за протичане на ферментацията. При по ниска или по-висока температура времето на ферментация съответно се удължава или съкращава. Салатата се отличава не само със здравословните си качества но и с много приятен вкус и аромат, с които ще подобри качеството на всяка месна храна. В хладилник запазва качествата си 4–5 седмици.

Лечебни препечени мюсли с ябълки, бадеми и канела

Продукти: 1 ч. ч. ябълково пюре, 1 ч. ч. изсушени ябълки на резенчета, 3 ч. ч. овесени ядки, 1 ч. ч. нарязани бадеми, 3–4 с. л. пчелен мед, 1 с. л. канела, 1–2 с. л. кокосово или краве масло (по желание).
Приготвяне: В голяма купа се изсипват овесените ядки и се смесват с нарязаните на ситно бадеми. 250 г ябълки се обелват, почистват се от семките, нарязват се на ситно и се смилат до получаването на гладко пюре. В отделна купа се слагат ябълковото пюре, медът, канелата, ванилията и сол на вкус. Разбърква се добре и сместа се изсипва към сместа от овесените ядки и бадемите. Отново се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Сместа се изсипва в тавичка, разстила се в равномерен слой и се пече в средно силна фурна (140–150 градуса С) за 30–40 мин, докато овесените ядки станат златистокафяви и хрупкави. След като се извадят от фурната, още докато са топли, се прибавят сухите ябълки – нарязани на много ситно и се разбърква добре. След охлаждане мюслито се съхранява в добре затворени съдове.

Ободряваща напитка, „зелено смути”, със зеленчуци и плодове

Продукти: 1–2 чаши вода, 1 глава нарязана маруля, 3–4 стръка целина, 200 г спанак, 1 нарязана ябълка, 1 нарязана круша, 1 банан, сокът на половин лимон.
Приготвяне: Всички съставки се смесват и се смилат в блендер или в мощен миксер. Това са 2 дози – едната се пие сутрин на гладно, а другата се запазва в хладилника за следващата сутрин. Зеленото смути съдържа 70% зелени зеленчуци и 30% плодове. То съдържа витамини, минерали, ензими, антиоксиданти и фибри и има пречистващо и стимулиращо действие. Това е гориво, което зарежда организма с енергия за целия ден. Бързо се усвоява, заради формата, в която се предлага.
Смути (от английски „smooth” – гладък, равен) е напитка, която получава все по-голяма популярност като термин и като продукт в западната кулинарна и здравна литература. Смути е напитка за всяко време на деня. Тя се приготвя от плодове и зеленчуци, смлени в блендер на хомогенна кашица. За разреждане може да се прибави вода, а за пиене през лятото се смесва с натрошен лед. Напитката е здравословна и диетична, тъй като съдържа плодовете и зеленчуците в натурален вид (задължително се използват сурови) със съдържащите се в тях фибри, витамини, елементи и биологичноактивни вещества. Смути може да се приготви от всякакви плодове и зеленчуци, според тяхната наличност и според желанието и фантазията на кулинаря. Кокосовото и бадемово мляко са едни от основните съставки на здравословните смутита, но ако не са на разположение, могат да се заменят и с пастьоризирано пълномаслено краве мляко. Смутитата са вкусни и ароматни и се приемат и от децата, дори ако в тях има целина или спанак, често недолюбвани от тях. Ето защо смутитата може да се използват като примамка за децата да приемат повече зеленчуци и плодове. Естествено, първото условие е наличието на мощен блендер или миксер и пресни плодове и зеленчуци.

Напитка (смути) с ябълки, банан и джинджифил за отслабване

Продукти: 1 ч. ч. бадемово мляко, 1 по-голяма ябълка (желателно да е кисела), 20–30 г свеж джинджифил, 1 банан, 1 с. л. пчелен мед, 5–6 листа спанак,1 ч. ч. ледени кубчета.
Приготвяне: Ябълката се обелва, почиства се от семките и се нарязва на малки парченца. Джинджифилът се настъргва на ситно ренде. Бананът се нарязва на парченца. Бадемовото мляко може да се замени с пълномаслено, стерилизирано краве мляко. Спанакът се нарязва. Всички продукти се слагат в миксер и се смилат, докато се получи гладка смес. Ако сместа е гъста, прибавя се още мляко, докато се получи желаната гъстота за пиене. Сервира се веднага, докато ледът не се е разтопил.
Пие се сутрин вместо закуска. Съставките на тази напитка осигуряват изобилие от фибри и биологичноактивни вещества за целия ден, като същевременно поддържа ситост за по-дълго време и помагат за изгаряне на мазнините в организма и загуба на тегло. Вкусът е балансиран и осигурява приятното приемане, а джинджифилът придава нюанс на пикантност, като същевременно успокоява стомашните проблеми. Млякото (бадемово или краве) осигурява необходимите белтъци, а ябълките – антиоксиданти.

Лечебна напитка (смути) с ябълков сок, ягоди и алое

Продукти: 1 голяма ябълка (200 г), 200 г къдраво зеле, 300 г пресни или замразени ягоди (може и от компот), 100 мл вода, 50 г алое, 100 мл бяло вино.
Приготвяне: Ябълката се обелва, почиства се от семките и се нарязва на ситно. Зелето се нарязва на ситно. Ягодите се режат на по 3–4 парченца. Смесват се, слагат се в миксер, прибавя се водата и се смила до получаването на хомогенна смес. Ако сместа е много гъста, прибавя се вода до получаване на желаната консистенция. Отделно листът от алое се нарязва на ситно, слага се в миксер, залива се с бялото вино и се смила за 1–2 минути до пълно хомогенизиране, след което се прибавя към първата смес в миксера, който се пуска за кратко, до смесване на двата продукта. Консумира се веднага или се съхранява в хладилник.
Присъствието на алое в тази напитка й придава значителни здравословни и лечебни качества. Днес алое има авторитет едва ли не на панацея – за лечение на всички болести. Сок от алое помага за прочистване на организма, стимулира храносмилането и имунната система, понижава кръвната захар и даже лекува рак. Същевременно помага и за намаляване на телесното тегло. Чистият сок от алое се приема много трудно, поради силно горчивият му вкус. В тази рецепта, присъствието на ябълка и ягоди не само че засенчват горчивия вкус на алое, но правят приемането му приятно.
Сок от алое може да се намери в магазините за здравословни храни, но при твърде висока цена – 1 литър е около 30 лв. Ако трябва ежедневно да се приема, поради здравословни проблеми, това излиза твърде скъпо. Решението е – отглеждане при домашни условия. Оказва се, че това растение, отбелязвано в кръстословиците като „тропично”, расте в саксии, поставени на балкона, в обикновена пръст. Десетина саксии с алое могат да осигурят 1–2 семейства със зелена маса от растението за цяла година.

Из „Ябълката – храна и лекарство”

Книгата можете да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Джордж Клуни - именията на една холивудска икона
Мишел Обама и световният рекордьор по плуване в ледени води
ЛеБрон Джеймс: Още няма да се отказвам
Коя е единствената жена, разбила сърцето на принц Хари?
Инфлацията расте - как да вложим парите си разумно и с вкус

Напишете дума/думи за търсене