Как да разпознаете лъжливата диета

„Отслабнете с 4 килограма за 5 дни!", „100% резултат", „Холивудска диета" - всички те обещават бързи резултати, но дали наистина работят?

Как да се ориентирате в хаоса от всевъзможни диети и да избегнете уловките?

Най-честият негативен ефект е, че след бързото отслабване, се получава „йо-йо ефект": килограмите се връщат отново, при това с лихвите. Освен това има диети, които са вредни за здравето и могат да доведат до депресии.

На какво да обърнете внимание при избор на диета?

На първо място, вижте продължителността на диетата. При „светкавичните" диети организмът губи преди всичко вода, белтъци и мускулна маса, но не и мазнини. Затова за по-сигурно подберете по-дълга, но щадяща организма диета.


1. Съкращавайте количеството на приеманите калории постепенно. Придържайте се към обичайното си меню, но разбийте приемите на храна на 5 - 6 неголеми порции. Започвайте деня си със закуска - пълнозърнест хляб, млечни продукти, плодове, чай, кафе. До 10 часа сутринта храносмилателната система работи най-активно.
2. Преди всяко хранене хапвайте по една ябълка. Избягвайте калорийните бомби (шоколад, бисквити, ядки) и ги заменете със свежи плодове или кисело мляко.
3. Във всяка диета трябва да присъстват базови продукти (хляб, ориз, паста). Те дават усещане за ситост и осигуряват бавното освобождаване на енергия. Пийте много вода, но не и по време на хранене.
4. Спортувайте, за да увеличите разхода на енергия и да задържите резултатите от диетата. Можете да започнете с разходка пеша по 3 - 4 км дневно и постепенно да увеличите разстоянието до 7 - 8 км.
5. Хранете се редовно, по едно и също време. Хапвайте често, но на малки порции. Не използвайте кофеин или други стимулатори, за да контролирате апетита си. Здравословното пълноценно хранене и редовните физически упражнения ще ви помогнат да отслабнете без диети.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене