Приятелят на мама говори против баща ми

Преди една година майка ми си намери приятел. Той е от нейната работа. Отначало всичко беше добре. Един ден той ми каза, че ще живее у нас. Аз го приех добре, защото и той се държеше добре (към сестра ми). Сега живеем заедно - той гледа сестра ми (тя е на 5). Един ден започна да говори против баща ми (майка ми и баща ми са разведени). Оттогава ми падна в очите, намразих го много до такава степен, че почти го изгоних само чрез държанието си. Искам да се махне и да не го видя повече. Отчаяната, 12 г.

Скъпа Отчаяна, държанието ти към него недвусмислено показва, че си разочарована и наранена. Комуникацията обаче има две нива - както невербална и индиректна (без думи - само чрез поведение, или с думи и обиди, но отнасящи се за нещо съвсем различно от това, което поражда проблема) и вербална/директна (такава, при която думите ясно изразяват емоциите, като конкретизират проблема). Ти използваш първото ниво, като се опитваш да кажеш на партньора на майка ти следното: „Ти ме нарани с думите, които изрече по отношение на баща ми. Смятам, че нямаш право да обсъждаш баща ми при каквито и да е условия и пред когото и да било, особено пред мен и сестра ми. Ще те помоля да не го правиш повече." Е, кажи му го с тези думи без агресия и му дай възможност да осъзнае грешката си, защото най-вероятно той не е лош човек.

Казват, че им тровя живота
Мила Ани, по никакъв начин не се разбирам с родителите си и те мислят, че аз съм виновен за това. Снощи дори не спах вкъщи. Карат ме да върша всякакви работи: да чистя, да гледам сестра си и още най-различни неща. Аз нямам нищо против, ако и те ми връщат услугите. Например когато веднъж най-добрата ми приятелка дойде (от друг град), те не ми разрешаваха да стоя навън дори до 11 ч. Да не говорим, че често ме лишават от джобни, в повечето случаи се обаждам на леля, която е банкер в София. Тя ми превежда пари по дебитната карта, чийто срок изтича през октомври и мама й забрани да я подновява. Мама не ми дава достъп до компютъра ми, а изобщо да не говорим за интернет. В повечето случаи мама и тати казват, че аз съм ги "тровил" и не заслужавам нищо. Надявам се да ми дадеш добър съвет, защото така за мен животът няма смисъл!

Отговорът на този и други въпроси към психолога Анна Жукивская четете в новия брой на списание "Хай клуб".


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене