Един от най-известните ни готвачи се завърна преди десетина дни от Румъния, където снима специално коледно предаване за TLC. В “Най-добрата коледна вечеря” той и още трима негови колеги - Фоа от Румъния, Андраш Йокути от Унгария и Ненад Гладич от Сърбия, ще покажат по три ястия за празника, типични за страната си.
Докато единият от тях готви, другите трима внимателно наблюдават, а след това ще опитват и оценяват труда на колегата си. Всеки от тях ще обяснява на зрителите подробно как се приготвят ястията и ще издават някои хитрини за кухнята.
Иван Манчев ще покаже как се правят традиционната за празника питка, предястие от козе сирене от Стара планина със спанак и капама в тиква. За нея необходимите продукти са:
1 тиква - около 2 кг
300 г пилешка пържола от бут с кожа
300 г свински врат с кости
300 г пилешки гърди
3 парчета домашно приготвена наденица
100 г лук
150 г моркови
250 г печурки
2 парчета домат
100 г праз лук
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
лют пипер
20 г червен пипер
сол и черен пипер.
Капамата се приготвя за около 2 часа. Първо се срязва върхът на тиквата с остър нож, след това се издълбават семената и страните на тиквата трябва да са напълно изчистени. Тиквата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
В дълбок тиган се поставят различните видове меса и зеленчуци, нарязани на по-големи парчета, и се пържат, докато станат готови. Овкусяват се с настъргания магданоз, чесън, сол, черен пипер, лютия и червения пипер.
Когато са готови, тиквата се пълни с месото и зеленчуците. Тя се увива с алуминиево фолио за готвене и се пече на 180 градуса, докато стане готова.
“Най-добрата коледна вечеря” ще се излъчи в четири епизода, в които ще се представи всеки от готвачите. Първото му издание е на 30 ноември от 21 ч по TLC.
Коментари (0)
Вашият коментар