“Чиканда“, известна също като “кинака“ или “киканда“ е популярна закуска с подправки в Замбия. Смята се, че всяка година над 4,4 милиона орхидеени грудки се внасят в Замбия от Танзания, Ангола, Демократична република Конго и Малави, съобщава БиБиСи.
Закуската, позната като чиканда е толкова търсена, че добивът на орхидеи не може да навакса.
Грудките съдържат голямо количество въглехидрати, които са нужни на орхидеята да преживее неактивния сезон. Но именно грудките й се използват за храна на хората.
Свикнали сме да възприемаме орхидеите за нежни цветя и трудно можем да си представим, че могат да бъдат отглеждани като картофи - изкопавани от земята с кирка, или приготвяни заедно с люти чушки и фъстъци.
Първоначално чиканда се консумира от племето бемба в Североизточна Замбия и от племената Ниамванга, Нийка, Нийха, Фипа, Лунгу и Ндали в южната част на Танзания.
В качеството си на традиционна храна, тя се събирала в малък мащаб и за местно потребление. Всяка добита грудка се е изравяла от диви орхидеи, принадлежащи към рода Disa, Habenaria и Satyrium.
Днес обаче това е бизнес, който все повече се разраства, използват се над 81 вида орхидеи в производството, а местните вече са забравили вкуса на чикандата.
Коментари (0)
Вашият коментар