Много хитрини за приготвяне на вкусно пилешко, както и над 200 рецепти за ястия с друг вид птиче месо – пуйка, патица, пъдпъдъци, яребица, гълъби и др., съдържа третата кулинарна книга “Рецепти за ястия с птиче месо”. Тя излиза на пазара след “Ястия със свинско месо” и “Десерти”, които се превърнаха в едни от най-търсените кулинарни книги - и от професионалисти, но и от всички, които искат сами да си приготвят вкусно ястие.
Тези книги от поредицата “Кулинарна енциклопедия” са съставени от в. “Всичко за семейството” и са издание на Книгоиздателство “Труд”.
Пилешкото месо има славата на едно от най-здравословните не от днес, а от няколко хилядолетия. Допълнителен плюс е, че кокошките не се гледат трудно, а цената им е сравнително евтина. Днес в търговията под “пиле” се разбира мъжкото и женското потомство, което е над 4 месеца. Бройлерът се отглежда затворен и тежи 1-2 кг. По стандарт свободно отглежданите пилета се разхождат на открито и кълват каквото намерят на ливадата. Това подобрява вкуса на месото им.
В кулинарията се използват всички части на почистеното от перушината пиле, в това число и дреболиите – дробче, воденичка, сърчице. Изхвърлят се само червата.
Пилешко се готви по всякакъв начин – вари се, пече се, задушава се, панира се, пържи се. Месото се мели и на кайма.
Прословута е пилешката супа - смята се за вълшебен лек при настинка. Учените установиха, че това не е мит. В свареното пилешко се съдържа протеинът цистеин, който се бори с възпаленията, а цинкът подсилва имунната система. В Япония съветват хипертониците да ядат поне веднъж в седмицата пилешко, защото белтъчините в него имат действие, подобно на лекарствата за понижаване на кръвно. Пилешкото е лесно за смилане, така че е полезно за хапване дори вечер. То е по-бедно на мазнини, но пък е богато на протеини, магнезий, желязо, калций, цинк, форсор, витамини А и В12. В 100 г варено пилешко има само 146 калории, заради което се препоръчва и при диети. В 100 г печено пилешко калориите достигат 195.
Ето една рецепта за класическа пилешка супа.
Необходимите продукти: 1 пиле, 2 глави кромид, 1 морков, корени за супа, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. фиде (може да го замените с 2–3 картофа), 1 яйце, 1 кофичка кисело мляко, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, магданоз, сол.
Приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода заедно с корените за супа. Обезкостяваме го и нарязваме месото на парченца. Подправяме ги с черния пипер. Връщаме парченцата в бульона заедно с нарязаните зеленчуци. Накрая добавяме доматеното пюре и фидето. Когато и то е готово, подправяме с нарязаните на ситно чесън и магданоз. Сваляме от котлона. Разбиваме яйцето и млякото в купа. Изливаме по малко от супата при непрекъснато бъркане, докато темперираме застройката.
С “Рецепти за ястия с птиче месо”, както и с изпреварилите я “Ястия със свинско месо” и “Десерти” можете да купите и чрез електронната книжарница на Книгоиздателство “Труд” – www.trud.cc.
Всяка от тях струва 6 лева.
Ще едно предложение от КК "Труд" - този път за любителите на екшъна
Острието на самурая
Хиро в действие
“Острието на самурая” (КК “Труд”, втора книга от поредицата криминални романи на Сюзан Спан) е приключение в средновековна Япония. Хиро Хатори е посетен от своя другар шиноби (самурай) Казу, работещ под прикритие в шогуната. Братовчед на шогуна е бил убит в кабинета си. Оръжието на убийството е личният кинжал на Казу. Хиро е заставен да избира между приятелството и личната чест.
Под редакция е третата книга от поредицата - “Чашата на мъртвеца”. Излиза през март.
Коментари (0)
Вашият коментар