Неймар - Пътят към Барселона

Source Wikipedia

Понеделник, 3 юни 2013 г. Слабо, усмихнато момче излиза насред препълнения Ноу Камп. На гърба му няма номер, но скоро на фланелката му ще пише 11 - номер, носен от Дзамброта, Ривалдо и Хаджи. Името му е Неймар да Силва Сантош Джуниър, а пътят му към този велик момент започва двадесет и една години по-рано в Моги дас Круз, Сао Пауло.

Началото

Освен името си, малкият Неймар споделя с баща си, който е бивш футболист, и страстта към играта. С тази страст и с огромния си талант Неймар полага началото на звездната си футболна кариера едва на 11 години. Тогава се присъединява към младежкия отбор на Португеза Сантиста – клубът, в който Пеле започва кариерата си. По-късно същата година семейството му се мести в Сантош и Неймар получава местния отбор, носещ името на града.. За по-малко от 6 години се доказва като играч и на 7 март 2009 г., едва на седемнадесет години, той прави професионалния си дебют в първия отбор на Сантош. Седмица по-късно бележи и първия си гол, а след това добавя още 13 до края на дебютния си сезон.

Възходът

През 2010 Сантош печели Кампеонато Паулища (висшата лига на Сао Пауло), а Неймар – наградата за най-добър играч в състезанието. Следват оферти от Уест Хам Юнайтед (за 12 милиона британски лири) и Челси (за 20 милиона британски лири), които Сантош отхвърля. Следващата година Неймар бележи 6 гола за Сантош в борбата им за Копа Либертадорес. Постижение, което отборът е извоювал за последно преди повече от половин век с Пеле през 1963. Неймар завършва 2011 с награда за “Футболист на годината на Южна Америка”. Отличието е печелено в миналото от легенди като Марадона, Ромарио и Пеле.

На 20-я си рожден ден Неймар бележи гол номер 100 в професионалната си кариера.

Година по-късно, на 26ти Май 2013, започва, със сълзи в очите по време на националния химн, последния си мач за Сантош. Следващият ден е първият от 5-годишния му договор с Барселона.

Барселона

Неймар бързо се адаптира към испанския футбол и стил на игра и завършва сезон 2014-2015 с 39 гола за Барселона, 10 от които в Шампионската лига. Бразилецът си поделя титлата на голмайстор в шампионата с Роналдо и Меси. Това е сезонът, в който Барселона става първият клуб в историята на Испания, който печели требъл за втори път. Тогава каталунците печелят Шампионската лига, Примера дивисион и Купата на Краля. Неймар става осмият футболист, който печели Копа Либертадорес и Шампионската лига и първият играч, който бележи за победителите във финалите и на двата турнира.

Олимпиадата в Рио

През 2016 Неймар повежда Бразилия като капитан на отбора. Бразилците успяват да стигнат до финал, в който се изправят срещу Германия. Съдбата на Олимпийското злато се решава с дузпи, а Неймар бележи печелившата. Така Бразилия извоюва първия си златен Олимпийски медал в мъжкия футбол.

5 неща, които може би не знаете за Неймар:

1. Той е единственият бразилски атлет, появявал се на корицата на списание “Тайм”.

2. През 2013 списание “СпортсПро” го обявява за най-продаваемия спортист в света. Спечелил си е рекламни договори с гиганти като “L’Oreal”, “Panasonic” и “PokerStars”.

3. През тази година швейцарския Международен център за футболни изследвания оцени Неймар като най-скъпия футболист в света.

4. Има комикс посветен на него, наречен “Неймар Джуниър”. Първият брой излиза с името „Момче с талант“.

5. Има лицето на сестра си Рафела татуирано на ръката.

Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене