Особености на пресаждането на цветя в саксии

Тази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила

Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално на надземната част, което означава че в един момент малката саксия е недостатъчна за да се продължи оптималното развитие на растението.

Обикновено градинските цветя и балконските се нуждаят от пресаждане веднъж на две или три години. Ако не се направи това, увеличаваме риска от заболявания, защото корените на растението се вплитат в дренажа на саксията.

Също така растението няма достатъчно хранителни вещества, за да изхранва наедрялата си вече надземна част и се образуват предпоставки за забавянето на неговия растеж или в някои случаи се стига дори до загиване. Също така намалява и цъфтежът и цялостното развитие. Основен индикатор за това е че корените се виждат вече и на повърхността на саксията (което по принцип значи че вече сме закъснели с пресаждането).

Друг недостатък на умалялата вече малка саксия е, че едрите растения, които обикновено са високи и тежки, стават доста нестабилни и има опасност да паднат и да се счупят. Вече изчерпаните хранителни елементи е добре да се подменят с нова почва и е добре да добавите пресен тор.

Стъпка по стъпка

Пресаждането става, като извадите внимателно растението от старата му саксия чрез потупване, като много внимавате да не повредите корените.

След това го поставяте в предварително подготвена нова саксия, която задължително трябва да има дренаж.

Целия текст четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене