Мадейра – цветната градина на Португалия, ви очаква

Португалският остров Мадейра е разположен в източния Атлантик, като благоприятният климат, свързан с неговото разположение, е допринесъл до превръщането на иначе назъбения вулканичен остров е истинска цветна градина. Това пишат нашите приятели от сайта "Градовете на Европа" и ни предлагат красива разходка из острова.

Мадейра се намира по-близо до африканското крайбрежие /бреговете на Мароко/, отколкото до континентална Португалия, като това води след себе си до наличието на субтропичен климат на острова. Поради тази причина Мадейра не само е потънала в зеленина и цветове, но е и целогодишна туристическа дестинация.

Мадейра представлява по своята същност връх на подводна планина, като други надводни части на тази планина са още няколко съществуващи в момента острови- остров Порто Санту, както и Безлюдните острови /Илхас Десертас/ и Дивите острови /Илхас Селванджес/. Мадейра е най-големият по площ от всичките, с население от около 300 хиляди души и територия от 740 км.км.

Независимо от по-големите си размери, Мадейра не е първият открит остров от тази островна група. Порто Санту е открит първи от португалски пътешественици през 1418 г. Португалци, тръгнали да изследват западната част на Африка, попаднали на малкия остров в опит да се скрият от буря. Две години по-късно откривателите се завръщат, но този път успяват да достигнат и до самия остров Мадейра, кръщавайки го Илхас Мадейра, или Гористия остров. Постепенно започва развитието на острова и неговата бъдеща столица Фуншал - докарани са роби, които изграждат напоителни канали, строи се пристанище и др. Основният поминък на острова първоначално било производството на захар, но след 17-ти век това производство бива изоставено за сметка на винопроизводството. Оказва се, че характеристиките на острова да благоприятни за отглеждане на напитката, като производството е във възход дори и в наши дни.

Целия текст четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене