Румънецът Куку влиза в “Мастършеф”, за да отвори свой ресторант в София

Куку малко преди да отвори кутията на “Мастършеф”.

Заради мечтата да направи свой ресторант в София един млад румънец реши да се пробва за голямата награда от 100 000 лева в кулинарното шоу “Мастършеф”. И още с първата си поява в него се превърна в любимец на зрителите. Заради колоритната си фамилия Стелян Тибериус Куку бързо влезе в устата на тримата професионални готвачи в журито - Андре Токев, Петър Михалчев и Виктор Ангелов. А с кулинарните си умения уверено се нареди сред 16-имата финалисти в предаването.

“Нищо не значи Куку, такова ми е името от семейството. В Румъния нямаме бащино име, а само фамилно”, обяснява той. Стелян гледа с интерес първите два сезона на “Мастършеф” и понеже самият той много обича да готви, решава да се пробва в него. “Казах си - хайде да го направим и аз”, обяснява Куку на български. Той не е учил езика ни, нито е живял дълго в страната ни. Но покрай жена си, която е българка, започва да разбира езика ни и малко по малко да говори на него.

Стелян с жена си Петя в Испания
Стелян с жена си Петя в Испания

Той сам попълва документите и праща данните си на мейла на шоуто. “Не ми беше толкова притеснено, колкото яко, че ще готвя пред журито”, казва Стелян с усмивка. Понеже много харесва испанската кухня, решава, че с рецепта от нея би могъл да влезе в кулинарната надпревара. Приготвя паеля с морски дарове, но щом

журито се

приближава да

опита ястието му,

то се разпада

Заради добрия вкус на паелята Андре Токев и Петър Михалчев му дават своето “да”, но Виктор Ангелов му казва “не” - той иска ястието на Куку да е перфектно - и на вкус, и на визия. Задача, която се оказва напълно постижима за 30-годишния румънец в следващия етап на състезанието.

Сега, когато Би Ти Ви излъчва “Мастършеф”, всички около Куку много му се радват. И искат да знаят кой е победителят. “Но аз им казвам, че е тайна. Няма как да издам”, обяснява Стелян.

Той е роден и израства в румънския град Търговище. “Майка ми е румънка, а татко ми - наполовина руснак”, разказва Куку. Още докато гледа как майка му готви вкъщи, му е много интересно. Сам започва да развива кулинарните си умения преди 4-5 г., без да е учил нищо за това.

Стелян завършва средното си училище в Румъния с две специалности - за монтьор и проектант. Още като ученик работи през ваканциите, за да може да помага на родителите си. “Лятото миех чинии в ресторант, зимата работех на автомивка”, спомня си той.

Когато е на 20 г.,

решава да замине

за Гърция

- отива в Катерини Паралия, където има уговорка да започне работа като механик в сервиз. Покрай своя колежка там пристига за първи път в България. “Дойдох първо в Перник и беше суперяко, много ми хареса. После съм идвал всяка година”, казва той.

Тогава едва ли подозира, че любовта на живота му ще е именно българка. Среща я един ден в ресторант близо до автосервиза. Тя е сервитьорка и още щом я вижда, Стелян се влюбва в нея.

“Беше последната година, в която живях в Гърция - преди 5 години. После заедно с Петя заминахме за Мадрид”, разказва Куку. В испанската столица той започва работа в голям автосервиз, после се местят за кратко в Австрия и Италия, но последните няколко години прекарват пак в Мадрид.

Жена му Петя е от Сливен, а в Испания работи като помощник-управител в голям ресторант. С Куку имат две деца - момче на 5 г., което се казва Теодор Петър Михаил, и момиче на 1 г. - Амелия Цветелина Глория. И двамата са родени в Мадрид.

Общата мечта на Стелян и Петя е да си открият собствен ресторант. Точно в това Стелян би инвестирал парите от “Мастършеф”, ако стане победител в третия сезон. Всъщност заради предаването той идва в София преди няколко месеца. Никога не е работил в професионална кухня, но е гледал внимателно какво правят негови приятели - майстор готвачи, и после сам е изпробвал техните рецепти. “Мой много добър приятел Каталин - румънец, е сомелиер и готвач, който през зимата

работи в двореца

на испанския крал,

а лятото е готвач в най-скъпия ресторант в Европа, който е в Ибиса. Когато е в Мадрид през зимата, живеем в общ апартамент и съм научил много от него”, обяснява Стелян.

Куку е с шеф Петър Михалчев, при когото започнал работа преди няколко дни.  СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ
Куку е с шеф Петър Михалчев, при когото започнал работа преди няколко дни. СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ

Сега, когато снимките по шоуто са зад гърба му, той все още е в София. Вече е започнал работа - в японския ресторант на Петър Михалчев. Когато Куку почувства, че вече се е установил, в България ще се върне жена му, а с нея и двете им деца. Те все още са в Мадрид и там следят внимателно как се представя той като готвач.

Макар през делничните дни да ходи в испанско училище, синът му знае добре нашия език - всяка събота и неделя посещава българско училище. И му е много интересно да гледа баща си по телевизията. А когато семейството се събере тук, Куку ще ги запознае с всички приятели, които срещна в шоуто на Би Ти Ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене