Модерните технологии, които ни разболяват

Днес прекарваме почти целия си ден пред компютъра, говорейки по мобилния си телефон, слушайки MP3 плейър, дори често спортуваме пред екран. Модерните технологии улесняват живота ни, но също така крият и рискове.

Мобилни телефони


Опасно облъчване

Асоциация “Активни потребители” цитира изследване на Международната комисия по защита от нейонизираща радиация, според която радиовълните от мобилните телефони могат да предизвикат главоболие, високо кръвно налягане, загуба на паметта, дори злокачествени образования.

Как да се предпазим? Мерната единица за измерване на облъчването на всеки телефон е SAR и тя трябва да бъде обозначена в упътването на уреда. Препоръчва се да си купувате телефони със SAR по-нисък от 2 W/Kg.
Освен това избягвайте да говорите по телефона, докато той се зарежда, тогава нивата на облъчване са по-високи. Високи са и, когато изпращате нещо по bluetooth, използвате интернет на телефона или пращате sms. Най-опасни са обаче при свързване с друг номер. Затова дръжте телефона далеч от ухото си, докато чуете сигнала за звънене и едва тогава го приближете.

Проблеми със слуха
Според изследване на Американската асоциация по здравеопазване, ако използваме мобилен телефон повече от десет минути всеки ден в продължение на четири години увеличаваме двойно риска от проблеми със слуха.

Как да се предпазим?
Специалистите препоръчват да намалим звука на телефона и да не прекаляваме с използването на Hands-Free, защото тогава звукът се предава от минимално разстояние в ухото.

Целия текст четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене