Въглехидратните и киселите храни не трябва да се приемат на едно и също хранене. Според д-р Пърси Хоу от Харвардския медицински университет плодовите киселини не само пречат на смилането на въглехидратите, но и причиняват ферментация, газове, дискомфорт.
- На едно хранене не бива да се комбинират протеини и въглехидрати: ядки, месо, яйца, сирене - с хляб, зърнени храни, картофи, сладки плодове.
- Кисели ябълки, бобови храни, фъстъци, грах, зърнени храни се смилат бавно и често причиняват дискомфорт и гнилостни процеси в организма.
- Яжте сладките и киселите плодове отделно. Към киселите спадат цитруси, кисели ябълки, вишни, ягоди, домати и др., към сладките – дини, пъпеш, банани и др.
- Добре е да изядете един кисел плод като първа сутрешна закуска и след това сладък за междинна.
- Повечето плодове съдържат до 95% вода и се усвояват за около 20-30 минути. Добре е да се хапват 15 до 20 минути преди ядене, за да нямате проблем с храносмилането.
- Специалистите препоръчват да се ядат плодове само от един вид. Ако все пак се изкушите, избягвайте комбинации от сладки и цитрусови плодове.
- Ако искате да хапнете плод за десерт, направете го един час след ядене, за да избегнете газове и лошо храносмилане.
Какво да правите преди да закусите и още съвети четете на mila.bg
Коментари (0)
Вашият коментар