За този Великден може да спестите някой лев от изкуствената боя за яйца в магазина, ако запретнете ръкави и ги оцветите по старомодния начин: с храни, които вече имате в кухнята си. Забавно е, сигурно е, а в същото време въображението ви ще получи силен подтик да се развихри. Един от неочакваните ефекти на естествените бои е, че никога не знаете какъв ще е резултатът накрая, т.е. какви точно цветове ще получите.
Това обаче няма голямо значение, тъй като ще се окажете с друг тип полза. Великденската трапеза ще придобие рустик стил - ще рече грубоват, селски, семпъл, който е много модерен в момента.
Основната процедура за всички бои е една и съща с изключение само на сребърния цвят.
За да приготвите боите, първо сипете в 1 литър вода 2 супени лъжици бял оцет в средно голям съд. Ако е нужна повече вода, за да покрие всички съставки, пропорционално увеличете количеството оцет.
Сложете на котлона, докато водата заври, добавете съставките за съответната боя, намалете огъня и оставете да къкри за 30 минути. След това охладете получената боя и прецедете, преди да сложите в нея яйцата.
Може спокойно да оставите и децата да боядисват, ще им е интересно сами да откриват какви различни цветове могат да създадат. Нека експериментират с твърдо сварени яйца
и различни купи с изстудена боя. Добре е да намерите бели яйца, тъй като естествените бои са по-слаби и бялата черупка ще ги поеме по-лесно, отколкото кафеникавата.
За жълто: Добавете 3 супени лъжици куркума към врящата вода. Внимавайте, тъй като куркумата е печално известна с това, че може да оцвети кожата ви. Може би е по-добре да сложите гумени ръкавици, докато приготвяте тази боя.
Наръчник за естествените
бои, получени от
продуктите вкъщи, и
как да бъдат използвани
За розово: Добавете 4 чаши накълцано червено цвекло. Не се притеснявайте, ако яйцата отначало ви изглеждат кафяви вместо розови. Когато изсъхнат, ще добият хубав пастелен розов оттенък.
За синьо: Добавете 3 чаши нарязано червено или лилаво зеле. 30 минути в тази боя ще оцвети яйцето в синия цвят на червеношийката. Ако искате по-тъмен оттенък, оставете яйцата да киснат в боята за една нощ в хладилника.
За оранжево: Прибавете 4 чаши с обелки от жълт лук в тенджерата. Това са обелките от горе-долу 12 глави. За по-ярко оранжево оставете яйцата да преседят в боята една нощ в хладилника.
За сребърно: Смесете 4 чаши - всяка от тях пълна с вода и замразени боровинки, в купа. Оставете сместа да стигне стайна температура, след което я изцедете. Потопете яйцата в получената смес за една нощ в хладилника. Стават сребърни.
Естествените бои могат да произведат неочаквани резултати. Така че не се учудвайте, ако боята от червено зеле оцвети яйцата в синьо.
Следващите указания
ще ви помогнат да
постигнете
цветовете,
които желаете.
За тъмно, плътно кафяво: използвайте 1 литър черно кафе вместо вода. Сварете яйцата в кафето за 30 минути.
За златно: варете яйцата в разтвор от куркума 30 минути.
За цвят сиена, вид охра: яйцата се варят 30 мнитуи в разтвор с лучени обелки.
Бледожълто: потопете яйцата в разтвор от куркума, охладен до стайна температура, за 30 минути.
Светлокафяво: потопете яйцата в черно кафе, но не горещо, а със стайна температура, за 30 минути.
Светлорозово: яйцата киснат 30 минути в охладен разтвор от червено цвекло.
Светлосиньо: постига се отново с боя на стайна температура, направена от червено зеле. Време - 30 минути.
Кралскосиньо: яйцата се поставят за цяла нощ в разтвор от червено зеле, охладен до стайна температура.
Цвят лавандула: поставете яйцата в охладена боя от цвекло за 30 минути. След това да престоят още 30 минути в разтвор от червено зеле, който също е със стайна температура.
Резеда: потопете яйцата в разтвор от куркума със стайна температура за 30 минути. След това в разтвор от червено зеле, пак охладен, но само за 5 секунди.
Цвят сьомга: оставете яйцата да престоят в хладък разтвор на куркума за 30 минути. След това още 30 минути в лучената боя, която също трябва да е със стайна температура.
ДРУГ ТРИК
Използвайте пяна за бръснене за мраморен ефект
До Великден остават няколко дни и идва времето на една от най-хубавите традиции, свързани с празника – боядисването на шарени яйца. Тази година може би е време да пробвате нова техника, с която те ще имат вид, сякаш са направени от мрамор. Ето какво ще ви е нужно:
пяна за бръснене,
оцет, домакински ръкавици,
тава – може да е йенска, но най-практично ще е, ако си купите от магазина алуминиева тавичка за еднократно ползване,
клечки за зъби или шишчета за грил,
няколко цвята сладкарски бои,
салфетки/ руло домакинска хартия.
Сварете яйцата (най-добре ще е, ако намерите бели) и ги оставете да изстинат добре. Накиснете ги в оцет за няколко минути, за да хване боята по-добре. След това изсипете пяната за бръснене в тавата и я разнесете равномерно по повърхността, като може да използвате за това готварска шпатула. Когато сте готови, капнете от боите отгоре. Вземете клечка за зъби и разнесете боята, така че да смесите различните цветове, и се опитайте да получите интересни фигури с тях по пяната.
Извадете яйцата от оцета и ги подсушете внимателно. С ръкавици вземете едно и го търкулнете по оцветената пяна, като гледате тя да полепне добре от всички страни. След това го оставете, както е с пяната, за поне 30 минути настрани и повторете процедурата с останалите яйца. Когато е минало достатъчно време, отстранете със салфетка цялата пяна от яйцата и те са готови. Но внимавайте – ако има пукнатини по тях, не ги яжте.
Коментари (0)
Вашият коментар