Какво да правим, ако се задавим

Когато в гърлото или хранопровода попадне храна или някакъв предмет, които не могат да бъдат преглътнати, дишането се затруднява, получава се спазъм, придружен със силна болка и сериозен риск от задушаване. При възникване на такъв инцидент е важно да се реагира бързо и адекватно, защото оказаната помощ може да е животоспасяваща.

кога се случва
Задавяме се с най-различни храни и предмети, дори и със собствената си слюнка, но най-често това се случва при определени обстоятелства.

При поемане на вряла течност или много люта храна се предизвиква спазъм на гърлото и съдържанието на устната кухина попада в трахеята и дихателните пътища.

Опасността от задавяне е много голяма, когато по време на хранене непредпазливо се говори, смее или пее.

Някои хора, за да си “помогнат” при работа, задържат между устните си инструменти, игли, пирони или копчета, които при невнимателно поемане на въздух, рязко движение или уплах могат лесно да попадат в дихателните пътища или хранопровода.

При малките деца рискът от задавяне е най-висок, защото те рефлекторно поставят всичко в устата си.

При лакомо сукане на кърмачето, пиене на вода или хранене в неподходяща поза на болни и възрастни хора задавянето е обичаен инцидент.

Някои сърдечни заболявания, алергични състояния и инфекции увреждат инервацията на гълтача и предизвикват тежки задавяния, при които се налага спешната намеса на лекар.

Целия текст четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене