24-часово събитие, в което хората да могат да слушат различни жанрове музика, като заедно с това опитат кухня на световно ниво – и всичко това да се случва на самотен плаж, сред природата без никакви допълнителни ефекти.
Ето по това вече работи Божана Кацарова – победителката от третия сезон на “Мастър шеф”. Идеята за такова дълго парти, в което се преплитат различни видове изкуства, е на нейни приятели, които са се занимавали с подобни събития в чужбина. И ѝ се струва достатъчно интересна, за да вложи всичките си усилия, а и наградата от 100 000 лева, която получи с първото място в кулинарното шоу на Би Ти Ви.
Божана експериментира от малка с готвенето, но никога не си е помисляла да участва в каквито и да е тв формати. От години живее в Холандия, а септември миналата година се прибира в София за седмица, за да види близки и познати, а и да свърши малко задачи. Самолетът ѝ на обратно е в 7 ч във вторник, а няколко дни по-рано – в петък сутринта, се буди, пуска телевизора и чува как Александър Кадиев в “Преди обед” обяснява, че се набират кандидати за новия сезон на “Мастър шеф”. “Ти задължително трябва да се запишеш”, казва на Божана нейната приятелка Рая. Но тя не обръща никакво внимание на това, затова Рая набързо влиза в интернет страницата на кулинарното шоу, попълва данните на Божана и само след няколко часа оттам се обаждат да я канят на кастинг.
Оставам завинаги
в България
“Реших да участвам в шоуто, за да видя какво ще стане. Никога не съм искала да се показвам и да ставам известна. Някои хора ми казват, че в предаването от първия ден съм изглеждала сякаш всичко там е на живот и смърт. Не, толкова се кефех, че играех”, обяснява тя. Докато разказва, до нея минават две деца, които, щом я виждат, започват да си шушукат: Божана, Божана от “Мастър шеф”. Няколко секунди след това се връщат и я молят да се снимат заедно. “Ние викахме за теб”, казват ѝ децата.
Божана е на 27 г. и е от София. Средното си образование завършва в 18-о СОУ “Уилям Гладстоун” в паралелка с изучаване на японски език, а след това решава да продължи обучението си в Холандия. Записва специалността International Communication Management (от англ. - управление на международните комуникации). Част от обучението в университета е 6-месечен задължителен стаж, след който се прави и дипломната работа. Затова Божана започва работа първо в банка, а после в рекламна агенция в България. “Обучението за бакалавър в Холандия е 3 г. и там много насърчават между втората и третата година да направиш пауза, в която да натрупаш колкото може повече работен опит. При мен точно това стана – удължих стажа си и след 6-те месеца останах в рекламната агенция и се занимавах с организирането на международен голф турнир”, разказва тя.
Божана толкова добре се разбира с шефката на проекта, по който работи, че накрая тя ѝ казва: Ти все още имаш да пишеш дипломната си работа, не се вкарвай отсега в този цикъл. Върни се в Холандия, аз ще те свържа с точните хора и ще станеш асистент на мои познати. Така Божана има необходимата почасова работа, с която хем да пише дипломната си работа, хем да се издържа. Тя става личен асистент на бизнесдама и двете стават много близки. През това време Божана успява да завърши университета, а и се превръща в част от семейството на жената, за която работи.
Един ден Божана предлага да направи вечеря за всички вкъщи. “Направих им пълнени чушки, а най-малкото дете – 6-годишната Фредерик, не можеше да повярва, че някой готви в кухнята им. После им сготвих мусака, капама – подкарах ги с тежката артилерия”, смее се Божана. След рецептите от българската кухня решава да пробва нещо ново. Открива големия пазар в Ротердам, където освен секцията с месата и зеленчуците всеки ден има прясна риба и всякакви морски дарове. Така
от личен асистент
Божана се
превръща в готвач
за холандското
семейство
Разпитва за рецепти продавачите на пазара, но най-много се учи от готвачите, които имат собствени канали в ютюб. И колкото и да ѝ харесва това, усеща, че май не е работа, с която да се занимава цял живот.
Много е тежка раздялата със семейството - всички толкова са свикнали заедно, че на Божана ѝ се къса сърцето. Но вече е решила - иска да излезе от зоната си на комфорт и да търси развитие другаде. Прибира се в България и кандидатства за работа в компания, специализирана в производството на бързооборотни стоки. Минава няколко кръга на подбор и накрая ѝ предлагат да стане част от екипа им. “Така започнах работа в България, бях бранд мениджър на един от продуктите на компанията”, обяснява Божана.
Не след дълго тя се разочарова не само от начина на работа, и а от това, че стандартът ѝ на живот става много по-различен от този, който е имала като готвач за семейство в Холандия. Вече не може да си позволи да отскочи за концерт в Берлин или да се види с приятели във Франция за ден. Напуска работа и заминава пак за Холандия, където се присъединява към приятели от студентските години, които организират различни събития в Амстердам. “Там няма йерхахия с шефове, началници - днес може да миеш прозорци, после ще бършеш чашите, след това ще посрещаш хората, и т.н.”, обяснява тя.
Тя се занимава с това до момента, в който започват снимките на “Мастър шеф”. Разбира се, едни от първите, които научават за предаването, са нейните близки. Те нямат нищо общо с кулинарията. Майка ѝ е бивша учителка по математика, а сега има собствена фирма за уебсайтове. Баща ѝ е инженер и има компания, която се занимава с климатизация. Брат ѝ пише компютърни софтуери за автомобили. Всички добре помнят опитите на Божана в кухнята още от дете. Баща ѝ няма да забрави солта, която била по подовете на всички стаи, когато дъщеря му сготвила риба в сол. А тя самата няма да забрави деня, в който искала да сготви нещо много различно.
Събрала около
10 кг охлюви,
пъхнала ги в тенджерата, но като баба Цоцолана забравила да сложи капака. Те един по един започнали да излизат и да щъкат по апартамента, който накрая целият бил в тънки линии слуз от охлювите.
Със сигурност всички опити в кухнята са си заслужавали, защото Божана показа, че наистина е много добра и честно спечели третия сезон на “Мастър шеф”. И вече активно работи по проекта, в който ще вложи наградата си. Екипът на събитието, което засега е планирано за 5 август, вече води разговори с музиканти, избистря реда им на излизане на сцената, която в момента се строи на плажа между къмпинг “Градина” и Черноморец, а самата Божана ще е натоварена да измисля петстепенно гурме меню, което ще бъде кулминацията на вечерта.
“Входът ще бъде свободен, но за консумацията ще се заплаща. Целта ни е облагородяване на мястото. А и ще насърчим всеки, който дойде без кола – ще го почерпим с питие или нещо подобно. Няма да има ВИП зони – всеки ще е специален. Искаме да бъде ден, за който всеки да си спомня колко му е било хубаво”, казва Божана.
Коментари (0)
Вашият коментар