Росица от “Мастършеф” искала да се занимава с политика

Росица в кухнята на "Мастършеф"

Кулинарката зарязва живота в София, за да работи във ферма в Сопот

“Имам страхотен интерес към властта. В много ситуации ми се е налагало да управлявам хора и ми се удава. Затова исках да вляза в управлението на страната, защото има много пробойни.” Така целеустремено звучи Росица Иванова, която вече е достатъчно популярна, но не заради управленските, а заради готварските си умения.

Иванова е кулинарна блогърка, шеф-готвач в биоферма и има собствен сайт. Започват да я разпознават по улицата обаче, след като става част от третия сезон на “Мастършеф”. Нещо повече, тя стига до трето място в риалити формата и дори печели наградата на журналистите и участниците от всички сезони на шоуто досега на кулинарна вечер, организирана преди финала на шоуто.

Родена е на 23 юли преди 25 години в Кърджали. Завършила е езикова гимназия с английски и италиански език.

След това е приета политология в УНСС. Това е единствената специалност в единствения университет, в която е кандидатствала. Мотивите ѝ да учи точно това са много сериозни. “В никакъв случай не съм от тези гневни деца, които си мислят, че ще превземат света и ще го променят. Това е прекрасно, но се случва в рамките на един мандат. Вълнуват ме изключително много енергетика, военни дела, геополитика”.

Но много бързо губи интерес.

Още след втората година започва да се занимава със собствен бизнес

– отваря магазин в Кърджали. Междувременно открива свой неподозиран талант – рисуването. В един лежерен следобед, седейки си в магазина, изпитва голяма нужда от това да рисува. Без никога преди това да е имала интерес към изобразителното изкуство. Отива в близката книжарница и знае каква точно хартия иска, какви моливи ѝ трябват и нарисувала прекрасна картина. Оттогава рисуването е неразделна част от живота ѝ. Дори прави академия за деца, в която ги учи да рисуват.

“Артсредите са много различни от политическите. И аз направих своя избор – оставих на заден план политиката.”

След рисуването се появяват фотографията и графичният дизайн. Мести се в София, мести и магазина си там, но малко след това го затваря окончателно. А страстта към готвенето била просто хоби. Но винаги е присъствало в живота ѝ.

“Около мен винаги е имало много гладни хора”, казва на майтап Росица. С това обяснява и любовта си към готвенето. Най-близките ѝ хора обичат нейните ястия и я стимулират да прави все нови и интересни неща. Около нея винаги е имало хора, които обичат да ядат, а тя – да ги глези, да им готви и да подрежда красиво масата. Има и особено голям фен на гозбите си – неин бивш съквартирант – Евгени. За него е готвила най-много.

Талантът за готвенето обаче явно е бил дълбоко скрит в гените ѝ, защото и баба ѝ, и майка ѝ са кулинарки. Майка ѝ дори е главен готвач в Лондон. Но Росица от години живее сама, няма от кого да попие семейни тънкости и рецепти. По-скоро действа по инстинкт и с любопитство. Когато някъде ѝ хареса някакво ястие, отива при готвача и го пита как е приготвено.

Всички мислят,

че визитната картичка на Росица е авокадото,

но ще сгрешат

Факт е, че тя най-често използва авокадото, докато готви в “Мастършеф”. Но извън тв предаването тя определя хляба като своя запазена марка. Хляб във всичките му вариации – фокача, чабата, питки, крекери, баници. Без хляб, приготвен от нея, не сяда на масата и не посреща гости.

Салатите също са ѝ страст.

Дори си има любима рецепта за насъщен с овесени трици, който става бързо и лесно. На масата всичко е направено от нея – сирене, хляб, песто.

Прави и сезонни салати – с каквито зеленчуци има пресни в градината и фермата, където работи.

За “Мастършеф” научава случайно

Росица от години няма телевизор вкъщи и не гледа телевизия. Не е гледала нито един епизод от предишните сезони на шоуто. Разбира случайно за кастинга на “Мастършеф” – в телефонен разговор с познат. Изпраща документите си по посредник и няма очаквания. Явява се на кастинг между два ангажимента, отново без да залага надежди.

“Просто минах през мястото, където бяха кастингите и представих нещо, което приготвих набързо”, разказва Росица.

Така на импровизация изкарала и цялото приключение “Мастършеф”. Не тръгвала с предварителна нагласа, не мислела какво ще готви, не гледала готварски книги и предавания. Отдава се на импулса и моментната си нагласа. Единственото нещо, което подготвяла преди снимки, бил стайлингът ѝ – дрехи, грим, прическа. Само едно нещо имала план да сготви в шоуто, но не успяла – с Божана имали бас да се състезават, приготвяйки терини, но така и не дошъл редът им.

Коронната ѝ салата е от бейби спанак, рукола, сушени домати, сини сливи, кедрови ядки, авокадо, накъсана моцарела и оцет балсамико.

За финала имала концепция, в последния момент я сменила

Имала една нощ, за да измисли четиристепенно меню. И тъй като задачата е много сложна, се консултирала с познати готвачи, споделила идеята си и те я разубедили. Затова сменила концепцията си. Готвила неща, които я посъветвали другите. Тя отчита това като най-голямата грешка, която ѝ коствала титлата “Мастършеф” на България и наградата от 100 000 лева.

“Храната, която приготвям, е домашна. Готвя нещата така, както ги усещам”, казва финалистктата от кулинарното шоу.

Затова определя наградата на публиката като по-ценна за нея.

Ако можеше да върне времето назад, щеше да заложи на собствената си идея.

“Щях да направя профитероли, пълнени с мус от авокадо”. За основно планирала патешки езичета, патешки бели бъбреци, патешко магре и патешки дробчета, поднесени по интересен начин. А десертът щял да бъде гъба от авокадо с две различни пяни и крем от маракуя. Концепцията ѝ била продуктите от амюз буша (ордьовъра, който готвиха в първия кръг) да присъстват в следващите ястия. Би озаглавила менюто си за финала: Soul food (храна за душата – бел. авт.).

“Вечерята за мен никога не е била да си вземеш два бургера и просто да се наядеш. То е цяла емоция – избираш си ястие от менюто, оглеждаш се в интериора, вглеждаш се в разни детайлчета. Така щеше да е и в моето меню – щеше да има неща, в които да се загледаш, да поискаш да снимаш, дори да се зачудиш какво е това, защо е там”.

Росица подчинява храната на емоциите си. И готви по инстинкт. Но ако не е в настроение, дори не влиза в кухнята. Като шеф-готвач може да си го позволи. Когато обаче влезе там, готвенето се случва под звуците на джаз. И твърди, че готвенето е начинът ѝ да изразява себе си.

“Дали готвя на шеф Ангелов, или на г-жа Петрова от Видин, за мен е еднаква емоция. Разбира се, критиките на шеф Ангелов ще бъдат градивни и компетентни. Но като емоция за мен е същото”, разказва тя.

И като човек на моментните решения

преди година преобръща живота си наопаки

Тогава живее в София, тъкмо подписала договор за нова квартира и работи в IT компания. Вижда обява за работа като бранд мениджър във ферма край Сопот. Отива на среща със собствениците и се чувства като у дома си там, има усещането, че познава тези хора цял живот. Три месеца работи паралелно там и в София. 5 дни поръчва части за сървъри, а в събота и неделя помага във фермата. Докато един ден решава да зареже живота в столицата и да се отдаде на страстта си към храната.

Сега животът ѝ е по-спокоен и хармоничен. Става в 7 часа сутрин, поглежда планината, наоколо има коне и сърнички. Градската среда не ѝ липсва, Пловдив е на около половин час, а София – на малко повече от час. Много лесно и бързо може да си я набави, ако почувства липсата ѝ. Много иска да се научи да язди кон. Единственото нещо, с което още не може да свикне, е, че там магазините затварят рано.

А за лятото е планирала да се отдаде на работа и самоусъвършенстване. Поканена е да преподава мастърклас на абитуриенти по готварство и ресторантьорство в Сопот. На 26 юни заминава с колегите си за Италия, където ще попие кулинарен опит. После ще готви, ще развива сайта си, ще кара колело и ще продължи работа във фермата.

Тя не успя да спечели, но си тръгна със статуетката на публиката
Тя не успя да спечели, но си тръгна със статуетката на публиката
Кулинарката на финала на шоуто
Кулинарката на финала на шоуто
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене